Abia dupa publicarea raportului Curţii de Conturi, care arata ca fostul director Radu Ţarmure nu a decontat toţi banii ridicaţi din casieriile Clujana, membrii Consiliului Judeţean au inceput sa se ingrijoreze pentru soarta fabricii, care in ultimii ani a fost devalizata de toate conducerile şi nu a beneficiat de vreun sprijin de la autoritaţi.

Consilierii judeţeni sunt nemulţumiţi ca nu au aflat de sustragerile de la fabrica de incalţaminte Clujana, deşi colega lor, Steluţa Racolţa, membra in Consiliul de Administraţie al intreprinderii, era obligata sa faca un raport periodic privitor la situaţia acesteia. Racolţa a aratat in fiecare din rapoartele de pana acum ca fabrica nu are nici un fel de probleme financiare, deşi un control recent al Curţii de Conturi arata ca lipsesc bani, pentru a caror sustragere este banuit fostul director al intreprinderii, Radu Ţarmure.

A luat banii din casierie

Departamentul juridic al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a confirmat pentru aleşii prezenţi la şedinţa ca nu a primit niciun fel de raport de informare privitor la faptele penale de care este acuzat Ţarmure din partea Steluţei Racolţa, consilier PDL, absenta la şedinţa de marţi. Horea Uioreanu a subliniat ca exista insa rezultatele controlului Curţii de Conturi, ale unui audit trimis de CJ şi un alt raport al autoritaţilor statului care demonstreaza clar ca de la Clujana lipseau bani.
Preşedintele PSD, consilierul judeţean Remus Lapuşan, l-a acuzat pe Ţarmure ca ar fi luat banii din casieriile magazinelor unde se vindeau produse Clujana şi i-ar fi dus acasa, iar banii aceştia nu şi-au mai gasit drumul spre societatea clujeana, nu au fost decontaţi in totalitate. Acesta a sugerat ca Adunarea Generala a Acţionarilor (AGA) sa desemneze directorul departamentului juridic al CJ pentru a recupera banii pierduţi de la Clujana, prejudiciul de 100.000 de lei pe care Curtea de Conturi l-a descoperit anul acesta.
Membrii PDL au aratat ca este vorba de un mandat care trebuie acordat pentru recuperarea sumelor, şi nu pentru verificare. Insa au subliniat ca nu exista nicio problema daca va fi nominalizata o alta persoana, in speţa, directorul juridic, propus de vicepreşedintele CJ Ioan Oleleu. Pana la urma, consilierii au cazut de acord asupra acestui aspect, urmand ca situaţia Clujana sa fie analizata intr-o şedinţa extraordinara.

Trei directori in doi ani

Pentru a da o replica acuzaţiilor colegilor sai din forul judeţean, Steluţa Racolţa a trimis un comunicat de presa. In acesta, Racolţa ţine sa faca mai multe precizari pe marginea situaţiei economice a societaţii Clujana. „Cifra de afaceri a companiei este reprezentata, exclusiv, din vanzari de  incalţaminte produse prin munca celor 400 de salariaţi, care au reuşit sa reinvie brandul Clujana din anul 2008 pana in prezent. Desigur, ca şi alte companii din domeniu, intampina greutaţi in desfacerea produselor pentru acoperirea tuturor cheltuielilor lunare, in condiţiile in care au fost create noi locuri de munca, chiar in ultimii ani de criza economica,  iar patrimoniul Clujanei a fost conservat, in toata aceasta perioada”, arata Racolţa.
Aceasta a aratat ca societatea Clujana, deşi in subordinea Consiliul Judeţean, nu a vazut un ban de la instituţie in ultimii patru ani. „Implicarea mea in calitate de reprezentant in Adunarea Generala a Acţionarilor (AGA) s-a facut in baza mandatelor aprobate in şedinţele publice, pe problematicile specifice fiecarei şedinţe AGA.  Recunosc faptul ca m-am implicat chiar mai mult  decat obligaţiile din mandatele specifice de reprezentant AGA, astfel ca in perioada  septembrie  2008 – aprilie 2010, am recomandat schimbarea, in timp, a trei directori generali”, subliniaza consiliera democrat-liberala.

Banii au fost restituiţi in proporţie de 80%

In legatura cu intervenţiile din Consiliul Judeţean, Racolţa este de parere ca „cele pertinente au soluţii clare: cei care au incasat sume necuvenite, pentru indemnizaţii sau salarii, din necunoaşterea legislaţiei salarizarii de catre unii funcţionari, sau din alte cauze,  trebuie sa restituie acele sume de bani. Ceea ce s-a şi intamplat, in proporţie de 80%”.
Iar referitor la acuzaţiile opoziţiei, Steluţa Racolţa susţine ca vin din partea unora care ştiu cel mai bine sa face afaceri pe contracte cu statul. „Aceleaşi persoane ştiu foarte bine ca, ceea ce a mai ramas “nedevorat” din fabrica Clujana urma sa fie privatizata, pe ridicola suma de nici 1.500.000 euro,  procedura care a fost sistata  la inceputul mandatului 2008-2012.
Din respect pentru cei 400 de salariaţi care fac eforturi susţinute sa pastreze clienţii re/caştigaţi, cu greu, ai produselor de incalţaminte Clujana, ii invit pe toţi cei care, apeleaza la demagogie, din dorinţa de afirmare in prag de alegeri parlamentare, viciind brandul Clujana, 
sa  cumpere macar o singura pereche de pantofi cu aceasta marca”, concluzioneaza aceasta.

Diana Gabor

Situatia economica a Clujana este echilibrata

Contactat de Gazeta de Cluj, consilierul local PDL Florin Gliga, membru in Consiliul de Administratie (CA) al societatii Clujana, a explicat mai precis care este situatia in care se gaseste in prezent Clujana. Potrivit acestuia, debitele lipsa descoperite de Curtea de Conturi au fost incasate integral, iar tot ce a mai ramas de recuperat sunt majorarile de intarziere. Masurile necesare pentru recuperarea acestor sume au fost luate de Consiliul de Administratie imediat dupa publicarea raportului acestei institutii, in luna martie, urmand recomandarile sale.
Conducerea Clujana a constatat lipsa banilor odata cu pregatirea situatiei financiare pe 2011, fiind sesizasi de auditor, dat fiind ca CA nu face verificari, apeland la specialisti pentru aceste expertize, iar analiza situatiei curente cade in sarcina executivului, care si administreaza de fapt intreprinderea. ”Am luat masurile care s-au impus pentru incasarea acestor creante”, a declarat Gliga.
Sesizarea CJ a rezultat din obligatiile AGA de a solicita aprobarea pentru oricare actiune in instanta, in acest caz pentru recuperarea sumelor de bani, care nu a putut fi realizata in urma reconcilierii. CJ a realizat de asemenea un audit, cu aceleasi rezultate ca si cele ale auditului pus la dispozitie de CA Clujana.
Situatia societatii Clujana a fost intotdeauna dificila, povesteste acesta. Poate cu exceptia anului 2009, compania a fost tot pe pierdere. ”In momentul de fata situatia economica a societatii depinde de gradul de acoperire in comenzi si de piata. Vorbim de 400 de locuri de munca astfel conservate. Piata de incaltaminte a scazut foarte mult de la inceputul anului, iar Clujana a fost si ea afectata. 25%, si aici ma refer la Romania, este o scadere enorma”, a declarat consilierul.
Cu toate acestea, in prezent situatia economica a Clujanei este echilibrata, iar societatea este securizata din punct de vedere al unor probleme de natura imediata, potrivit lui Florin Gliga.
Singura modalitate prin care Consiliul Judetean ar putea sprijini Clujana ar fi prin capitalizare, arata acesta. Anul trecut, CJ a sprijinit societatea degrevand-o de sarcina drumurilor din incinta, pe care le-a preluat si le-a reabilitat, acesta fiind de real ajutor pentru situatia economica a companiei, care este si platitor de taxe.
”Aplecarea Consiliului Judetean catre Clujana pe mine nu poate decat sa ma bucure, pentru ca aceasta are nevoie de un management stabil si de o strategie concreta, care numai impreuna cu aceasta institutie o poate elabora. Declaratiile pe care le-am vazut in presa, ale domnului Uioreanu, si interventiile consilierilor locali de la sedinta de marti nu reusesc decat sa-mi dea un sentiment de liniste”, a declarat Florin Gliga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.