Clujul promite sa se dezvolte si în urmatorii ani cu aceeasi forta din ultimii ani. Desi în campania electorala Marius Nicoara, candidat pentru un nou mandat în fruntea CJ Cluj, încerca sa ''sperie'' electoratul sustinând ca o serie de investitori se vor retrage din Cluj, ba mai multii altii nu vor mai investi în judet daca alegerile vor fi câstigate de contracadidatul sau de la acea vreme Alin Tise, prezentul infirma spusele lui Nicoara. Judetul are toate sansele sa îsi pastreze locul din topul zonelor în dezvoltare.

Schimbarea conducatorilor judetului de la sfârsitul primaverii putea declansa, potrivit fostei conduceri liberale, blocarea investitiilor din judet. Unii afirmau, în acea perioada ca, data fiind apartenenta mai marilor Consiliului Judetean la partidul de guvernare, precum si apartenenta acestoa la cercul restrâns de oameni de afaceri cu perspective mai mult decât promitatoare au determinat explozia fara precedent a orasului.
Desi în timpul campaniei electorale, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, care candida pentru aceeasi functie, insinua ca, în cazul în care va pierde alegerile, investitiile din judet vor avea de suferit, reprezentantii unor companii straine si-au anuntat proiecte, unele de envergura, pentru judet.
Realitatea, la câteva luni dupa alegerile locale si schimbarea conducerii Consiliului Judetean, infirma spusele fostei conduceri liberale. Mai mult, într-un comunicat al CJ Cluj se vorbeste de alti investitori pentru parcurile Tetarom, în special pentru cel din Jucu, care, desi ar fi semnat contracte cu administratorii parcului, nu au demarat înca lucrarile.
Alte investitii importante au fost date ca sigure de reprezentantii deliberativului judetean, una dintre acestea fiind cea a companiei Knauf, care începând din 2009 va construi o fabrica în judet. Investitia Knauf a fost apreciata la 70 milioane de euro. Producatorii de gips carton au ales zona Huedinului pentru noua unitate de productie, fapt ce va reechilibra situatia din zona, dupa valul de disponibilizari din aceasta toamna. Celor de la Knauf li se vor alatura si alte nume importante, precum cea a grupului Holcim sau SENER care intentioneaza sa îsi dezvolte afacerile din zona.

Investitii noi la Cluj

Cea mai mare investitie anuntata în ultima perioada a fost, fara îndoiala, cea a grupului Holcim. Directorul general Holcim România, Markus Virth si directorul Fabricii de Ciment din Turda, Calin Moldovan au prezentat recent un proiect de investitii care consta în construirea unei noi fabrici de ciment în localitatea Mihai Viteazu. Ei au cerut eliberarea în regim de urgenta a Certificatului de Urbanism pentru a demara lucrarile la ceea ce urmeaza a fi cea mai mare fabrica de acest tip din Europa. Investitia Holcim a fost apreciata la suma record de 450 milioane de euro si urmeaza a fi finalizata în urmatorii doi ani.
În ultimele zile, cel putin trei firme si-au anuntat interesul pentru Cluj. Astfel, la începutul saptamânii trecute presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, s-a întâlnit cu reprezentantii societatii spaniole SENER Grupo de Inginerie SA. Directorul Horatiu Tichindeleanu s-a declarat interesant de dezvoltarea unor proiecte în zona consultantei, proiectarii si antreprenoriatului în judet.
Sener este prima firma spaniola de inginerie navala, ulterior, prin anii ’60 s-a reorinetat si catre domeniul aeronauticii. De asemenea, Sener opereaza în ultimii ani si în siderurgie, industria chimica si petrochimica, precum si în domeniul constructiilor industriale din cca. 22 de tari.
O alta firma spaniola carev si-a aratat interesul pentru Cluj este Ibernisa, membra a grupului ACCIONA, prin presedintele sau Carlos Baste Lopez. Grupul, care s-a specializat în lucrari de antreprenoriat în domeniul ingineriei civile si cel al constructiei de drumuri si poduri este, din câte se pare, la primele negocieri cu reprezentantii CJ Cluj, urmând ca în perioada urmatoare sa aiba loc si alte întrevederi pentru a se stabili termenii unor eventuale contracte.

Tetarom ramâne în top

Reprezentantii CJ Cluj intentioneaza sa realizeze un proiect nou de administrare a parcurilor industriale Tetarom. Tot în perioada care a trecut au fost aprobate si tarifele de utilizare si exploatare ale parcului. “În temeiul art.3 alin.3 din Ordinul nr. 264/2002 privind aprobarea Instructiunilor de acordare si anulare a titlului de parc industrial, pentru recuperarea investitiei, acoperirea costurilor de întretinere si realizarea unui profit, se percep tarife de utilizare si exploatare a parcului de catre societatea-administrator. Valoarea tarifelor de utilizare si exploatare a parcului este stabilita de catre societatea-administrator de comun acord cu membrii asocierii”, se afirma într-un comunicat al institutiei clujene. .
Astfel, prin art.2 din HCJ nr.43/2008 s-au aprobat taxele minime de cesiune si de administrare a terenului în suprafata de 154,562 ha aferent parcului Industrial Tetarom 3 astfel: cesiune teren zona industrie – 0,35 lei/mp/an; cesiune teren zona servicii – 1,70 lei/mp/an si administrare teren – 1,85 lei/mp/an. Taxa de cesiune reprezinta contravaloarea dreptului de folosinta a terenului primit de catre potentialii investitori care s-a stabilit diferentiat pe tipuri de activitati, având la baza durata medie de recuperare a unei investitii în fiecare domeniu (industrie, servicii). Taxa de administrare reprezinta echivalentul costurilor de mentenanta (exploatare) a spatiilor comune ale parcului (iluminat exterior, paza, curatenie cai publice, dezapezire, amenajare si întretinere spatii verzi, personal, întretinere masini utilizate pentru servicii, etc.)Taxa de administrare trebuie sa fie echivalenta cu serviciile prestate.
De asemenea, potrivit reprezentantilor CJ, “taxa de cesiune se plateste de la momentul încheierii contractului de cesiune, dar taxa de administrare nu se justifica a fi platita în întregime de la acelasi moment deoarece pâna la începerea demersurilor pentru realizarea constructiilor nu se pot desfasura în totalitate activitatile specifice societatii administrator”. Societatea administrator va presta servicii de administrare reduse cu privire la suprafetele de teren rezervate pâna la ocuparea si folosirea efectiva a acestora si prin urmare si cheltuielile aferente, vor fi reduse.Iar, conform conditiilor de piata, se impune plata unei taxe de administrare redusa, platibila catre societatea administrator pentru suprafetele de teren respective, si stabilirea unui cuantum minim al acesteia.
Interesanta este si precizarea ca « suprafetele de teren în cauza nu sunt ocupate în mod efectiv de catre agentii economici decât de la data la care începe implementarea proiectului si se justifica plata unei taxei de administrare diferentiata pentru care se propune o taxa de administrare de 24 euro/ ha/ luna, pentru terenul neutilizat ».

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.