Ieri a avut loc ceremonia de închidere a primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”INOVALIMENT”, care s-a desfășurat online, în perioada 21-22 noiembrie. 

În acest an Marele Premiu Științific „INOVALIMENT” i-a fost acordat unui proiect înscris în categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA – Crema tartinabilă din seminte de jir (semințe de fag).

Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui,  grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant. Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de află în curs de brevetare.

”Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piață. Semințele de jir au fost alese datorită substanțelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar și pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obține de pe teritoriul țării noastre, nefiind necesar importul care determină creșterea amprentei de carbon”, a declarat Ing. Andreea Pușcaș, autoarea acestei lucrări științifice, prezentate în ediția din acest an a Târgului INOVALIMENT. 

Și în acest an, USAMV Cluj smulge cele mai multe premii la INOVALIMENT, singurul târg dedicat cercetării alimentare din România. 8 Premii, inclusiv Marele Premiu Științific INOVALIMENT 2022, merg, în acest an, la Cluj.

Printre lucrările științifice premiate la INOVALIMENT 2022  se mai numără berea cu adaos de struguri roșii, apa îmbogățită cu proteine din insecte sau ambalajele inteligente din tescovină de mere, care ajută la eliminarea plasticului și la îmbunătățirea calităților nutriționale ale alimentelor.

În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categorii precum: Biotehnologii, Alimente sustenabile, Alimente funcționale, Ingrediente inovatoare, Securitate alimentară, Aplicații tehnologice avansate.

Pe lângă Marele Premiu Științific INOVALIMENT, au mai fost acordate 4 premii I, înscrise în cele 4 categorii și Marele Premiu pentru INOVAȚIE:

  • Marele Premiu pentru INOVATIE 

Valorificarea integrată a fructelor de măceșe (Rosa canina) în produse alimentare și bioingrediente cu funcționalitate demonstrate. Autor: Adina Teodorescu, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați. 

  • Categoria ALIMENTELE VIITORULUI

Premiul I – Valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească neagră la obținerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Babeasca Neagra). Autor Oana Nistor, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați. 

  • Categoria BIOTEHNOLOGII 

Premiul I – Ingredient tribiotic obținut prin co-fermentare cu consorții de microorganisme din culturi artizanale (kombucha și granule de chefir de lapte). Autor: Marina Pihurov, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

  • Categorie TEHNOLOGII ALIMENTARE

Premiul I – Paine funcționala cu adaos de pudră obținută în urma valorificării subproduselor rezultate de la procesarea cătinei. Mona Popa, USAMV București.

  • Categoria INOVAȚIE

Premiul I – ActiFishPack-Sistem de ambalare activă a peștelui proaspăt, Autor Socaciu Maria Ioana, USAMV Cluj. 

Toate lucrările premiate vor fi promovate și evaluate, în vederea transferului tehnologic, deoarece unul dintre obiectivele târgului este acela de a conecta cercetarea științifică cu mediul de business.

Alte lucrări valoroase, înscrise la INOVALIMENT 2022

Printre cele mai interesante și inovatoare lucrări științifice prezentate și premiate la INOVALIMENT 2022 se mai mai numără:

  • Paste făinoase scurte din făină spelta și adaos de făină de borhot de malț și procedeu de obținere a acestora, Autor: Prof. Dr. Dabija Adriana, Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava
  • Feed Me – Apă îmbogățită cu proteine din insecte, Carlos Bendezú, Francelina Carrero, Sabina Văleanu, Futura BSM C.A Venezuela
  • Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii, Daniela Serea, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați
  • Oleogeluri cu aplicabilitate în preparate din carne îmbunătățite nutritional, Anda Tanislav și Vlad Muresan Cluj
  • Model experimental de obținere a unui ingredient inovator cu potențial antioxidant și antimicrobian cu aplicabilitate în dezvoltarea conceptului de “green food„ și în tratarea afecțiunilor gastrointestinale, Madalina Medeleanu, USAMV Cluj 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.