Zece deputaţi şi patru senatori vor reprezenta judeţul Cluj în Parlament începând de luna aceasta . Alegerile au trecut, mandatele necâştigate iniţial au fost împărţite în urma redistribuirii, iar parlamentarii clujeni aşteaptă acum validarea funcţiilor . Gazeta vă prezintă cine sunt cei 14 care vor reprezenta Clujul în Parlamentul României

Patru deputaţi şi doi senatori din partea PD-L, doi deputaţi şi un senator din partea PNL, doi deputaţi din partea UDMR şi doi deputaţi şi un senator din partea PSD.

 
Colegii senatori


Colegiul nr.1 Cluj-Napoca (jumătatea vestică a municipiului)

La Senat, colegiul 1, adică jumătatea vestică a municipiului, a fost adjudecat din prima de Mihail Hărdău de la PD-L, care a reuşit să obţină 50,23% din voturi. Hărdău este preşedintele PD-L Cluj-Napoca şi fost ministru al Educaţiei în perioada 2005-2007. În anul 2005 Hărdău a fost prefect al judeţului Cluj, anterior ocupând funcţia de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică şi consilier judeţean în CJ Cluj.
Preşedintele PD-L Cluj-Napoca a candidat în acest colegiu împotriva lui Aurel Neţin de la PNL, Ioan Bolovan de la PSD şi Molnos Lajos de la UDMR.
 
Candidaţi:

Mihail Hărdău (PDL) – 50,23%
Molnos Lajos (UDMR) – 16,64%,
Ioan Bolovan (PSD) – 16,19%
Aurel Neţin (PNL) – 11,68%

Colegiul nr. 2 Cluj-Napoca (zona de est a municipiului)

În colegiul 2 pentru Senat câştigător a fost desemnat Şerban Rădulescu de la PD-L. Acesta a câştigat în defavoarea lui Ekstein Kovacs Peter de la UDMR, a lui Vasile Cozma de la PSD şi a Luciei Morariu de la PNL. Prim-vicepreşedintele PD-L a candidat în anul 2000 pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca. În acelaşi an a candidat pentru aceeaşi funcţie şi Ekstein Kovacs Peter. Atunci, Ekstein s-a retras din cursă în turul al doilea şi i-a cedat locul lui Rădulescu. Povestea  nu s-a repetat anul acesta şi nici nu au fost inversate rolurile, Rădulescu fiind cel care şi-a adjudecat mandatul.

Candidaţi:

Şerban Rădulescu (PDL) 47,73 %
Eckstein Kovacs Peter (UDMR) – 20,34%
Vasile Cozma (PSD) – 14,59%
Lucia Morariu (PNL) – 12,56%

Colegiul nr. 3 Dej-Gherla-Câmpia Turzii

Senator pentru regiunea Dej-Gherla-Câmpia Turzii va fi Marius Nicoară. A candidat în cel mai disputat colegiu, nu a obţinut cel mai mare procentaj şi totuşi va merge în Parlament, în urma redistribuirii mandatelor. Gheorghe Benea de la PD-L, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi din partea alegătorilor, a rămas acasă. La fel şi Vasile Puşcaş de la PSD şi Peto Sigismund de la UDMR. Marius Nicoară a fost, până la alegerile locale de anul acesta, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Acum este preşedinte al PNL Cluj şi consilier judeţean, la această din urmă funcţie urmând să renunţe odată cu validarea mandatului de parlamentar.

Candidaţi:

Gheorghe Benea (PDL) – 29,47%
Marius Nicoară (PNL) – 26,06%
Vasile Puşcaş (PSD) – 25,48%
Petho Sigismund (UDMR) – 12,14%

Colegiul nr. 4 Turda-zona de munte-Huedin

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, candidat pentru Parlament din partea PD-L, va rămâne cu fotoliul de primar, deşi a obţinut 43% din sufragii. Redistribuirea mandatelor l-a declarat câştigător în acest colegiu pe candidatul PSD, Alexandru Cordoş. Szedilek Lenke de la UDMR, Mircea Puşcă de la PSD, precum şi,încă, senatorul PRM Georghe Funar vor rămâne acasă în următorii patru ani.  

Candidaţi:

Tudor Ştefănie (PDL) – 43,33%
Szedilek Lenke (UDMR) – 18,84%
Alexandru Cordoş (PSD) – 15,85%
Gheorghe Funar (PRM) – 11,15%
Mircea Puşcă (PNL) – 9,07%


Colegii deputaţi

Colegiul nr. 1 Cluj-Napoca (cartierele Mănăştur şi Grigorescu)

Mircia Giurgiu, deşi deputat independent până în acest moment, a ales anul acesta să candideze sub sigla PD-L. I-a purtat, se pare, noroc, pentru că a reuşit să ajungă din nou în Parlament. Teodor Pop Puşcaş de la PSD, Sebastian Moga de la PNL şi Matis Jeno de la UDMR sunt cei care au candidat în colegiul 1. Mircia Giurgiu a fost- în mandatul 2004-2008- unul dintre cei mai activi parlamentari clujeni, fiind deputatul cu cele mai multe interpelări.
 
Candidaţi:

Mircia Giurgiu (PDL) – 48,82%
Matis Jeno (UDMR) – 17,23%
Teodor Pop Puşcaş (PSD) – 17,05%
Sebastian Moga (PNL) – 10,63%

Colegiul nr.2 Cluj-Napoca (Zorilor şi sudul Mănăşturului)

Colegiul 2 a fost adjudecat fără drept de apel de candidatul PD-L, Daniel Buda, care a obţinut în urma scrutinului 51,27% din voturile electoratului. Cei care au candidat alături de Daniel Buda în colegiul 2 sunt Laura Pop de la PSD, Szenczi Bianka de la UDMR şi Horea Dan de la PNL. Buda este preşedintele PD-L Cluj, avocat şi deputat ales pe listele Partidului Democrat în anul 2004.

Candidaţi:

Daniel Buda (PDL) – 51,27%
Laura Pop (PSD) – 16,27%
Szenczi Bianka (UDMR) – 15,35%
Horea Dan (PNL) – 9,90%

Colegiul nr.3 Cluj-Napoca (Gheorgheni, Andrei Mureşanu, o parte din Mărăşti)

Petru Călian de la PD-L, Ioan Petran din partea PNL, Csoma Botond din partea UDMR şi Mircea Jorj de la PSD au luptat pentru un mandat de deputat în colegiul 3, dar acesta a a fost câştigat de Petru Călian, care a obţinut 42,09 procente din voturi. După ce a intrat în Parlament pe listele PRM, Călian a ales să treacă la Partidul Conservator. Ulterior, a demisionat şi s-a alăturat PD-L, partid în cadrul căruia ocupă acum funcţia de vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent Judeţean.

Candidaţi:

Petru Călian (PDL) – 42,09%
Csoma Botond (UDMR) – 19,38%
Mircea Jorj (PSD) –17.04%
Ioan Petran (PNL) – 14,53%

Colegiul nr. 4 (Mărăşti, Gruia, Dâmbu Rotund şi Iris)

Un alt câştigător al PD-L, care a reuşit să obţină imediat după numărarea voturilor peste 50 de procente din opţiunile electoratului este Adrian Gurzău, consilier local la al doilea mandat. Acesta a candidat împotriva lui Boros Janos de la UDMR, Virgil Pop de la PSD şI împotriva lui Mircea Căpuşan de la PNL. A fost cel care l-a succedat pe Emil Boc în Parlament când acesta a devenit Primar.

Candidaţi:

Adrian Gurzău (PDL) – 50,33%
Boros Janos (UDMR) – 20,44%
Virgil Pop (PSD) – 12,99%
Mircea Căpuşan (PNL) – 10,20%

Colegiul nr. 5 Gherla

Horea Uioreanu de la PNL a câştigat mandatul de deputat pentru colegiul 5, în urma redistribuirii cu un procentaj de 36,84. Iuliu Păcurariu de la PD-L, Ivan Ilarie de la PSD şi Foldor Zoltan de la UDMR sunt cei care au candidat în acest colegiu. Uioreanu a fost deputat în legislatura 2004-2008, ales pe listele PNL.

Candidaţi:

Horea Uioreanu (PNL) – 36,84%
Iuliu Păcurariu (PDL) – 25,65%
Ivan Ilarie (PSD) –17,76%
Fodor Zoltan (UDMR) –10,28%.

Colegiul nr. 6 Dej

Adrian Hetea din partea PD-L, Marius Mânzat de la PNL, Cornel Itu din partea PSD şi Vancsa Aron Pal de la UDMR şi-au disputat mandatul de deputat pentru colegiul 6. Cornel Itu este cel care a primit, în urma redistribuirii, mandatul de parlamentar. Itu este la al doilea mandat de consilier judeţean şi preşedintele PSD Dej.

Candidaţi:

Cornel Itu (PSD) – 29,06%
Marius Mânzat (PNL) – 24,29%
Adrian Hetea (PDL) – 24,29%
Vancsa Aron (UDMR) – 9,18%

Colegiul nr.7 Câmpia Turzii

Vasile Soporan a ajuns din nou în Camera Deputaţilor sub sigla PSD. Acesta a candidat în colegiul 7 alături de Cristian Haiduc de la PD-L, Czika Tihamer de la UDMR şi Avram Gal din partea PNL. Vasile Soporan a mai fost deputat al PSD şi în legislatura 2004-2008

Candidaţi:

Cristian Haiduc (PDL) – 33,09%
Vasile Soporan (PSD) – 27,89%
Czika Tihamer (UDMR) – 16,11%
Avram Gal (PNL) – 11,30%

Colegiul nr. 8 Turda

Premieră în România, realizată în colegiul 8: un cadidat aflat în arest a câştigat alegerile în urma redistribuirii. Deşi a obţinut doar 11,82 procente, Virgil Pop din partea PNL este primul Parlamentar ales în arest. Vasile Miclăuş de la PD-L, Ucu Faur de la PSD şi Szekely Istvan de la UDMR vor rămâne acasă, dacă se va decide validarea mandatului lui Pop.

Candidaţi:

Vasile Miclăuş (PDL) – 40,07%
Ucu Faur (PSD) – 23,06%
Virgil Pop (PNL) – 11,82%
Szekely Istvan (UDMR) –

Colegiul nr. 9 – Zona de munte

Minodora Luca din partea PD-L, Palfi Zoltan din partea UDMR, Marius Balaj de la PNL şi Iosif Zăgrean de la PSD şi-au disputat zona de munte a judeţului Cluj. În urma redistribuirii mandatelor, deşi aflat pe ultima poziţie conform procentelor obţinute, colegiul moţilor va fi reprezentat de un parlamentar de etnie maghiară: Palfi Zoltan de la UDMR. Acesta a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj în administraţia trecută.

Candidaţi:

Minodora Luca (PDL) – 44,16%
Iosif Zăgrean (PSD) –17,29%
Marius Bălaj (PNL) –12,67%
Palfi Mozes (UDMR) –11.23%

Colegiul nr.10 Huedin

Mate Andras Levente a obţinut cele mai multe voturi în colegiul în care a candidat. Acesta a şi reuşit să câştige un mandat de deputat în urma redistribuirii mandatelor, în defavoarea candidatului PD-L, Ioan Morar, a candidatului PSD, Aurel Morar şi în faţa candidatului PNL, Dacian Loi. Mate este, încă, deputat din partea UDMR, ales în 2004.

Candidaţi:

Mate Andras Levente (UDMR)  – 37,10%
Ioan Morar (PDL) –36,25%
Viorel Morar (PSD) –12,84%
Dacian Loi (PNL) –5,51%


Simona Curcian

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.