Economia românească, dar şi peisajul tehnologic şi cel informaţional au cunoscut o evoluţie semnificativă în ultimul deceniu la Cluj, iar investiţiile masive realizate atât de companii multinaţionale importante, dar şi de antreprenori români au dus la o creştere considerabilă a unui număr important de sectoare, cel mai important fiind cel de IT. Mai multe oraşe din țară s-au dezvoltat în această direcţie, însă Clujul se remarcă în mod deosebit.

Anul acesta în vară, presa anunţa în mod oficial că BMW Group a deschis un hub IT la Cluj, în parteneriat cu NTT Data, un centru care ar urma să creeze peste 1000 de locuri de muncă noi pe termen îndelungat.

Primarul Clujului chiar a întărit la acea dată strategia autorităţilor de a consolida oraşul ca şi centru internaţional cunoscut pentru inovare, tehnologie şi IT, menţionând ca avantaje competitive facultăţile care pregătesc o mulţime de studenţi în această direcţie şi care crează forţă de muncă foarte bine pregătită pe nişa aceasta.

Totodată autorităţile locale au ţinut să sublinieze că susţin mediul privat în Cluj prin investiţii şi politici gândite special pentru a facilita creşterea sănătoasă a mediului de afaceri şi servicii în această zonă a ţării. Că oraşul Cluj a devenit mediul propice pentru înfiinţarea unui srl şi dezvoltarea unui business, o demonstrează deja mai multe afaceri care au luat un start foarte bun.

Cluj-Napoca –  capitala IT a României?

În acest context, oraşul Cluj a avut cel mai mult de câştigat. Supranumit “Silicon Valley al Europei de Est”, Clujul a devenit un hub tehnologic foarte dezvoltat care a reuşit să scoată în evidenţă talentul românesc şi spiritul antreprenorial.

Cu o infrastructură din ce în ce mai dezvoltată, un nivel de trai tot mai ridicat, dar şi un personal extrem de calificat în domenii precum dezvoltarea de software, inteligență artificială, securitate cibernetică şi ştiinţa datelor, Cluj-Napoca a reuşit să devină un magnet pentru marile companii de tehnologie, cât şi pentru start-up-urile locale şi internaţionale.

Potenţialul uriaş pe care oraşul îl oferă a atras atenţia unui număr tot mai mare de antreprenori interesaţi de oportunităţile de care pot profita în mediul digital.

De ce a devenit Cluj-Napoca alegerea numărul 1 a celor care doresc să îşi lanseze o afacere în domeniul IT în România?

Clujul este un oraş care a reuşit într-un timp foarte scurt să se metamorfozeze într-unul dintre cele mai importante centre IT atât din România, cât şi chiar din Europa. Având în vedere mediul său de afaceri înfloritor, forţa de cumpărare ridicată a clujenilor şi cultura care este mai apropiată de cea vestică, nu este de mirare faptul că antreprenorii caută să îşi lanseze aici o afacere în detrimentul altor oraşe mari din ţară.

Probabil unul dintre cele mai importante avantaje pe care oraşul îl oferă este accesul impresionant la talent. Clujul găzduieşte peste 20.000 de specialişti în IT, de la dezvoltatori de software şi ingineri, până la designeri, data scientists şi mulţi alţi profesionişti din domeniul tehnologic.

Aşa cum am scris mai sus, în Cluj stilul de viaţă este mai apropiat de standardele vestice, lucru care, împreună cu salariile atractive şi un cost al vieţii mult mai redus în comparaţie cu alte hub-uri din Europa, fac atragerea de personal străin calificat mai uşoară.

Prima întrebare a antreprenorilor este întotdeauna aceeași: “Ce tip de firmă să deschid?”

Alegerea corectă a formei juridice poate sprijini dezvoltarea activităţii economice, însă o decizie greşită poate avea efecte negative. În special în domeniul IT, antreprenorii cu experienţă ştiu că cea mai bună opţiune de a lansa o afacere este înfiinţarea unui SRL. Acest lucru se datorează unui număr mai mare de avantaje faţă de alte forme juridice, cele mai importante fiind următoarele:

  • Răspunderea limitată a asociaţilor în cazul datoriilor;
  • Un număr nelimitat de coduri C.A.E.N., lucru ce va permite dezvoltarea unui număr mai mare de activităţi comerciale, sub o singură firmă;
  • Capital social mic – 200 RON;
  • Antreprenorii care deţin un S.R.L. au posibilitatea de a participa la licitaţii publice şi private;
  • Înfiinţarea unui S.R.L. durează foarte puţin timp, mai ales dacă este realizată de o firmă cu experienţă.

Lansarea unei afaceri in Cluj Napoca poate fi o idee inspirată nu doar pe paliera IT, dar şi în alte domenii deoarece Clujul este un oraş deosebit care a cunoscut o creştere economică foarte mare în ultimul deceniu. Cu investiţii din ce în ce mai mari, dar şi un număr tot mai ridicat de firme locale şi străine care vin aici pentru a-şi începe activitatea, nu va fi de mirare că oraşul Cluj-Napoca va continua să evolueze într-unul dintre cele mai importante şi inovative hub-uri tehnologice din România şi chiar din Europa de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.