S-au judecat ani de zile pentru ca instanţele judecătoreşti să suspende o autorizaţie de construire care nu a fost pe placul vecinilor. Clujenii şi-au găsit dreptate în instanţă, reuşind să stopeze lucrările unui bloc din ”cartierul de lux” al Clujului. Însă, acum aceştia se plâng că imobilul a devenit un ”focar de infecţie” şi un adăpost pentru oamenii străzii.

 

Un etaj în plus a pus locatarii unor locuinţe colective din cartierul Bună Ziua împotriva unui investitor care ridica un imobil în vecinătate. Tribunalul Cluj a anulat în martie 2010 autorizaţia de construcţie a unui imobil de cinci nivele din Cartierul Bună Ziua şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUZ), aprobate de Hotărârea de Consiliu Local cu nr. 318, din 15 iulie 2008.

Vecinii dintr-un ansamblu rezidenţial s-au judecat cu Primăria şi constructorul unui bloc, pe care l-au acuzat că le-a umbrit locuinţele. Reclamanţii au obţinut stoparea lucrărilor la blocul când blocul a ajuns la etajul trei.

Adrian Robescu şi-a cumpărat în 2007 un apartament de 92 de metri pătraţi la parterul unui imobil cu două etaje de pe strada Trifoiului nr. 25. “Am dat 110.000 de euro, dar cred că cu dobânzi am ajuns pe la 140.000”, spune omul. Acesta s-a bucurat de apartament până în 2009, când a început construirea unui bloc în faţa geamului său. În acelaşi an, Robescu şi alţi câţiva vecini de-ai săi, printre care o serie de medici şi avocaţi, au pornit proces împotriva beneficiarului blocului, Cristian Dan Nicolae, şi a Primăriei Cluj-Napoca pentru anularea autorizaţiei de construcţie emisă în 30 decembrie 2008.

strada trifoiului nr. 27(2)

“Blocul s-a ridicat foarte repede. Am reuşit să obţinem suspendarea lucrărilor când a ajuns la etajul trei”, a afirmat Robescu. Acesta are în faţa geamului zidul demisolului de la bloc. “Unele apartamente au întuneric şi ziua, eu stau cu lumina aprinsă şi «mă bucur» de umbră vara. Problema este că nimeni nu vrea să îmi cumpere apartamentul, chiar şi cu reducere de 50.000 de euro. Oricum, sunt fericit în Cluj, chiar îmi place oraşul ăsta şi dacă vreau soare ies din casă şi mă plimb”, a precizat locuitorul nemulţumit. “Blocul de alături ne-a luat lumina şi aerul”, spunea avocata Lacrima Stan, care se numără printre locatarii nemulţumiţi.

Lucrările la blocului de pe strada Trifoiului nr. 27 au fost suspendate în data de 31 martie 2010 până la soluţionarea irevocabilă a cauzei privind anularea autorizaţiei de construcţie, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel. Tot în martie, Tribunalul a hotărât anularea autorizaţiei de construcţie, a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru imobilul de locuinţe şi servicii cu regim de înălţime D+P+2E+E3 retras, al cărui beneficiar este Cristian Dan Nicolae, om de afaceri. Tribunalul a anulat autorizaţia pe motiv că nu există un studiu de însorire.

strada trifoiului 25-27

”Clădirea este un focar de infecţie

Clujenii de pe strada Trifoiului nr. 25 susţin că imobilul „abandonat” strică tot aspectul zonei iar din 2009 nimeni nu ia nicio măsură. Mai mult, aceştia spun că această clădire prezintă un ”real oericol pentru copiii din zonă”.

”Clădirea este un focar de infecţie, devenind”o toaleta publică fără bani pentru oricine doreşte. Clădirea a devenit şi adăpost pentru oamenii străzii. În numele proprietarilor care locuiesc în apropierea acestei „construcţii sinistre”, vă rog să ne comunicaţi cine se face responsabil de indiferenţa cu care a fost tratată această situaţie şi care sunt măsurile care se impun celor vinovaţi? Oare de ce sunt „încurajaţi” proprietarii acestor construcţii să-şi bată joc de cetăţenii de bună-credinţă ai acestui oraş? Să fie oare calea juridică,ultima opțiune a locuitorilor acestei zone în a „obliga” distinsul proprietar al acestei clădiri să efectueze lucrările ce se impuneau, încă din momentul în care acesta a părăsit acest şantier?”, mai sesizează un vecin ce locuieşte pe strada Trifoiului.

Strada trifoiului acces

Accesul pe stradă, restricţionat

Un alt clujean a semnalat faptul că nu mai are acces cu maşina din cauză că beneficiarul construcţiei de pe strada Trifoiului nr. 27 a restricţionat accesul pe stradă.

”M-am mutat într-un bloc nou pe Trifoiului 25 in 2007. Între timp zona s-a modernizat, este asfalt şi lumină de când s-a construit hotelul, iar pe strada noastră s-au construit blocuri şi vile astfel încât nu mai sunt terenuri virane. Problema este ca în 2007 strada avea doua intrări, iar acum nu mai are niciuna. S-au terminat blocurile, dar s-a închis şi strada. Chiar şi în ultimii ani s-au dat autorizaţii de construcţie, deşi se ştia deja că accesul va fi blocat total. Zilele trecute accesul a fost total restricţionat de Dan Cristian Nicolae, legal..aproximativ. Nici măcar nu pot sa mă mut de aici, cine cumpără când vede un bloc în construcţie de 7 ani, iar acum nici măcar nu mai are acces cu maşina.”, spune Adrian Robescu, unul dintre vecinii care l-a acţionat în instanţă pe beneficiar.
Primăria spune că restricţionarea s-a făcut în mod legal: ”La controlul efectuat la imobilul de pe strada Trifoiului nr. 27 s-a constatat că s-au executat lucrări de construire a unei împrejmuiri provizorii a proprietăţii în baza autorizaţiei de construire nr. 1359/18.11.2015 – beneficiar Dan Cristian Nicolae. Conform planului de situaţie vizat spre neschimbare din documentaţia tehnică autorizată, lângă împrejmuirea cu stâlpi şi plasă de sârmă este amplasat un „stâlpişor metalic h=60 cm.

Precizăm faptul că problema reglementării acceselor la imobile poate fi soluţionată de către Direcţia de Urbanism, care este departamentul cu atribuţii de analiză şi soluţionare a documentaţiilor tehnice pe linie de urbanism, în caz contrar pe calea instanţelor judecătoreşti”, a răspuns Direcţia Generală Poliţia Locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.