Compania clujeană Diferit a câştigat un contract în valoare de aproape 135 de milioane de lei, fără TVA, de la administraţia locală din Turda. Banii vor şi plătiţi pentru un acord cadru pe o perioadă de patru ani care prevede repararea străzilor, trotuarelor şi reţelei de canalizare din Municipiul Turda. Firma Diferit, deţinută de familia Petri, este una dintre firmele care câştigă licitaţii în infrastructura regională pe bandă rulantă.

Administraţia locală din Turda a atribuit licitaţia ”Lucrări de reabilitare şi modernizare străzi, alei şi parcări carosabile şi pietonale de pe raza municipiului Turda, judeţul Cluj” firmei clujene SC Diferit.

Potrivit descrierii succinte a contractului, compania clujeană va trebui să se ocupe de următoarele lucrări: — Frezare suprafeţe de asfalt/beton, — Aşternere mixturi asfaltice la carosabil şi trotuare, — Realizare pat drum, — Realizare fundaţie drum din piatră spartă/balast, — Procurare şi montaj rigole, ridicare la cotă capace, guri de scurgere, — Procurare şi montaj pavele prefabricate din beton la trotuare/parcări, — Marcaje, — Procurare şi montaj indicatoare, — Reţea de canalizare pluvială. Suma pentru care a fost atribuită această licitaţie a fost de 134.136.629,10 de lei, fără TVA.

Firma Diferit SRL, deţinută de către Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, şi soţia sa Daniela Denisa, este una dintre cele mai prolifice societăţi în ceea ce priveşte contractele cu statul. Ei par a fi abonaţi la acest tip de contracte, iar unele proceduri ridică numeroase semne de întrebare. Potrivit unor surse de pe piaţă, cei de la Diferit participă la licitaţii cu preţ de dumping, de 30% sub preţul corect, doar pentru a-şi adjudeca o procedură.

 

Licitaţie similară pentru străzile din Cluj Napoca anulată

Spre sfârşitul anului trecut, SC Diferit a contestat la CNSC licitaţia ”Executare lucrări de modernizare, reparaţii şi întreţinere a străzilor, aleilor şi trotuarelor, de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, cu o valoare estimată de oficialii RADP Cluj Napoca la suma de 64.240.022,18 de lei.

Iniţial, Diferit a contestat licitaţia la CNSC, iar Consiliul a dat câştig de cauză companiei private, obligând RADP Cluj la reorganizarea licitaţiei. Împotriva acestei soluţii, RADP Cluj Napoca a formulat o plângere în instanţă, însă Curtea de Apel Cluj a menţinut soluţia consiliului, obligând Regia condusă de Ion Pantelimon la plata unor daune către Diferit.

În 3 decembrie 2014 consilierii locali au votat în unanimitate hotărârea 34 prin intermediul căreia toate lucrările de reparare sau reabilitare de drumuri sau trotuare din municipiul Cluj Napoca s-ar fi făcut de RADP Cluj Napoca. Dacă hotărârea respectivă ar fi în vigoare, lucrările edilitare din Cluj Napoca ar fi fost făcute fără licitaţii de subcontractanţii RADP Cluj Napoca, chiar dacă, în mod vizibil, ar fi fost lezate principiile concurenţiale.

În cadrul şedinţei respective de CL, Claudia Anastase l-a întrebat pe directorul RADP dacă va apela la subcontractanţi, însă Pantelimon a dat un răspuns în ”coadă de peşte”.

SC Diferit a atacat hotărârea de CL în instanţă. Iniţial, au deschis un proces în contencios administrativ în care au cerut suspendarea executării actului administrativ, însă judecătorii au decis să respingă această cerere.

Ulterior, în martie 2015, firma Diferit a cerut anularea hotărârii de consiliu local, iar în iarna anului trecut judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis să le dea câştig de cauză pe motive de nerespectarea legilor concurenţiale.

 

Contracte pe bandă rulantă

Printre contractele câştigate de această firmă pot fi amintite, cel de peste 30 de milioane de lei din contractul cadru pe patru ani (2016 – 2020) pentru deszăpeziri organizat de DRDP Timişoara. În septembrie anul trecut, aceeaşi firmă a câştigat şi licitaţia pentru acelaşi contract cadru organizat de DRDP Cluj, de această dată suma fiind de peste 70 de milioane de lei. Mai mult, anul trecut, pe o vreme însorită, CNADNR a invocat situaţie de urgenţă pentru a atribui contracte de deszăpezire tot celor de la Diferit.

În 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 228.861.581 de lei, un profit de peste 2,8 milioane de lei, datorii de peste 97 de milioane de lei şi aproape 200 de angajaţi. Firma a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC Diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro.

 

Contractele Diferit(e)

În 2013, din valoarea totală a contractelor la nivel naţional, pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care a efectuat aceste lucrări a fost SC Diferit. a lucrat la modernizarea (2007) din zona Pieţei Cipariu, iar societatea a contractat şi diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca, precum şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. În 2014, SC Diferit a câştigat de la Compania de Drumuri şi Autostrăzi contractul de deszăpezire pentru cei aproape 300 de km din cadrul Direcţiei Regionale Timişoara, secţia de drumuri Caransebeş. Suma acestui contract este de 8.880.812 lei, fără TVA. De asemenea, compania a câştigat, în asociere cu turcii de la Kiat, contractul de întreţinere şi reparare a străzilor din Cluj Napoca pentru suma de 120 de milioane de euro.

SC Diferit a fost contractată şi la lucrările de modernizare a uneia dintre principalele artere din oraş, Calea Turzii. Contractul obţinut pentru modernizarea de pe Calea Turzii este de aproximativ 22 de milioane de lei şi implică lucrări din sensul giratoriu din Piaţa Cipariu până la intersecţia cu strada Făgetului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.