La 30 iunie s-a încheiat oficial anul dedicat evaluarii starii de sanatate a românilor. Ministerul Sanatatii a centralizat datele si a facut public raportul rezultat. Raportul a relevat aspecte îngrijoratoare pentru clujeni: sunt românii cei mai expusi îmbolnavirii. Principalele amenintari: diabetul si cancerul.
Ministerul Sanatatii a dat publicitatii raportul privitor la starea de sanatate a românilor, rezultat în urma campaniei de monitorizare a cetatenilor din întreaga tara din iulie 2007-iunie2008. Programul, desi este oficial încheiat, va continua pâna la sfârsitul acestui an pentru a le oferi sansa si cetatenilor care, dintr-un motiv sau altul, nu au reusit sa treaca pe la laboratoare si cabinete medicale pentru analize. În perioada urmatoare, programul se va dezvolta si ramnifica în functie derezultatele primei etape.
În urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 4.114.969 de persoane cu risc de îmbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate
Rezultate îngrijoratoare pentru clujeni
În urma evaluarii starii de sanatae a românilor, locuitorii judetului Cluj au ocupat primul loc în ceea ce priveste riscul de îmbolnavire cu una dintre bolile majore. Peste jumatate dintre clujeni, 53,25%, risca ca starea lor de sanatate sa se deterioreze în perioada urmatoare. Pe celelate doua locuri de pe podium se afla judetele Ilfov si Sibiu.
Una dintre bolile grave la care locuitorii judetului sunt expusi este diabetul zaharat. Procentul clujenilor expusi acestei boli este cum mult peste media de 30% valabila pentru toti cetatenii tarii. Cu 39% de risc, clujenii sunt pe locul secund în clasamentul riscului de diabet. La polul opus se situeaza judete Vaslui si municipiul Bucuresti, cu sub 10%. Din persoanele identificate cu risc de diabet 2,69% sunt cu risc foarte mare de a dobândi boala, 30,27 cu risc crescut si 67,27% cu risc moderat de diabet. Probabilitatea creste de doua ori mai frecvent la femei fata de barbati si de doua ori mai frecvent în mediul urban, decât în cel rural.
Totusi, raportul ministerului a relevat un risc mai mic de afectiuni cardio-vasculare în zona, cei mai expusi fiind locuitorii din zonele Harghita, Sibiu, Teleorman, Ilfov, Calarasi, Prahova, iar cei mai putin expusi cei din Gorj, Bihor, Iasi Tulcea si Buzau.
Într-un clasament al bolilor care ameninta românii, pe locul al treilea se afla afectiunile oncologice. Numarul acestora este, asa cum preciza directorul Institutului Oncologic din Cluj, Alexandru Irimie, din pacate în crestere în ultimii ani. Astfel, în acest moment, potrivit raportului final al MS, 6% dintre persoanele evaluate, adica 671.696 români prezinta riscul de a se îmbolnavi. Cei mai expusi sunt locuitorii din Ilfov (27%), Harghita (20%), Prahova (18%) si Sibiu (12%), iar la polul opus, cu procente de risc de cinci, sase ori mai mici, se afla botosanenii, vasluienii si sucevenii. Din pacate, clujencle sunt mult mai expuse, potrivit analizei ministeriale, decât celelalte românce cancerului de corp uterin.
Mai multi alcoolici decât fumatori
Principalele obiectii ale medicilor sunt legate de obiceiurile nesanatoase ale cetateilor români, dintre care consumul de carne grasa este pe primul loc în clasamentul factorilor care conduc la declantarea bolilor. De asemenea, s-a constatat ca 11% dintre românii din mediul urban si 21% din cel rural consuma regulat alcool, iar peste 29% fumeaza. Cel mai mare procent de fumatori sunt în regiunile de Sud si Vest si minim în Nord Est.
Din pacate, pentru starea de sanatate a populatiei, cea mai mare parte dintre fumatori nu doresc sa renunte în perioada urmatoare, abia 10% au declarat ca vor sa devina nefumatori în viitor.
Îngrijorator este faptul ca un procent foarte mic, de 2% dintre barbati si 1% dintre femei pot afirma ca practica cu regularitate sport, majoritatea acestora fiind din mediul urban, din regiunea de Vest.
Pe primul loc, lupta împotriva cancerului
Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a relevat faptul ca românii sunt mult mai expusi decât ceilalti locuitori ai Europei bolilor. De aceea, în viitorul apropiat, ministerul si-a propus sa puna bazele unor programe coerente care sa le amelioreze situatia. Astfel, de exemplu, prin programul de screening se doreste depistarea în forme incipiente a cancerului de col uterin si, în urmatorii 5-6 ani se estimeaza o scadere cu 80% a mortalitatii cauzate de aceasta afectiune.
De asemenea, numarul mare de persoane descoperite cu anumite afectiuni va conduce, potrivit informatiilor oficiale, la reorganizarea sistemului medical si la reorientarea fondurilor catre anumite categorii de bolnavi. În anii viitori se va încerca definirea unui proiect pe 3 ani de preventie primara pentru factorii de risc de alimentatie si activitate fizica în parteneriat cu Ministerul Sanatatii.
Surpinzatoare pare ideea ministrului Nicolaescu de a vaccina „cohorta de fetite de clasa a IV-a” împotriva virusului HPV, asociat cu 96% dintre cancerele de col uterin.
Ligia Popa
De la lansarea programului au fost- distribuite22.348.596 taloane
– returnate- 2.018.033 taloane
– 11.104.655 cetateni evaluati
– 9.889.062 persoane asigurate
– 1.215.593 persoane neasigurate
– 59.573.557 analize efectuate
– 156.000- bolnavi descoperiti
– 10.388 contracte cu cabinete medicale
– decontati- 556.511, 15 mii lei
– medici de familie: 167.075 mii lei
– servicii paraclinice 366.220, 13 mii lei