Municipalitatea clujeană a luat o hotărâre care ar putea lăsa Clujul fără taxiuri, chiar din prima zi a anului viitor, după ce a decis ca taximetriștii să conducă numai mașini cu norme de poluare peste euro 5.

Taximetriştii cer ca intrarea în vigoare a hotărârii să fie anulată şi chiar au deschis un proces împotriva primăriei. 

Cosmin face taximetrie de 27 de ani, pe o maşină din 2010. În ultimii ani, a fost nevoit să îşi schimbe de trei ori maşina, pentru a respecta regulile impuse de primărie. Dar, cum veniturile au scăzut mult din cauza pandemiei, acum nu mai are bani pentru o maşină nouă.


Cosmin Bota, taximetrist: Nu am nicio posibilitate. Inclusiv anul trecut am fost nevoit să părăsesc ţara, să lucrez în Anglia.
Reporter: Ce veţi face de la 1 ianuarie?
Cosmin Bota, taximetrist: Nu ştiu.

Din 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare noul regulament de taxi, votat de Consiliul Local în anul 2019, prin care şoferii care fac taximetrie în oraş trebuie să folosească doar maşini cu normă de poluare peste Euro 5.

Alex Prunean, reporter Observator: 2500 de taxiuri circulă în acest moment pe străzile din Cluj-Napoca, iar aproape o treime dintre ele nu au norma de poluare euro 5. Acest lucru înseamnă că, dacă nu îşi vor schimba maşinile, de la 1 ianuarie, aproape 700 de soferi vor fi nevoiţi să îşi caute un nou loc de muncă.

Daniel Mitrea – reprezentant asociaţie de taxi: Am cerut anularea HCL-ului, care este abuziv. Pe noi ne-a deranjat un singur lucru când a fost dată decizia asta, a fost pe repede înainte. Lasă-ne şi nouă timp, un an, doi, trei cinci ani, ca să ne putem ca să ne putem schimba.

Autorităţile locale spun însă că tot transportul în comun din oraş trebuie să fie cât mai puţin poluant, iar dacă primăria a făcut investiţii în autobuze nepoluante, şi taximetriştii trebuie să ţină pasul. Aşa că nu vor amâna intrarea în vigoare a regulamentului.

Dan Tarcea – viceprimar Cluj-Napoca:Este o decizie fermă, o decizie pe care am luat-o în anul 2019, acest regulament a fost în dezbatere publică. O decizie care a fost îmbrăţişată de către clujeni Cu cât o maşină este mai nouă, cu atâta este şi o siguranţă mai mare.

Cetăţean:Mi se pare normal să se schimbe umpic chestia asta, pentru că totuşi, poluarea e cum e. Mie mi se pare ok.

În acelaşi regulament era prevăzut ca, din acest an, toate taxiurile din oraş să aibă POS,
măsură care a fost implementată deja.

Sursa: observatornews.ro

Citește și: Consilierii locali USR din Florești se retrag de la vot când și cum vor, din motive personale

1 COMENTARIU

  1. Mașinile care au licență eliberata pe 5 ani nu le poate scoate nimeni înainte să expire licența, o hotărâre de consiliul local nu poate bate o lege. Deci stați liniștiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here