Potrivit bilanțului DIICOT Cluj în 2018, din totalul de 2.091 de cauze pe care procurorii clujeni le-au avut de soluţionat, 1.455 de cauze au avut ca obiect infracţiuni de trafic de droguri. Numărul mare de dosare întocmite pentru încălcarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului de droguri situează DIICOT Cluj pe locul doi în România la acest capitol, după București unde au fost înregistrate 6762 de dosare.

După traficul de droguri, un alt fenomen infracțional aflat în continuă creștere în județul Cluj este criminalitatea informatică. Atacurile informatice fac din ce în ce mai multe ravagii în sistemele informatice publice și private. Potrivit bilanțului  Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT, anul trecut, procurorii din cadrul acestei structuri au avut de instrumentat 104 cauze pentru astfel de infracțiuni. În aceste dosare au fost vizate persoane care au încercat să obţină în mod fraudulos produse financiare, respectiv de credit şi sisteme de plată oferite de instituţii financiar-bancare, producând prejudicii importante atât unor persoane fizice, dar şi unor corporaţii sau societăţi comerciale. În România, infracţiunile informatice principale sunt fie fraudele informatice, fie cele în care sunt folosite cărţile de credit. În prima categorie intră licitaţiile fictive de bunuri, furtul conturilor de utilizator pentru clienţii siteurilor de comerţ electronic sau atacurile de tip phishing. Phisingul înseamnă că datele de identitate ale cardurilor sunt descoperite prin mesaje false către posesorii lor. Practic, datele sunt oferite de bunăvoie, prin tehnici de înşelăciune. În legătură cu fraudele privind cărţile de credit, cea mai folosită metodă de operare este skimmingul. În acest caz, se instalează la bancomat un dispozitiv care copiază datele de pe benzile magnetice ale cardurilor. O a treia categorie de infracţiuni informatice este aceea în care intră pornografia infantilă sau racolarea de persoane pentru reţelele de prostituţie. În general, infractorii descoperiţi de poliţişti şi procurori sunt tineri foarte buni utilizatori ai internetului şi ai programelor speciale pe care mediul virtual le oferă. Reţelele au de multe ori ramificaţii internaţionale, astfel încât victime cad deopotrivă cetăţeni români şi străini.

Procurorii DIICOT Cluj au mai acționat anul trecut pentru combaterea infracțiunilor de trafic de persoane. În acest sens, au fost întocmite 99 de dosare.

Potrivit analizei activităţii structurii teritoriale Cluj a DIICOT, în 2018, în dosarele întocmite de această structură au fost condamnate definitiv 178 iar şase dintre cei trimişi în judecată au fost găsiţi nevinovaţi. Conform bilanţului Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT, anul trecut, au fost întocmite 126 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei iar 219 inculpaţi au fost trimişi în judecată dintre care 60 în stare de arest preventiv. Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2018 de procurorii Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost de 14.155.323 lei, comparativ cu anul 2017, când valoarea acestora a fost de 2.561.941 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.