Zilele trecute, filiala județeană PSD Cluj și-a lansat candidații la înălțime, la propriu și la figurat. În frunte cu profesorul Vasile Dîncu, primul pe lista candidaților pentru un loc în senat, social-democrații au organizat un eveniment în aer liber, în care au fost prezentați o parte din viitorii parlamentari ai PSD.
La o săptămână de la debutul campaniei electorale dar și la doar câteva zile de la impunerea unor măsuri dure de restricție din partea guvernului, adunarea celor de PSD Cluj s-a desfășurat într-un cadru restrâns și ferit de orice fel de îmbulzeală.
Social-democrații și-au prezentat cadidații pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 6 decembrie și ne-au povestit mai multe despre ce doresc ei să realizeze după ce vor obține locurile în parlament. Retorica s-a învârtit în jurul unui “nou PSD”, narativă reluată de altfel și de Marcel Ciolacu, președintele partidului la nivel național.
PSD a suferit în urma unui proces continu de eroziune care a început cu era Dragnea și a ținut până după alegerile locale, când mai mulți lideri evitau să afișeze pe afișele de campanie sigla partidului pentru a nu le scădea șansele de a fi aleși. După acest ultim semnal de avertizare din partea populației, liderii partidului au înțeles că este nevoie de o reorientare a intereselor partidului către problemele cetățenilor. Așadar, după deschiderea formală oficiată de președintele filiale județene, Alexandru Cordoș, Vasile Dîncu, președintele interimar al Consiliului Național PSD, a luat cuvântul.
Vasile Dîncu consideră a vorbit despre NOUL PSD
Acesta s-a referit la electoratul transilvănean ca la unul mai “sensibil” când vine vorbe de corupțe și nepotisme și a promis alegătorilor un alt fel de stil de lucru, menit să recapete încrederea alegătorilor în performanțele pe care PSD le poate realiza pentru România.
În aduc aminte că acum 16 ani, într-o zi ca aceasta, am inaugurat lucrările la Autostrada Transilvania, eu sunt cel care a botezat-o atunci și prietenul meu Ioan Rus a dat prima sapă. Au trecut 16 ani și Autostrada nu e gata și circulăm doar pe fragmente. 15 județe din Transilvania au primit atunci același răspunsde la premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, ‘nu este de interes național, este de interes regional’. Ca și cum regiunea noastră nu face parte din națiunea română. 15 județe din Transilvania au fost ținute atunci în afara interesului național. Toate aceste lucruri au făcut ca PSD să piardă foarte mult în Transilvania, pentru că de foarte multe ori Partidul Social Democrat a fost asociat cu statul, fiind principalul partid care a contribuit la modernizarea României, la investiții și la construcția României.
În ultimii ani PSD a greșit față de electorat, electoratul din Transilvania este câteodată mai sensibil decât cel din alte zone la lucruri care sunt privite uneori prea ușor, la nepotism, la corupție, la unele relații feudale și autocratism, dar și ardelenii care sunt oameni mai aplecați spre cifre și spre concret recunosc rezultatele.
Astăzi noi venim și recunoaștem greșelile pe care le-am făcut de-a lungul timpului și venim cu o altă conducere și un alt stil de lucru. Poate că unii o să strâmbe din nas, dar astăzi pot spune că venim cu un nou PSD, un nou partid social democrat. Cred că o parte dintre cei care au făcut aceste greșeli nu mai fac parte din Partidul Social Democrat și din această cauză trebuie să ne uităm la rezultatele din ultimii ani., a declarat Vasile Dîncu.
În continuare, Dîncu a vorbit despre Statul Român ca fiind excesiv de centralizat și a militat în favoarea unei regionalizări, menite să dea oamenilor mai multă autonomie și putere de asociere în comunități mici și active.
Dimensiunea comunitarisumului – una din misiunile noului psd. Trebuie să sprijinim comunitățile să-și dezvolte forme asociative civile și economice prin care aceste comunități să se adune împreună pt a construi proiecte comune. Este nevoie de un alt tip de cadru de referință pentru politica românească și asta încercăm să aducem noi. Localitatea, regiune și cartierul sunt și trebuie să fie cadre de referință pentru politica locală. Aici se joacă identitatea oamenilor. Nu este mai important naționalul decât localul. Trebuie să existe un echilibru între aceste lucruri. Identitatea oamenilor se formează în aceste locuri și, deci, aici trebuie să gândim politica.
Răspunsul nostru la aceste provocari pe care societatea Transilvană ni le pune în față este o nouă politică social-democrată,
La camera deputaților PSD promovează un profesionist.
Primul pe lista PSD cluj pentru camera deputaților este profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, manager al spitalului de oncologie Cluj-Napoca. Acesta vorbit mai mult despre motivația care l-a făcut să se înscrie în politică și prin ce dorește acesta să ajute la dezvoltarea Transilvaniei și nu numai.
“M-am format în institutul oncologic și lucrez de 20 de ani acolo. Am învățat ce înseamnă de la maeștrii mei ce înseamnă să construiești ardelenește, cu minuțiozitate și consecvență o instituție care să redea speranța pacienților noștri”
“Ne aflăm într-un moment absolut ieșit din comun pe care nu l-am mai trăit de 100 de ani. Suntem foarte aproape de momentul în care colegii mei vor fi nevoiți să aleagă între cine trăiește și cine moare. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Nu putem lăsa pe nimeni de o parte și să ajungem ca în Elveția, und pacienții sunt stratificați în funcție de vârstă. Nu e nici uman nici deontologic.
Avem un contract social și mă refer la contractul nostru social european legat de sistemele de sănătate. În Europa ne-am înțeles de secole să facem eforturi unii pentru ceilalți pentru a avea o viață cât mai bună. Acest contract social este în ziua de azi călcat în picioare și respins fără motivație.”, a declarat doctorul Patriciu Achimaș â
Așadar, se pare că noul PSD Cluj sună bine. Cu o direcție politică concentrată pe oameni și un program solit partidul social-democraților are șanse mari să obțină un scor mai mult decât satisfăcător la alegerile de pe 6 decembrie
Acest material a fost realizat de SC Gazeta de media SRL la comada PSD Cluj.
COD MANDATAR : 11200020