Clujeanul Sergiu Mihuț, câștigă pe bandă rulantă contracte pentru avize de mediu, monitorizarea biodiversității, rapoarte de evaluare pentru mediu, etc. Acest lucru se întâmplă în situația în care a fost condamnat cu suspendare pentru modalitatea în care se ocupă de afacerile din acest domeniu. Acum, el nu mai apare în firmă, ci soția lui. Ultimul contract câștigat de firma familiei Mihuț vine de la Transgaz, companie de stat care a mai împărțit bani din fondul de mediu unei firme la care este conectat generalul (R) pesedist Gheorghe Boeru, alteia controlată de foști acționari la afacerea Roșia Montana, dar și unor companii care au în CV studii de mediu.

Anul acesta, de pe urma contractelor încheiate cu firmele sau instituțiile statului, SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL a câștigat contracte de peste 400.000 lei, fără TVA. Majoritatea sunt pentru elaborarea documentațiilor, avizelor sau supravegheri în domeniul mediului, etc. Firma este administrată de Mihut Liana Nicoleta, care deține 98% din companie și este soția lui Sergiu Mihuț. Restul acțiunilor sunt ale Luminiței Popa. Compania are 10 angajați și în ultimii trei ani a raportat cifre de afaceri de peste un milion lei.

Pe lângă aceste contracte, firma familiei Mihuț a mai câștigat, alături de nume mari din domeniul afacerilor din mediu, un contract în valoare de 5.781.400 lei, fără TVA.

Contractul respectiv se intitulează ”Servicii de monitorizare a biodiversității pentru proiecte de construcție conducte de transport gaze naturale și instalații tehnice aferente” și a fost acordat de Transgaz, companie de stat. Firmele implicate în acest proiect trebuie să fie atente ca cei care construiesc rețeaua de conducte a companiei să deranjeze cât mai puțin habitatul natural.

În principiu, ce face Transgaz pare desprins din politicile de mediu ale țărilor nordice, însă să vedem cine sunt companiile care se vor ocupa de aceste lucruri.

O parte din lucrări au fost atribuite firmei ROMAIR CONSULTING care îi aparține lui Gheorghe Boeru. El este cel pentru care Călin Popescu Tăriceanu a intervenit pentru ca Boeru că câștige licitația pentru consultanța unui mare proiect finanțat de UE de reabilitare a canalizării din mai multe localități prahovene, în valoare de 200 de milioane de euro. Tot el ar fi cel care ar fi denunțătorul fostului primarul al Sectorului 1 București, Andrei Chiliman. Patronul de la Romair Consulting este cunoscut ca fiind omul de casă al lui Dorin Cocoș, al Elenei Udrea, Radu Mazăre sau al lui Nicușor Constantinescu.

Gheorghe Boeru, în calitate de reprezentant al S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., a fost reținut în vara anului 2015 în cel mai important dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA din Ploiești, cunoscut opiniei publice drept „dosarul HidroPrahova”. Boeru a fost acuzat de dare de mită, cumparare de influență și evaziune fiscală.

O altă firmă implicată în acest proiect este Total Business Land ai cărei acționari au fost implicați și în afacerea Roșia Montana.

De asemenea, la acest proiect au mai fost cooptate și INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE „DELTA DUNĂRII” – INCDDD – TULCEA, Societatea Ornitologica Româna, TERRASIGNA SRL și WILDLIFE MANAGEMENT CONSULTING, companii care au făcut studii și proiecte serioase în domeniul mediului.

Condamnat pentru afaceri penale în domeniul mediului

În 2018, firma familiei Mihuț a mai primit la de la Transgaz un contract de peste 1,2 milioane lei pentru un studiu referitor la biodiversitatea mediului necesar pentru construirea proiectului BRUA, un proiect al unei conducte transfrontaliere.

De altfel, Transgaz a acordat pe parcursul anului trecut și acestui an trei contracte firmei Unitatea de Suport pentru Integrare. Anul acesta, firma a mai câștigat de la Institutul Geoecomar contractul pentru realizarea documentației necesare realizării site-ului Delta Dunării. Valoarea lui este de 65.900 lei, fără TVA.

Sergiu Mihuț a fost implicat în dosarul Cuprumin, judecat în instanțele din Alba Iulia, unde a fost condamnat la trei ani cu suspendare, alături de fostul director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaiela Mih Dehelean, și de fostul director al societăţii Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Iordache, cei din urmă primind aceiași pedeapsă.

Potrivit DNA, ”în perioada 2011-2014, în contextul obţinerii autorizaţiei integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conţineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.   În acelaşi context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuţii în a efectua consultanţă, iar funcţia deţinută impunea o atitudine imparţială şi obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să îşi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae.  În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcţionarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizaţie integrată de mediu ci doar o autorizaţie simplă. Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar şi, ca urmare, plata preţului iniţial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale. Remedierea acestei situaţii s-a făcut însă prin încheierea unui act adiţional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul iniţial), contractându-se realizarea unei documentaţii, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislaţia în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizaţi. La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deţinută de Mihuţ Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât şi folos pentru societatea contractantă”, arată referatul prin care cei trei au fost trimiși în judecată.

Câștiga contracte când era judecat în dosarul penal

Când Mihuț era judecat pentru fapte de corupție în dosarul Cuprumin, DRDP Cluj i-a atribuit firmei lui Mihuț un contract în valoare de aproximativ 37.000 de lei pentru avizul de mediu necesar pentru porțiunea de autostradă dintre Ogra și Borș.

De asemenea, Mihuț a mai câștigat de la Hidroelectrica un contractul ”Studiu de evaluare a impactului asupra mediului și raport la studiu de evaluare a impactului asupra mediului” pentru CHEAP Tarnița Lăpuștești. În condițiile în care Hidroelectrica a estimat valoarea contractul la 55.000 de lei, fără TVA, firma lui Mihuț a sublicitat cu 20.500 de lei și a primit contractul.

Consiliul Județean Mehedinți a atribuit firmei Unitatea de Suport pentru Integrare SRL contractul ”Revizuire Plan de Management al Geoparcului Platoul Mehedinți” pentru suma de 482.670 de lei, fără TVA, în situația în care estimarea lucrărilor fusese de 790.200 de lei, fără TVA.

Legat de acest contract, Mihuț a gafat când în studiul respectiv a inclus și o fermă din județul Cluj fără ca aceasta să fi avut ceva în comun cu studiul pentru care el a fost plătit cu aproximativ jumătate de milion de lei. El a declarat pentru presa locală că nu a făcut nimic ilegal. Ba mai mult, el a comandat recoltarea unor noi probe din turbărie, ca să demonstreze că aria distrusă nu este una protejată.

Tot Mihuț a fost implicat și în scandalul în care firma pe care o patronează și-a dat acordul în aspecte de mediu pentru realizarea unui întreg ansamblu de locuințe în pădurea Făget de lângă Cluj Napoca. Asociaţia Transilvania Verde a contestat proiectul, argumentând că raportul care a stat la baza avizului conţine date false: ”se vorbeşte despre Făget ca despre Roşia Montană, nu este identificată corect zona, dar nici speciile de plante şi animale care trebuie protejate, având în vedere că proiectul include şi o arie protejată prin programul Natura 2000”.

…dar și după condamnare primarul Boc îi comandă un studiu de sănătate pentru clujeni

În 2017, la un an după ce a fost condamnat, Primăria Cluj Napoca a cumpărat de la firma familiei Mihuț un studiu despre aerul pe care clujenii îl respiră în oraș. Studiul prezintă numeroase date care sunt din anii 2012 – 2015 și concluziile arată că situația este departe de a ridica probleme de sănătate.

Studiul arată o situație care nu se regăsește în Cluj Napoca: el identifică poluatori industriali în situația în care producția industrială în municipiu este aproape inexistentă.

”Industria metalurgică, rafinăriile de petrol, fabricile de acid sulfuric şi procesele de cocsificare a cărbunilor sunt cele mai importante surse de poluare. Centralele electrice pe cărbune deţin o pondere mare în poluarea locală cu aceste gaze, urmate de sursele mobile, respectiv, transporturi”, arată studiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.