În luna decembrie, consilierii judeţeni au aprobat, printr-o hotărâre, iniţierea demersurilor în vederea înfiinţării Muzeului Aeronautic al Transilvaniei şi a ridicării monumentului “Escadrila din ceruri”, în perimetrul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj. Săptămâna aceasta, aleşii au votat semnarea unui contract de asociere între Judeţul Cluj şi Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii – Filiala Cluj în vederea realizării acestor obiective. Iniţiativa de înfiinţare a muzeului şi ridicare a monumentului s-a realizat ca urmare a propunerii Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii CLUJ (A.R.P.I.A. CLUJ) adresată Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj-Napoca. „Tradiţia aeronauticii în Transilvania, locul de naştere al aeronauticii româneşti justifică demersul, având în vedere personalităţile care s-au născut şi au trăit aici”, arată vicepreşedintele CJ Ioan Oleleu în referatul de aprobare.
Patrimoniul muzeal, în pregătire
Conform prevederilor articolului 16, alineat 1 din Legea muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare “acordarea titulaturii de muzeu sau, după caz, de colecţie publică de importanţă naţională, regională, judeţeană sau locală, după caz, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor”, mai arată referatul.
„Conform prevederilor actului normativ anterior menţionat şi ale Ordinului Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2.297/2006 pentru aprobarea Criteriilor de acordare a avizului prealabil în vederea înfiinţării muzeelor şi colecţiilor publice, pentru înfiinţarea unui muzeu este necesară constituirea patrimoniului muzeal. În acest sens s-au făcut deja demersuri la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor şi Aeroclubul României pentru transmiterea unor bunuri mobile, aeronave, paraşute, documente, în proprietatea Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, considerăm necesară aprobarea unui contract de asociere între Judeţul Cluj şi Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii – Filiala Cluj în vederea înfiinţării Muzeului Aeronautic al Transilvaniei şi a ridicării monumentului Escadrila din ceruri”, arată Oleleu în documentul citat.
Eroii cerului onoraţi la Cluj
Gazeta de Cluj a scris în repetate rânduri despre clujeni care au făcut istorie în domeniul aeronauticii, înregistrând recorduri mondiale sau realizând acte eroice în conflictele armate ale secolului trecut.
Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, a bătut mai multe recorduri internaţionale. Reuşind să doboare ambele recorduri mondiale continentale la feminin, Smaranda Brăescu a ţintit mai sus, dorinţa ei fiind aceea de a bate recordul absolut, stabilit de un american care sărise de la 7233 de metrii. La 19 mai 1932, avionul din care a sărit a atins altitudinea de 7400 m, recordul fiind recunoscut de către Washington National Aeronautic Association. Instituţia americană a desemnat-o ca fiind deţinătoarea recordului mondial de coborâre cu paraşuta. Traian Dârjan, unul dintre cei mai de excepţie aviatori români, a fost originar din Someşeni, de lângă Cluj-Napoca. Darjan a participat la luptele pentru apararea teritoriului, ca parte din din formaţia 12 Me 109 romanească. Pe 20 august 1944 a reuşit să doboare un avion sovietic în zona Iaşi. În lista aşilor aviaţiei române, lui Traian Darjan îi sunt atribuite opt victorii aviatice omologate.