În vara lui 2008, un numar impresionant de români au decis sa se întoarca acasa. Campania guvernamentala de repatriere pare a fi avut rezultate. Clujul îsi asteapta cu  bratele deschise „ratacitorii”.

Inspectorul scolar pentru Relatii Publice, Anca Radu a declarat saptamâna trecuta în cadrul unei conferinte de presa ca un numar tot mai mare de elevi care au studiat în strainatate doresc sa se înscrie în scolile din Cluj.

Majoritatea dintre acestia provin din Italia sau Spania, tari în care au emigrat alaturi de parinti.

Din iunie pâna la aceasta data peste 100 de elevi au depusi cereri la Inspectorat pentru a fi inclusi în scolile din judet. Potrivit inspectorului clujean, „ministerul Educatiei este foarte îngaduitor cu acestia si, de cele mai multe ori, se admite suplimentarea locurilor din anumite clase pentru a le raspunde solicitarilor”. De asemenea, uneori, parintii copiilor repatriati cer inspetorilor ca fiii lor sa fie înscrisi în clase inferioare ca grad celor din tarile în care au studiatb pâna în acest moment, dat fiind faptul ca, în Spania mai ales, copiii români sunt înscrisi automat clase superioare fata de cele din sistemul românesc.

Pentru a fi reintegrati în scolile românesti, elevilor li se iau în considerare, în general, rezultatele obtinute în unitatile de învatamânt din tara, daca au studiat si în România înainte de emigrare.

Inspectorul, Anca Radu a mai declarat ca elevii români plecati împreuna cu familiile în strainatate, în cazul în care nu decid sa se întoarca sunt încurajati sa îsi continue studiile chiar si în tara, în judetul Cluj existând posibilitatea de a alege linii de studii cu frecventa redusa.

Alaturi de copiii si tinerii care se întorc sa traiasca si sa studieze în tara, la inspectorat au depus cereri de înscriere si o serie de cetateni straini care au optat, în general, pentru liceele cu predare intensiva cu predare în engleza, germana sau franceza.

Ministerul Muncii si Solidarotatii Sociale a desfasurat la începutul anului o campanie de convingere a românilor de a se întoarce acasa. În ciuda burselor de munca organizate cu acest scop, nimeni nu a putut estima la acea data daca emigrantii români vor alege sa se întoarca acasa.

Ligia Popa

Nimeni nu stie exact câti români lucreaza acum în strainatate.  Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca 1,2 milioane de români ar lucra legal în alte tari, Ministerul Muncii crede ca ar fi vorba de peste 2 milioane, luându-i în considerare si pe cei care muncesc fara forme legale, iar Blocul National Sindical propune o cifra cu mult superioara: 3,4 milioane de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.