În Cluj-Napoca au răsărit, de-a lungul timpului, sute de construcţii ilegale. După ce am publicat un top al clădirilor ilegale din oraş, Gazeta de Cluj continuă demersul şi aduce în faţa dumneavoastră şi alte monstruozități urbanistice demne de auto-intitulatul oraş de cinci stele, care se laudă de altfel ca fiind şi cel mai smart oraş din ţară.  Construirea ilegală a devenit în Cluj-Napoca un fapt cotidian, care nu ne mai surprinde, haosul urabnistic contiunând zi de zi.

Spaţii comerciale ilegale în garaje

Din anul 2011 locatarii blocului de pe strada Notarra, numărul 20, din Cluj-Napoca reclamă faptul că unul dintre vecini, cu spirit antreprenorial, a transformat în mod ilegal trei dintre garajele aflate la subsolul blocului în spaţii comerciale. Locatarii blocului au făcut mai multe sesizări cu privire la aceste spaţii în urma cărora Poliţia Locală a aplicat două amenzi în anii 2015 şi 2016 şi au solicitat intrarea în legalitate. Procesele verbale au fost atacate în instanţăde propiretari, care au pierdut.

„Revoltător este faptul că începând din 3.10.2011 (nr. 279728/43 – sesizare ), 27.11.2012 (3479683/43) sesizări depuse la sediul Primăriei; în 22.02.2013, sesizare 65281/48, în 25.03.2013 sesizare telefonică, în 10.11.2015 nr. 618209/917 depusă personal, în 14.09.2015 nr. 337878 depusă pe email, 335220, 338119 şi nenumărate sesizări telefonice, în 24.02.2017, în 22.03.2016 nr. 3210 , nr. 2920 din 16.03.2016, toate eforturile noastre pentru respectarea legii, a regulamentelor urbanistice au fost în zadar. În aceste garaje se desfăşoară activităţi comerciale neautorizate pe care le-am reclamat de nenumărate ori; am avut de suferit în mod direct datorită schimbării destinaţiei garajelor, pereţii apartamentului prezintă fisuri ca urmare a lucrărilor efectuate în garaje, spaţiul comun din jurul blocului a fost confiscat în folosul proprietarului garajelor; în momentul actual îşi desfăşoară activitatea şapte oameni în acel garaj”, reclamau pe atunci vecinii.

 Cu toate acestea, în 2021, proprietarii au cerut Primăriei Cluj-Napoca un nou certificat de urbanism care să ateste transformarea garajelor în spaţii comerciale. Astfel, garajele nu au fost desfiinţate, ba mai mult, după mai mulţi ani de procese, instanţa a stabilit că modificarile aduse respectă normele în vigoare şi a eliberat o autorizaţie de construcţie prin care garajele devin oficial spaţii comerciale. 

Blocul ilegal de pe cetăţuie

Într-un proces între societatea Inter Invest și Primăria Cluj-Napoca, administrația locală încearcă să ascundă autorizarea ilegală a unui bloc pe Cetățuie, care coboară în trepte până pe strada Racoviță. Conform reglementărilor, construcția trebuia să aibă un regim de înălțime cu mansardă sau etaj retras. În realitate, imobilul are 9 niveluri, autorizate fără probleme de urbaniștii subordonați lui Emil Boc. Reprezentanții firmei au solicitat o expertiză în instanță, dar Primăria Cluj-Napoca s-a opus acestei cereri.

„Ne opunem la proba cu expertiza tehnică, astfel cum s-a precizat și prin întâmpinările depuse la dosarul cauzei, în considerarea faptului că nu este o probă necesară și utilă soluționării cauzei. Aspectele privitoare la nelegalitatea actelor administrative care fac obiectul prezentei cauze vizează exclusiv chestiuni de ordin teoretic, juridic și care se referă la modul în care au fost respectate reglementările urbanistice la momentul emiterii acestore, sens în care apreciem că nu se impune opinia unui expert în specialitatea construcții/arhitectură în analizarea sub aspect juridic a legalității unor acte administrative”, se arată în poziţia Primăriei Cluj-Napoca.

Garaje transformate în garsoniere, o practică a la Cluj

În oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară, orice spaţiu disponibil poate fi transformat locuinţă. Drept dovadă stau multiplele garaje care au fost transformate în garsoniere. În 2017 administratorul unui  bloc de pe Strada Bucovinei din cartierul Mănăştur, construia ilegal o garsonieră, la numărul 4, în locul garajelor prevăzute în proiect. În urma reclamătiilor vecinilor, proprietarul a fost sancţionat contravenţional. 

La fel s-a întâmplat şi în cartierul Bună Ziua pe strada Zaharia Stancu, unde la numerele 5-9 s-au construit garsoniere în locul garajelor. Inițial, blocul care trebuia să aibă 16 apartamente, a ajuns să aibă 28 de garsoniere. La fel ca și în cazul de pe strada Bucovinei nr.4,  transformarea garajelor în spații de locuit  s-ar fi făcut fără acordul asociației de proprietari. Reprezentanții primăriei spus că, inițial, autorizația era respectată, însă ulterior, persoanele care au cumpărat garajele respective au făcut modificări pe cont propriu și au dat garajelor o cu totul altă utilizare decât cea specificată în proiect.

Una dintre cele mai importante şcoli private din România, construieşte ilegal la Cluj

Școala privată Transylvania College din Cluj-Napoca este singura școală internațională din România atestată de Cambridge și este adesea considerată cea mai performantă unitate de învățământ din țară.

În 2013, Primăria Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru complexul educativ-sportiv ”Școala Internațională Cluj”, situat pe Aleea Băișoara nr. 2A. Beneficiarul acestui proiect este Fundația ”Copii Fericiți”, cunoscută sub denumirea Fundația Transylvania College. Astfel, s-au construit o sală multifuncțională, cazare și liceu, pe o parcelă concesionată.

După ce a primit o amendă din partea autorităților, Transylvania College a avut un termen de 60 de zile pentru a se conforma legislației, însă acest termen a fost depășit. Ulterior, Fundația a intentat un proces împotriva municipiului Cluj-Napoca și a primarului Emil Boc în încercarea lor de a se alinia cu cerințele legale, dar fără succes.

2 COMENTARII

    • … si care cel mai probabil va fi folosita in vacante si weekend-uri in sala de nunti, botezuri, cumetrii,etc spre „incantarea”locatarilor din blocurile vecine. Romania nu mai e de mult un stat de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.