Primăriile din mai multe localități clujene au încheiat, fără licitație, contracte cu societățile și asociațiile familiei Martin din Alba Iulia. Ion Martin senior și fiul lui, care se numește tot Ion Martin, au condus până de curând DSV Alba. Acum, juniorul are un post de inspector superior la DSV Alba. Administrațiile locale clujene cum ar fi Aghireșu, Gilău, Baciu, Apahida, etc, dar și alte primării comunale din județele Alba și Hunedoara au pentru concesionat serviciul de ecarisaj către firmele familiei Martin. La prima vedere, contractele publice depășesc suma de 1,5 milioane lei, însă ele au o clauză prin care sumele se majoreaza cu 50% dacă patrupedele sunt capturate în regim de urgență, adică într-un termen de… două zile!

Membrii familiei fostului șef DSV Alba, Ioan Martin, sunt administratori sau acționari la firmele Mart Vet SRL, Clinic Mart Vet SRL şi Asociaţia Adăpostul Meu din Alba. Aceste societăți și asociații au încheiat contracte de ecarisaj cu zeci de localități din Transilvania, în special în județele Cluj, Alba și Hunedoara. 

Primăria Luna (jud Cluj) a încheiat contractul ”Concesionarea serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan în Comuna Luna, jud. Cluj” cu Asociația ADAPOSTUL MEU DIN ALBA. A fost singura ofertă depusă la contractul estimat la suma de 350.000 lei, fără TVA. 

Estimarea valorii contractuale a fost făcută în baza unui calcul care prevede că sunt prinși 100 de câini anual, iar ecarisajul costă 700 lei/câine

”Gestionarea câinilor fără stăpân este un ansamblu de operațiuni și proceduri, care se efectuează etapizat, după cum urmează: capturare, transport, examinare medical- veterinară, cazare 14 zile lucrătoare, operațiuni medical-veterinare, identificare prin microcipare, înregistrare, eutanasiere și incinerare (dacă este cazul). Nr. de câini estimat este de 100/an. Valoare estimată : 100 de câini x 700 lei fără TVA/caine x 5 ani = 350.000 lei fara TVA”, arată descrierea achiziției publice.

Majoritatea localnicilor comunei Luna spun că nu au probleme cu câinii comunitari pentru că își țin patrupedele în curți. 

Comuna Aghireșu plătește 900 lei pe capturarea și eutanasierea unui câine, în condiții în care sterilizarea și microciparea lui ar costa aproximativ 300 lei. 

Chestionați, unii reprezentanți ai autorităților locale au transmis că au ales firma din Alba pentru că în județul Cluj nu ar exista un operator care să gestioneze situația câinilor fără stăpân. Însă, aceste informații nu sunt adevărate.

Potrivit registrului ANSVA, în Cluj există 5 operatori, doi dintre ei fiind chiar în localitatea învecinată Turda. Lista poate fi consultată AICI. Pe lângă operatorii din Cluj înscriși la ANSVSA, mai există 6 organizații care au același scop. Lista lor poate fi consultată AICI.

În perioada 2017-2024, valoarea totală a contractelor câștigate de firmele și asociațiile familiei Martin este de peste 4,5 milioane lei.

În alte administrații, câinii se înmulțesc ca șoarecii

La Sebeș, câinii vagabonzi par că sunt produși de o fabrică locală pentru că, potrivit estimării este vorba de aproximativ 500 de câini/an.

”Gestionarea cainilor fara stapan de pe domeniul public si privat al Municipiului Sebes pentru un număr estimat de 450 câini/an, respectiv un număr  estimat de 2250 câini/5 ani”, se arată în descrierea achiziției făcute în anul 2020.

Până în anul 2020, ecarisajul din Sebeș era făcut tot de Asociația adăpostul Meu Alba Iulia. În 2019, Primăria Sebeș a încheiat cu asociația un contract în valoare de 160.000 lei pentru serviciile de gestionare la 300 de câini.

Potrivit declarației de interese, afacerile familiei directorului DSV Alba, Ioan Martin se întind în 27 de localități: Jidvei, Teiuș, Galda de Jos, Sebeș, Cugir, Zlatna, Baia de Arieș, Ocna Mureș, Lunca Mureș, Câmpia Turzii, Turda, Apahida, Gilău, tureni, Borșa, Petrila, Lupeni, Băița, Negrești Oaș, ghiu Sântimbru, Calnic, Ocna Mureș, Stremț, Aiud. De pe urma acestor contracte el nu a declarat nicio valoare motivând că numărul câinilor de care trebuie să se ocupe are fluctuații constante.

Publicația Sebeș Info a atras atenția asupra condițiilor groaznice în care sunt ținuți câinii în adăpostul de animale a familiei șefului DSV Alba.

Adăpostul pentru câini fără stăpân din Lancrăm (jud Alba), situat pe strada Veche, este amenajat pe o parcelă de 4.200 mp care aparține lui Ioan Martin și este administrat de firma S.C. Clinic Mart Vet S.R.L. al cărei reprezentant este soția sa, Diana Martin.

Activitatea adăpostului este controlată de inspectorii din subordinea lui Martin și, după cum era de așteptat, niciodată nu s-a găsit nicio problemă.

Ce se întâmplă cu câinii fără stăpân din Cluj-Napoca

Serviciul Public de Ecarisaj din Municipiul Cluj-Napoca este administrat de RADP și are peste 300 de câini, pregătiți să fie oricând adoptați.Scopul Centrului de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân constă în stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasa comuna, prevenirea abandonului și pierderii câinilor, recuperarea câinilor pierduți, promovarea deținerii responsabile a câinilor, siguranță cetățenilor și condiții de bunăstare a animalelor.

Potrivit unei statistici pe anul trecut au fost capturați 270 de câini, dintre care 182 au fost sterilizați. În același interval au fost adoptați 245 de câini și 35 au fost revendicați de proprietarii lor. Raportul arată că în centru au vaccinați antirabic 449 de câini și 248 au fost microcipați. În decembrie 2023 în adăpost erau 318 câini.

RADP a continuat și în anul 2023 proiectul ,, Adop un câine”. Acesta presupune organizarea în ziua de sâmbăta în intervalul orar 7.00—11.00 pe strada Bobalnei nr. 65 a unei interfețe cu cetățenii municipiului Cluj-Napoca care vizitează piață de vechituri în vederea promovării adopției de câini din cadrul centrului.

Sunt distribuite pliante către cetățeni cu actele necesare adopției, se poartă discuții cu cetățenii de către un medic din cadrul centrului. De asemenea cei care vin la centru pot vedea și exemplare de câini care pot fi adoptați.

Personalul centrului a dezvoltat în cursul anului 2023 relații de colaborare cu ONG -uri de profil din Cluj-Napoca dedicate în special promovării adopțiilor.

În prezent capacitatea centrului este de 312 locuri de cazare, fiind structurat pe 5 module separate, după cum urmează:

– Adăpostul 1- 94 boxe individuale, + 10 boxe comune cu 4 locuri fiecare

– Adăpostul 2 – 60 boxe individuale

– Adăpostul 3 – 60 boxe individuals

– Adăpostul 4- 32 boxe individuale

– Adăpostul 5 – 9 boxe pentru carantina (animale bolnave), 9 boxe izolator ( pentru

animalele suspecte de rabie)

– 2 țarcuri exterioare pentru pui cu capacitate variabila, în funcție de talia câinelui, intre 4 și 10 locuri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.