Mai mulți clujeni au fost condamnați de magistrații de la Curtea de Apel Alba pentru trafic de etnobotanice.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în ianuarie 2015, iar prima decizie în dosar a fost luată în 10 aprilie 2018. O parte dintre aceştia şi DIICOT-ul au formulat apel, iar sentinţa đefinitivă a fost pronunţată în 12 februarie 2020.  

Membrii grupării vindeau canabis şi etnobotanice la sute de tineri din cele două judeţe, în special în oraşe din zona Munţilor Apuseni, dar şi la Alba Iulia, în Turda şi Cluj-Napoca.

La Turda, percheziţia a avut loc la domiciliul unui cunoscut interlop local, Urcan Alin, care a fost, de altfel, unul dintre liderii traficanţilor. Gruparea a fost destructurată în octombrie 2014. Procurori şi poliţişti au efectuat, la momentul respectiv, 11 percheziţii în Alba şi Cluj, iar 11 persoane au fost arestate preventiv. A fost ridicată cantitatea de aproape 3 kilograme de substanţe interzise şi au fost identificaţi peste 200 de consumatori.   

Pedepsele definitive decise de instanţa de judecată sunt următoarele: Pătran Bogdan Vasile – 4 ani şi 7 luni de închisoare; Coman Mihai Paul – 1 an şi 6 luni de închisoare; David Rareş – 6 ani de închisoare; Mocean Ioana Aurora – 3 ani şi 7 luni de închisoare; Urcan Gheorghe Alin – 6 ani şi 7 luni de închisoare (liderul grupării); Popa Raul Traian – 2 ani şi 4 luni de închisoare; Popa Bogdan Marian – 1 an şi 4 luni de închisoare; Pop Flaviu Lucian – 1 an şi 3 luni de închisoare; Cheţan Sergiu Andrei – 5 ani şi 9 luni de închisoare; Moldovan Zoltan – 5 ani şi 10 luni de închisoare; Mocean Ioan Adrian – 1 an şi 3 luni de închisoare.

În total, cei 11 inculpaţi au primit peste 40 de ani de închisoare în regim de detenţie.

La momentul audierilor de la DIICOT, în 2014, un alt inculpat, Ş. Samir Vasile, a recunoscut faptele şi a fost judecat în procedură simplificată, acesta fiind condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, inculpatul O. Călin, din Alba Iulia, a decedat în perioada în care dosarul era în faza de cercetare judecătorească. Instanţa a mai dispus confiscarea cantităţilor de droguri şi de substanţe denumite generic ”etnobotanice”, care au făcut obiectul dosarului, rămase în urma analizelor de laborator, precum şi confiscarea obiectelor utilizate de inculpaţi la porţionarea substanţelor interzise, obiecte depuse la camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Alba (cântare electronice).

Fiecare dintre cei 11 inculpaţi au fost obligaţia la plata de cheltuieli judiciare în favoarea statului de 11.000 de lei şi s-a dispus confiscarea a circa 18.000 de lei şi 1.100 de euro de la 5 inculpaţi.   

În speţă, inculpaţii au distribuit în rândul tinerilor substanţe psihoactive şi droguri, cu preţul de 25 lei/plic în cazul substanţei pentru fumat şi 100 lei/plic în cazul substanţei pentru prizat, după ce în prealabil au popularizat numerele de telefon la care să fie contactaţi de consumatori. Din cei 200 de consumatori identificaţi, o mare parte erau la data faptelor studenţi la centrul universitar din Cluj, iar unii dintre aceştia au relatat în calitate de martori efectele negative ale acestor substanţe asupra memoriei şi a intelectului.

În motivarea sentinţei de la instanţa de fond, magistraţii au prfecizat că relevante pentru probarea infracţiunilor sunt interceptările convorbirilor telefonice, care în pofida faptului că inculpaţii nu au recunoscut faptele şi nici legăturile dintre ei, dovedesc că aceştia au avut o activitate intensă pe linia vânzării de etnobotanice către sute de persoane, unii dintre ei s-au deplasat dintr-o localitate în alta pentru a se întâlni în scopul vânzărilor de etnobotanice. Au fost identificate numeroase discuţii relevante din care se poate observa modul de efectuare a vânzărilor, modalitatea în care dealerii şi consumatorii stabileau puncte de întâlnire, dar şi relaţiile dintre membrii grupărilor şi faptul că unii dintre aceştia se aprovizionau cu substanţe interzise de la ceilalţi.

Citeste si ”Pionierii” etnobotanicelor din Cluj Napoca condamnați definitiv la închisoare cu executare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.