Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților pentru începerea unui nou an universitar, arată cea mai recentă analiză Imobiliare.ro. Un avans semnificativ s-a putut observa în cazul locuințelor din Capitală, tarifele ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump pentru chiriași. Cluj-Napoca are însă în continuare cele mai scumpe garsoniere.

De la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, cele mai importante majorări ale sumelor cerute pe chirii au putut fi observate în cazul proprietăților din Constanța. La polul opus s-a aflat orașul Timișoara, care se menține cel mai accesibil pentru chiriași.

“Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Tarife mai mari în București

Garsonierele din Capitală se închiriază, luna aceasta, cu o sumă medie de 320 euro/lună. Bugetul pe care trebuie să-l aloce un chiriaș a crescut, astfel, cu 10 euro față de august. De la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, proprietarii au scumpit chiriile garsonierelor cu 11%.

Apartamentele cu 2 camere, care sunt și cele mai numeroase în oferta locală, au ajuns să se închirieze cu 500 euro/lună, după ce la sfârșitul verii pentru o astfel de locuință un chiriaș trebuia să scoată din buzunar 480 euro/lună. În total, de la începutul anului chiriile au crescut cu 14% în cazul acestui tip de locuință, scrie actualdecluj.ro.

La apartamentele cu 3 camere chiria medie se menține în jurul valorii de 650 euro/lună, tarif similar cu cel practicat și în Cluj-Napoca. De-a lungul anului, chiriașii au ajuns să plătească cu 12% mai mult pentru a se muta într-o astfel de locuință.

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, în septembrie, în cazul locuințelor situate în zonele Militari, Drumul Taberei și Lujerului. Aici găsim unele dintre cele mai accesibile apartamente de închiriat din Capitală. Mai mult, acestea se află în apropierea polului universitar Grozăvești-Politehnică.

Citește și: Fostul șef al Poliției Române nu știe cum să justifice un milion de lei

1 COMENTARIU

  1. Totul e manipulare, minciună și păcăleală.
    Cum poți în țara cu cei mai mulți propiretari de locuințe din lume să faci, pe alocuri, orașele mari, un fel de caritas imobiliar?
    1. Lăsînt liber la furat mai ales după 1989, îmbogățitul peste noapte; banii trebuie spălați, investiți.
    2. Vînzînd pe nimic apartamentele pe care se plătea o chirie mică, majoritatea, la prețuri de nimic. Majoritatea au fost vîndute a doua zi tot pe nimic la rechinii ce-au pregătit legea.
    3. Alungarea oamenilor din sate făcîndu-i a crede că sînt săraci sau chiar sărăcindu-i prin politici.
    4. Aducerea de muncitori străini de alte rase, cîteva sute de mii pe an, cărora angajatorul trebuie să le asigure cazare.
    Ar mai fi dar nu le mai repet că pe toate le-a scris presa liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.