Dat ca sigur pentru funcția de Avocatul Poporului, clujeanul Peter Eckstein Kovacs se poate mândri că este asociat în cadrul firmei care deține Paprika Radio cu spioni, un fost ministru condamnat penal, oamenii de afaceri Peter Pal (Energobit) și Arpad Paszkany sau socrul proaspătului europarlamentar clujean Rareș Bogdan. Peter Eckstein este și fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu.

Peter Eckstein Kovacs face parte din acționariatul firmei PAPRIKA RADIO SRL, unde deține 87 de părți sociale.

Până în 2016, printre acționarii acestei societăți s-a numărat Kerekes Gabor, judecat în dosarul privatizărilor strategice alături de foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. În dosar au mai fost judecați și spionii Vadim Benyatov și Stamen Stanchev. ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu executare. Cea mai mare pedeapsă în dosar a fost dată de Instanţa supremă lui Stamen Stancev, care are de executat 5 ani şi 2 luni. Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru spionaj. La fondul dosarului, Benyatov primise o pedeapsă de zece ani de închisoare cu executare. În cazul acestuia, instanţa a dispus reducerea cu şase luni a pedepsei, pentru perioada în care a fost reţinut şi arestat preventiv.


Stamen Stanchev

Procesul „privatizărilor strategice” a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Aceştia au fost trimişi în judecată, în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Vadim Benyatov Don a fost trimis în judecată în 13 septembrie 2007 de către procurorii DIICOT, fiind acuzat că ar fi luat măsuri în vederea obţinerii de informaţii secrete din domeniul energetic, al economiei naţionale a României, informaţii care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului.

Agentul de legătură

Kerekes Gabor, partenerul de afaceri al lui Eckstein, a fost catalogat de DIICOT drept agent de legătură, el stabilind o punte de comunicare cu UDMR.

Până la declanşarea dosarului Privatizărilor Strategice, Kerekes Gabor locuia, conform datelor de identificare de la Registrul Comerţului, în Cluj-Napoca. În anul 2010, când Eurekka Media şi-a schimbat denumirea în SC Paprika Radio TV, asociatul Kerekes Gabor şi-a mutat domiciliul în Germania, în localitatea Berginsch Gladbach.

De aici a fost ridicat de poliţie. În 30 martie 2009, Kerekes Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Concret, în sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal Universitatea Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

Asociat cu socrul europarlamentarului clujean Rareș Bogdan

Rares Bogdan

În cadrul firmei Paprika Radio, Peter Eckstein este asociat cu Vasile Vita, patronul afacerii Vitacom și socrul europarlamentarului clujean Rareș Bogdan. Firma Vitacom este una dintre cele mai importante companii din domeniul produselor și accesoriilor electronice. Printre instituțiile care au încheiat contracte cu Vitacom se numără Serviciul de Informații Externe. Gazeta de Cluj a publicat un articol potrivit căruia, prin intermediul unui off-shore din China – Sun Business Limited – Vasile Vita ar fi făcut o evaziune de la plata impozitului pe profit în valoare de câteva milioane de lei pentru perioada de timp cuprinsă între anii 2006 – 2013. Acuzațiile respective vin din partea unui fost angajat din cadrul Vitacom care a și depus o serie de plângeri penale și sesizări la ANAF Cluj. Plângerea lui Biro Endre Mark a ajuns şi la DIICOT Cluj, dar procurorul Radian Kreiszer a spus, în linii mari, că dacă ANAF n-a găsit nimic, el nu mai are ce să facă. În paralel Vita l-a dat în judecată pe Biro și a câștigat o parte dintre procese.

Fost asociat cu Paszkany

Peter Eckstein a mai fost asociat și cu omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, fostul finanțator al clubului de fotbal CFR Cluj. Omul de afaceri și-a vândut acțiunile la Paprika Radio în 2016. O parte dintre acțiunile lui Paszkany au fost cumpărate de Peter Pal, unul dintre fondatorii Energobit, de LÁSZLÓ Attila, senator UDMR, și de alți acționari de la Paprika Radio.


Arpad Paszkany

De la Funar la Senat

În perioada 1996-2008 Peter Eckstein-Kovacs a fost senator de Cluj din partea UDMR. Între 2004-2008 a fost președintele Comisiei Juridice a Senatului României. A demisionat din funcție pe 4 martie 2008 în semn de protest față de respingerea ordonanței privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate în forma inițială. În data de 23 iunie 2018 a demisionat din UDMR.

Între 1990-1992 a fost deputat UDMR de Cluj. În perioada 1992-1996 a fost consilier local în municipiul Cluj, în timpul primului mandat de primar al lui Gheorghe Funar.

Drept la replică

În urma apariției acestui articol, în data de 20 iunie, Peter Eckstein a transmis redacției următorul drept la replică

Drept la replică

                                În articolul ”Clujeanul Peter Eckstein, propunerea dreptei politice la funcția de avocat al poporului, asociat într-o firmă pe unde s-au plimbat spioni și condamnați penal” s-au făcut tendențios afirmații neadevărate care îmi afectează șansele să fiu numit avocat al poporului.

Din datele publice ale Registrului comerțului, precum și din declarațiile mele de avere și interese pe care le-am dat în repetate rănduri cât am fost demnitar rezultă următoarele:

–          Sunt asociat la o singură societate comercială, cu denumirea actuală din 2010 de SC. Paprika Radio SRL, cu obiectul de activitate asigurarea funcționării postului comercial de radio Paprika;

–          Cota mea din capitalul social în momentul de față este de 0,847 cotă parte;

–          De la înființare până în ziua de azi societatea nu a acordat dividende.

Însuși titlul conține două afirmații neadevărate, care mi-au cauzat un deficit de imagine nemeritat:

–          ”În firmă s-au plimbat spioni” (la plural).

–          ”În firmă s-au plimbat condamnați penal”.

În ”firmă”, SC. Paprika Radio SRL. sunt în prezent 17 asociați dintre care nimeni nu a fost condamnat penal. Numitul Kerekes Gabor a fost la un moment dat asociat la SC Paprika Radio SRL., dar în momentul când a avut probleme cu justiția a ieșit în anul 2016 dintre asociați. A fost condamnat și și-a executat pedeapsa, dar nu pentru infracțiunea de spionaj.

1 COMENTARIU

  1. Întrebare la Radio Erevan:
    „Este adevărat că Peter Eckstein Kovacs este homosexual?”
    Răspuns:
    „Nu știm, dar noi nu numai pentru aceasta îl iubim.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here