În urma schimbării de macaz în politica românească în urma alegerilor generale, partidele aflate la guvernare au început şi schimbările de directori în cadrul regiilor şi direcţiilor aflate în subordinea statului . Următorii pe listă sunt prefecţii

La nivelul judeţului Cluj, fostul vicepreşedinte al PNL Cluj, Călin Platon, actualmente prefect de Cluj va fi înlocuit, cel mai probabil cu Florin Stamatian, lider important al democrat-liberalilor clujeni. Totuşi, potrivit Legii Nr. 340/2004 privind instituţia prefectului, pot intra în corpul înalţilor funcţionari publici doar persoanele care au studii juridice, administrative sau au “dus până la capăt” un mandat de parlamentar. Chiar şi aşa, în următoarea perioadă este posibil ca legea să se modifice pentru ca şi persoanele care nu au studii administrative sau juridice să poată ocupa această funcţie.

Lupta pentru “scaun”

Chiar dacă Florin Stamatian ar putea fi numit în funcţia de prefect al judeţului Cluj deoarece este considerat o persoană cu experienţă politică, Legea 340/2004 prevede că persoana care poate ocupa funcţia de prefect sau subprefect trebuie să fii “absolvit programe de formare şi perfecţionare în administraţia publică, organizate după caz, de către Institutul Naţional de Administraţie sau de alte instituţii specializate, din ţară sau străinătate sau să fi absolvit studii juridice sau administrative. De asemenea, prefect mai poate deveni persoana care a dus până la capăt un mandat de parlamentar. Totuşi, Florin Stamatian nu respectă în momentul de faţă aceste prevederi. Cu toate acestea, Stamatian va putea deveni noul prefect de Cluj dacă legea cu pricina va fi schimbată în sensul că se va “şterge” din lege prevederea prin care înalţii funcţionar publici sunt obligaţi să fi absolvit studiile unei facultăţi de drept sau a unei de ştiinţe administrative. Mai mult decât atât, în urma negocierilor cu partenerii de guvernare, PSD ar urma să primească cele două posturi de subprefect, deţinute în momentul de faţă de doi foşti membri ai UDMR. Printre cei care aşteaptă modificarea legii pentru a putea fi numiţi subprefecţi ai Clujului se află Mircea Jorj şi Vasile Cozma. Dintre cei trei, doar Mircea Jorj are studii juridice, el mai deţinând în perioada 2003-2006 funcţia de secretar al municipiului. Modificarea legii s-ar putea face până la sfârşitul lunii, dacă Comisia de Administraţie Publică din Cameră ar dezbate această problemă. Potrivit ministrului de interne, Liviu Dragnea, şi totodată vicepreşedintele PSD, în fiecare prefectură, prefecţii cu înclinaţii liberale ar urma să fie schimbaţi, locurile lor urmând a fi luate de actuali membri ai PDL şi PSD în funcţie de culoarea politică pe care o are preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit legii 340/2004, prefectul este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local. Activitatea prefectului se întemeiază pe principiile legalităţii, imparţialităţii şi obiectivităţii, a eficienţei, responsabilităţii şi orientării către cetăţean. De asemenea, în calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul asigură, la nivelul judeţului aplicarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice.

Florin Stamatian

Posibilul prefect al Clujului, este medic de profesie şi profesor universitar. Pe lângă aceste doua funcţii, Stamatian mai deţine şi funcţia de director al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca şi totodată preşedintele Asociaţiei Române de Obstetrică-Ginecologie. Cu patru ani în urmă, în 2005 a fost numit director al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dar odată cu scoaterea PD de la guvernare acesta a fost demis. De asemenea, Stamatian mai deţine şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliul Local Cluj-Napoca. Chiar dacă are un CV bogat, Florin Stamatian nu are studiile juridice care l-ar recomanda pentru postul de prefect al judeţului.

Mircea Jorj

Mircea Jorj a fost director în Prefectura Cluj, iar în perioada 2000-2003 a fost numit în corpul de autorizare şi control al Ministerului Turismului. În perioada 2003-2006 a fost numit în funcţia de secretar al municipiului Cluj-Napoca, într-o perioadă foarte dificilă datorită multiplelor conflicte create de către primarul de la aceea vreme, Gheorghe Funar, împotriva consiliului local şi a celorlalte autorităţi ale statului. Mircea Jorj a absolvit în 2000 Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Oradea, iar în 2005-2007 a urmat cursurile masterale la Facultatea de Drept din cadrul  Universităţii Dimitrie Cantemir Cluj. Mircea Jorj are 14 ani vechime în muncă, dintre care şase ani în administraţie.  

Vasile Cozma

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca, iar în perioada 1983-1984 a lucrat ca medic veterinar epizootolog  la I.A.S. Baciu, judeţul Cluj. Începând cu 1985 lucrează la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În 1997 a devenit titularul Disciplinei de Parazitologie şi Boli Parazite, iar în 1998 a obţinut titlul de profesor universitar. Între anii 2000-2008 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de Medicină Veterinară. De asemenea, în perioada 2000-2004 a fost consilier judeţean


Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.