Primaria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere publica privind Regulamentul de Administrare a Cimitirelor din municipiu marți, 4 decembrie, dupa expirarea termenului de 30 de zile pentru depunerea de amendamente, decis de Consiliul Local intr-o ședința anterioara. Sala de Sticla a fost plina de cetațeni doritori sa ia cuvantul, de la specialiști, arhitecți, profesori, la persoane care au dorit sa afle care va fi soarta locului de veci al familiei.

Ședința a fost condusa de edilul Emil Boc, secondat de viceprimarii Gheorghe Șurubaru și Horváth Anna.”Regulamentul a fost prezentat intr-o prima lectura Consiliului Local, care a convenit ca este binevenita o discuție suplimentara, astfel ca am decis sa lasam teren pentru primirea de observații, propuneri sau amendamente, și, daca e nevoie, așa cum s-a și intamplat, organizarea unei dezbateri publice”, a declarat primarul.

Maghiarii sunt in campanie

Majoritatea reprezentanților unor partide sau asociații prezenți la dezbatere, printre care Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) și Asociația Revoluționarilor clujeni, au salutat aceasta inițiativa. Nu toți participanții au fost insa de acord ca era momentul oportun pentru organizarea ei. Reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au subliniat ca dezbaterea a fost organizata tocmai in ultimele zile de campanie electorala și probabil era mai potrivit sa fie amanata pana dupa scrutin. Eckstein Kovacs Peter, de la UDMR, candidat in Colegiul 1 Senat, a declarat ca oamenii care au venit la dezbatere nu pot fi trimiși acasa și ca se discuta o problema punctuala, fara tenta electorala.
Pentru a lua cuvantul s-au inscris pe lista 20 de persoane. Primii au fost reprezentanții partidelor. Astfel, Ioan Dan Nicoara de la Partidul Romania Mare (PRM) a deschis discuțiile, prezentand amendamentele propuse de  aceasta formațiune politica, pe articole. Aceștia au cerut in primul rand sa fie realizate verificari in cartea funciara pentru a determina care din terenurile cimitirelor clujene se afla in proprietatea Consiliului Local al municipiului și care in cea a statului roman. Reprezentantul PRM au subliniat ca in afara de Cimitirul Evreiesc și cel Evanghelic nu exista locuri de veci proprietate a unor persoane fizice juridice sau culte, toate fiind concesionate. De asemenea, partidul a cerut ca in regulament sa fie inclus un amendament care permite declararea drept monument istoric a locurilor de veci și din alte cimitire decat cel central.
Anna Horváth i-a explicat lui Nicoara ca in Cimitirul Manaștur exista cateva proprietați private și ca monumentele istorice, indiferent unde se afla, vor fi protejate. Colegul sau de partid, Csoma Botond, a declarat ca exista oricand posibilitatea ca noi morminte sa fie declarate monumente istorice, potrivit legii in vigoare.

Cimitir nou in Borhanci

In continuare, UDMR și-a prezentat amendamentele, prin vocea lui Eckstein Kovacs. ”Acest regulament in esența e pozitiv pentru ca aduce la zi unele criterii legale, in conformitate cu noul Cod Civil și este in acord cu Legea Monumentelor Istorice. Dar avem și cateva observații critice. Cimitirul Central este unul public. Trebuie un articol pentru acest lucru. De asemenea, lista cu obligațiile celui care concesioneaza e atat de lunga incat nu ajung literele din alfabet, insa obligațiile administrației sunt mai puține, printre care insistam pe cea de a asigura paza”, a declarat reprezentantul UDMR.
Primarul Emil Boc a ținut sa precizeze ca paza cimitirului este o obligație legala, iar administrația clujeana dorește ca pe viitor sa introduca și supraveghere video in cadrul acestor obiective.
Fostul viceprimar Laszlo Attila, membru UDMR, a ținut sa arate ca, in condițiile in care la Cluj-Napoca sunt inregistrate 4000 de decese pe an și peste un deceniu sau doua se va ajunge la 6000, trebuie introduse clar prevederi in acest regulament, mai ales ca și legea cimitirelor a trecut de Senat. Acesta a aratat ca trebuie flexibilizata modalitatea de plata a concesiunii și trebuie luata presiunea mare care exista in prezent pe cimitirele clujene. Cu aceasta ocazie, edilul a vorbit despre intențiile administrației locale de a prevedea, prin noul Plan Urbanistic General (PUG), amenajarea unui cimitir in cartierul Borhanci, care sa deserveasca populația clujeana, in contextul suprapopularii celorlalte din oraș.

S-a lucrat pe baza de cutume

Reprezentanții Asociației Revoluționarilor Cluj au subliniat ca trebuie ca acest regulament sa fie extins la toate cimitirele, mai ales ca sunt persoane de naționalitate romana care nu pot ocupa un loc de veci in cimitirul central. Aceștia considera ca tabelele cu persoanele care au concesionat morminte in acest loc au fost secretizate in timpul administrației Apostu. Anna Horváth le-a explicat ca nu a fost niciun secret, doar ca s-a lucrat pe baza de cutume, iar legea prevede clar ca aceste informații se pot elibera cetațenilor și organizațiilor nonguvernamentale (ONG-uri), daca aceștia le solicita.
Viorel Oltean, reprezentantul unei firme care lucreaza in Cimitirul Central a cerut ridicarea restricțiilor, pentru ca aceste firme platesc impozite la stat și Primarie și angajeaza local, dar noul regulament nu le permite sa intre in cimitir cu mașinile care transporta pietrele de mormant. ”Noi nu avem mai mult de 5 tone de dus, dar ni se interzice sa intram. Eu consider ca infrumusețam și protejam cimitirul, dar ni se obstrucționeaza dreptul la munca. Nu pot sa pun oamenii sa care chestii foarte grele, nici nu e permis prin lege”, a explicat acesta.
Un alt cetațean nemulțumit a atras atenția asupra furturilor și devastarilor din cimitire. ”Daca legea nu permite sa bați omul, macar sa ii amendați”, a subliniat acesta, povestind despre furturile de flori care au creat o adevarata piața ”second hand” pentru coroane funerare. Emil Boc l-a liniștit anunțand ca a fost suplimentat planul de paza pentru anul 2013 in cimitirele clujene.

Crematoriul, pe masa discuțiilor

Gaál György, de la Asociatia pentru ocrotirea monumentelor Kelemen Lajos, autor al cinci volume despre Cimitirul Hajongard, a declarat ca mașinile prea mari au distrus toate potecile din cimitir, astfel ca accesul lor e normal sa fie interzis. Acesta a cerut ca toate documentele privind cimitirul sa fie puse la dispoziția cercetatorilor acreditați, la cererea acestora. Tot in aria birocratica, acesta considera ca e necesara o simplificare a procedurilor de declarare a mormintelor monumente istorice, pentru ca in prezent e nevoie de o documentație ”cat pentru un palat din centrul orașului”.
”Va trebui sa ne gandim la partea veche a cimitirului central ca parc. Și in strainatate, in 20-40 de ani dispar mormintele nesemnificative, iar cavourile și monumentele sunt protejate și conservate”, a declarat Gaál. Totodata, acesta a subliniat ca pentru a lua presiunea de pe cimitirele clujene, este importanta construirea unui crematoriu.
Și alți participanți la dezbatere au subliniat importanța promovarii și amenajarii Cimitirului Central ca spațiu verde și obiectiv turistic, informațiile despre acesta fiind puse la dispoziția publicului larg. De asemenea, a fost adusa in discuție idea de a avea, pe langa monumente istorice recunoscute de Ministerul Culturii, monumente istorice recunoscute local, ale unor personalitați importante pentru istoria urbei.

Diana Gabor

Obiectiv UNESCO

Cimitirul Hajongard din Cluj-Napoca ar putea fi inclus pe lista obiectivelor turistice protejate din patrimoniul UNESCO. Initiativa apartine guvernului maghiar, care doreste ca locul de veci al unor importante figuri din cultura si istoria populatiei ungare sa beneficieze de protectia internationala acordata obiectivelor de pe aceasta prestigioasa lista. Printr-un comunicat de presa publicat pe pagina de internet a Parlamentului maghiar, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a propus anul trecut includerea cimitirului Hajongard in patrimoniul international UNESCO.

1.000 de vizitatori pe luna

Cimitirul Hajongard este deja un obiectiv turistic cheie al centrului Clujului. Lunar, acesta atrage cel putin 1.000 de vizitatori, potrivit unor statistici facute publice de catre Primaria Cluj-Napoca. Municipalitatea este institutia care are cimitirul in administrare, prin intermediul Serviciului Administrare Cimitire Domeniul Public (SACDP). In perioada verii, de exemplu, cimitirul poate ajunge la 1.500 de vizitatori pe luna, acestia fiind interesati in mod deosebit de o serie de monumente valoroase din punct de vedere istoric. Importanta cimitirului pentru turisti este legata si de personalitatile care sunt ingropate aici, fie ca este vorba despre clujeni de vaza sau importanti oameni istorici maghiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.