Anul trecut primăria Cluj-Napoca, a scos la licitație studiul urbanistic și de fezabilitate pentru un proiect ambițios prin care se dorește modernizarea Pieței Mărăști. Acest proiect intră în cadrul strategiei de Dezvoltare Urbană 2021-2027 prin care se dorește îmbunătățirea calității vieții în municipiu. Printre măsuri s-a dorit și eliberarea tarabelor din zonă, fapt dus la bun sfârșit, cu mențiunea că acestea au fost mutate câțiva metrii.
Cetățenii nu sunt mulțumiți cu această “modificare”, drept urmare a fost trimită o notă primăriei în acest sens, conform unui mesaj primit pe adresa redacției Gazetei de Cluj, din partea unui clujean revoltat. Acesta ne-a transmis următoarele “acum 1 an de zile primăria a luat decizia de a ”demola” chioșcurile și tarabele amplasate pe trotuare de langa Piata Marasti. O decizie de lăudat deoarece într-un oraș civilizat și modern comercianții trebuie sa isi vanda marfa în locuri special amenajate, nu pe trotuare, pe tot felul de paturi jegoase și mese / tarabe improvizate. Intradevar chioșcurile și tarabele au dispărut din jurul pieței, problema e că doar s-au mutat câteva sute de metrii mai departe pe strada Fabricii iar autoritățile nu par să fie deloc deranjate. Am informat și primăria dar bineînțeles nu am primit niciun răspuns. Acum toate improvizațiile, chioșcurile și tarabele se află pe strada Fabricii, făcând zona să arate a ghetto-u de lumea a-3-a, nu a Europa. Cum e posibil ca marea ”modernizare” a zonei din jurul Pieței Mărăști să fi fost doar mutarea chioscurilor și tarabelor cu câteva sute de metri mai departe ? Bine că cei din primărie cumpără microbuze fără șofer în timp ce orașul arată ca în lumea a-3-a, plin de mizerie si jeg peste tot, tarabe, chioșcuri, improvizatii, blocuri renovate în bătaie de joc, extensii făcute la blocuri și așa mai departe.”
De unde a venit nemulțumirea?
Anul trecut, a fost scos la licitație un Plan Urbanistic Zonal pentru zona menționată, proiectul are o durată de implementare de 18 luni și este în valoare de 1.000.000 lei. Acesta cuprinde o zonă de 10 hectare și anume Bd-ul 21 Decembrie, strada Fabricii, strada Aurel Vlaicu, Aleea Bibliotecii și străzile Crinului și Ciocârliei.
După cum am menționat, mutarea chioșcurilor cu pricina, a stârnit o serie de nemulțumiri din partea comercianților.
”Stăm de 20 de ani acolo și am făcut aceste chioșcuri după modelul pe care Primăria ni l-a dat. Am vrea să rămânem tot acolo, pe poziție. Cu toate insistențele, domnul primar nu a fost de acord. Noi suntem morți dacă ne relocați la podul Ira. Un comerciant trebuie să aibă vânzări ca să poată trăi iar acolo nu este vad comercial. Noi vrem să fim cuprinși în proiectul de modernizare a zonei. Suntem 10 chioșcuri și putem să ne încadrăm în ce model doriți. Noi de acolo ne câștigăm existența. Noi ne-am plătit dările la stat, chiria. Vecinii din blocurile apropiate nu au avut niciodată probleme cu noi. Trebuie să țineți cont că și noi suntem cetățeni ai acestui oraș. Unde să mergem noi la vârsta noastră să ne angajăm? Așa era normal, să faceți modernizarea împreună cu noi, deoarece și noi dorim ca acest oraș să arate frumos”, au reclamat oamenii în fața Consiliului Local, anul trecut.
Boc nu se pune în fața modernizării orașului
Primarul municipiului a declarat că empatizează cu cei care vând produse în piață dar nu se poate pune în fața modernizării orașului.
”Planul Urbanistic General nu mai permite astfel de construcții în zonă care sunt specifice anilor 90. Atunci au fost binevenite, au fost necesare, dar Clujul a trecut la o altă etapă, diferită de cea de tarabe. Avem toată deschiderea ca în cadrul legal și în soluțiile existente să căutăm o soluție alternativă pentru dumneavoastră, dar nu pe aceeași locație. Eu nu pot să fiu în orașul acesta o piedică în calea modernizării lui. Personal sunt solidar cu dumneavoastră, dar mie orașul îmi cere să iau decizii care nu sunt întotdeauna populare și nu mulțumesc pe toată lumea. Sunt deschis ca împreună, dacă nu va merge locația alternativă propusă, să căutăm alte soluții”, a transmis primarul.
Soluția găsită de autorități, aparent, a fost mutarea tarabelor din zona Pieței Mărăști câteva sute de metri pe Strada Fabricii, fapt care a stârnit nemulțumirea cetățenilor care inițial au salutat decizia administrației locale de a “demola” chioșcurile.
Solutie marca Boc: mutam jegul 2 pasi mai departe, ca poate acolo nu il mai vede nimeni. Cluj smart city !
Cluj-ul arata ca Somalia sau Stalingrad, da bine ca avem strazi smart si autobuze fara sofer :))))). Votati Boc !