Sergiu Mihuţ, patronul firmei clujene Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, care se ocupă cu elaborarea studiilor de evaluare asupra mediului a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de corupţie unde au mai fost condamnată şi fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean. De asemenea, chiar dacă era cercetat penal, Mihuţ a câştigat din partea CNANDR un contract pentru efectuarea studiului de mediu aferent porţiunii de autostradă Ogra – Borş. Sergiu Mihuţ este semnatarul a numeroase studii de mediu favorabile pentru construirea unor microhidrocentrale pe cursuri de râuri.
Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ este patronul firmei UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE SRL. El a fost implicat în dosarul Cuprumin, judecat în instanţele din Alba Iulia, unde a fost condamnat la trei ani cu suspendare, alături de fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean, şi de fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache, cei din urmă primind aceiaşi pedeapsă.
Potrivit sentinţei, ”În baza art. 404 alin.4 lit.c Cod procedură penală menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător instituit prin încheierea nr.1/2016 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar penal nr. 869/107/2015/a3, asupra sumei de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, consemnată la CEC Bank de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, prin recipisa de consemnare nr. 874590/1, reprezentând prejudiciul reţinut în dosarul penal nr. 869/107/2015. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal coroborat cu art. 245 alin. 3 Cod penal din 1969 şi art. 19 din Legea 78/2000 confiscă de la inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta suma de 5.102 lei. În baza art. 112 alin.1 lit. e Cod penal confiscă de la inculpaţii Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, Iordache Gheorghe şi Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae suma de 33.075,00 lei, echivalentul a 7500 euro, respectiv suma de câte 11.025,00 lei de la fiecare inculpat. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă fiecare inculpat la plata sumei de 21.400 lei cu titlu cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar suma de 7.310 lei reprezentând cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale, rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta deciziei de la Tribunalul Alba.
A fost plătit degeaba
Potrivit DNA, ”în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei. În acelaşi context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae. În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale. Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adiţional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi. La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deţinută de Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea co-contractantă”, arată referatul prin care cei trei au fost trimişi în judecată
Contracte pe bandă rulantă
În vara anului trecut, când Mihuţ era judecat pentru fapte de corupţie în dosarul cuprumin, DRDP Cluj i-a atribuit firmei lui Mihuţ un contract în valoare de aproximativ 37.000 de lei pentru avizul de mediu necesar pentru porţiunea de autostradă dintre Ogra şi Borş.
De asemenea, Mihuţ a mai câştigat de la Hidroelectrica un contractul ”Studiu de evaluare a impactului asupra mediului şi raport la studiu de evaluare a impactului asupra mediului” pentru CHEAP Tarniţa Lăpuşteşti. În condiţiile în care Hidroelectrica a estimat valoarea contractului la 55.000 de lei, fără TVA, firma lui Mihuţ a sublicitat cu 20.500 de lei şi a primit contractul.
Consiliul Judeţean Mehedinţi a atribuit firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL contractul ”Revizuire Plan de Management al Geoparcului Platoul Mehedinţi” pentru suma de 482.670 de lei, fără TVA, în situaţia în care estimarea lucrărilor fusese de 790.200 de lei, fără TVA.
Legat de acest contract, Mihuţ a gafat când în studiul respectiv a inclus şi o fermă din judeţul Cluj fără ca aceasta să fi avut ceva în comun cu studiul pentru care el a fost plătit cu aproximativ jumătate de milion de lei. El a declarat pentru presa locală că nu a făcut nimic ilegal. Ba mai mult, el a comandat recoltarea unor noi probe din turbărie, ca să demonstreze că aria distrusă nu este una protejată.
A intrat cu studiul în Făget
Tot Mihuţ a fost implicat şi în scandalul în care firma pe care o patronează şi-a dat acordul în aspecte de mediu pentru realizarea unui întreg ansamblu de locuinţe în pădurea Făget de lângă Cluj. Potrivit ziuadecluj.ro, ”Asociaţia Transilvania Verde a contestat proiectul, argumentând că raportul care a stat la baza avizului conţine date false: ”se vorbeşte despre Făget ca despre Roşia Montană, nu este identificată corect zona, dar nici speciile de plante şi animale care trebuie protejate, având în vedere că proiectul include şi o arie protejată prin programul Natura 2000”.
Studiile lui Mihuţ au băgat România în infrigement
Firma lui Sergiu Mihuţ a realizat mai multe documentaţii pentru amplasarea de microhidrocentrale pe o serie de cursuri de râuri aflate în arii protejate. Printre ele se numără amenajarea râului Capra, din munţii Făgăraş, unde a fost realizată o microhidrocentrală. Pentru faptul că a fost aprobată construirea acestui proiect România a intrat în procedură de infringement.
Sebastian Albescu
Dupa ce a distrus un sfert din tara cu „studiile” lui primeste o condamnare doar cu suspendare. Tipic romanesc!
Acest personaj ar trebui eliminat dintre cei care au dreptul de a emite studii de mediu.Ca infractor penal el nu mai are credibilitate.
Sergiu Mihut,un penal notoriu,nu are dreptul sa pangareasca Romania.
u este de inteles de ce Sergiu Mihut nu este dupa gratii.Pericolul social si national este de asemenea amploare incat acest penal notoriu trebuie pus la adapost de furia poporului. Grabnica lui incarcerre nu mai poate fi amanata.
Cu mare durere vad ca Sergiu Mihut,penal notoriu si vinovant de genocid ecologic,nu este inca dupa gratii.Acolo este locul lui bine meritatat.Punerea lui la adapost de furia poporului trebuie facuta in regim de urgenta.
Va rog sa ma informati cand va fi aruncat dupa gratii penalul Mihut.O merita din plin.
Ma intreb cat va mai fi tolerat in stare de libertate acest penal sordid.Este absolut obscen ca acest raufacator notoriu nu este tinut la regim sever.El a facut un rau care trebuie pedepsit exemplar.Satrea lui dupa gratii trebuie sa fie severa si de lunga durata.