Actualul președinte al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a vorbit, în calitate de candidat la președinția consiliului județean Cluj, despre strategia lui de organizare și gestionare a județului pe următorii patru ani. 

Reporter: Spuneți-mi vă rog dacă ați reușit să stabiliți unitatea aceea la nivelul filialei de partid de care mi-ați vorbit ultima dată. Cum puteți demonstra acest lucru?

Alexandru Cordoș: Eu cred că este un început cu semne promițătoare. Am o echipă care se coagulează încet-încet și care va fi și performantă. Să vă zic pe nume este de exemplu Valentin Cuibus care candidează pentru primăria Municipiului Cluj-napoca, Gabriela Ciotu, fost secretar de stat în Ministerul de Externe, directorul de campanie Ovidiu Secară. De asemenea, tineri studenți sunt implicați în organizație. Am reactivat filialele de pensionari și de femei pentru o mai bună reprezentare. Ca să vă dau un exemplu mai concret vă pot spune că au fost tensiuni în partid la nivelul mai multor orașe precum Dej sau Turda. Am avut discuții cu toate organizațiile și am colaborat pe cât am putut cu toți primarii din comune. Aceștia au ridicat pertinent problema alegerilor în partid și eu reprezint în acest moment garantul alegerilor ca președinte interimar. Dacă până acum toți ceilalți președinți interimari au fost contestată în bună măsură de toți primarii în acest moment pot spune că sunt în relații bune și pot face echipă cu toți primarii din județ. Am armoniza asperitățile dintre noi și putem trage în sfârșit toți în aceeași direcție. Inclusiv cu parlamentarii de cluj am relații foarte bune. Inclusiv cu deputatul Nasra care a avut păreri diferite față de cele ale organizației județene. Cred că domnul Nasra este un tânăr parlamentar care a crescut foarte mult în ultima perioadă și cred că va rămâne alături de această organizație.  

Reporter:Care sunt obiectivele electorale PSD Cluj pentru cele 2 tururi de scrutin?

Alexandru Cordoș: Să știți că nu am pornit cu un start ușor. Bilanțul celor 4 ani de activitate a celor 12 consilieri județeni, 4 parlamentari, plecarea unui număr important de primari prin presiuni politice din partea PNL a făcut ca aceste procente să scadă. Eu am privit cu îngrijorare acest bilanț deoarece am rămas doar cu 11 primari din 33, parlamentarii și consilierii județeni ni s-au înjumătățit. Acesta este bilanțul celor care au condus organizația în ultimii 4 ani. Îmi pare rău dar este un adevăr și trebuie să-l spunem. Am încercat pe cât posibil să reorganizez acest partid pe filiala mea județeană, să ne luptăm și să fim cât mai aproape de rezultatele din 2016. Sigur ele nu pot veni peste noapte. În acest moment nu pot să vă dau un procent fix, în săptămâna următoare vom stabili un procent pe care ni-l vom asuma public.   

Reporter: Spuneți-mi vă rog cu ce v-ați remarcat în acești ani de activitate pe care i-ați avut pe plan politic și ce vă recomandă pentru șefia consiliului județean.

Alexandru Cordoș: Pe primul ce mă recomandă este calitatea umană, mai apoi experiența profesională, atât de consilier local în municipiul Cluj-Napoca cât și două mandate de parlamentar în cele două mandate de senator, funcția de chestor al Senatului României, și nu în ultimul rând calitatea mea de dascăl în mediul universitar mă face să am acea tenacitate de a asculta oamenii și de a fi perseverent în lupta mea pentru oameni.

 Reporter:Care este un proiect prioritar pentru județul Cluj cu care PSD, prin dumneavoastră, vrea să vină?

Alexandru Cordoș: Clujul are încă o problemă enormă care va continua să persiste statistic în următorii 10 ani cel puțin cu locuințele. Este o nevoie acută de locuințe. În momentul când eram consilier local am impus o regulă de urbanism prin care oricine construiește un bloc de locuințe e obligat să creeze locuri de parcare. Unul din proiectele cu care vreau să merg în consiliul județean în colaborare este o regulă de urbanistică generală care să impună dezvoltatorilor imobiliari printr-un parteneriat să cedeze un apartament să fie cedat primăriei ca la rândul ei primăria să poate oferi aceste locuințe tinerelor familii sau celor care se întorc din străinătate și vor să înceapă o viață aici la prețuri mai mici. Persoanele cu nevoie speciale sau cu un statut dezavantajat pot achiziționa aceste apartamente sau de ce nu, pot sta pe o perioadă limitată în chirie. Acest proiect mi se pare că se îndreaptă direct către oameni.  

Reporter: Ce părere aveți că a fost adoptată abia acum legea pensionării timpurii în zonele poluate? De ce atâta întârziere?

Alexandru Cordoș: Au fost mai multe proiecte în acest sens. Acest proiect îmi aparține mie și deputatului Cornel Itu. E un sentiment plăcut să vezi că și după patru ani de zile de la inițiativa legislativă, rezultatele muncii se văd. Chiar dacă proiectul a suferit anumite amendamente, acest proiect este în continuare benefic pentru locuitorii zonelor precum Turda sau Câmpia Turzii. Chiar de aici a plecat ideea eu aparținând de zona Turdei. Este fără doar și poate un lucru bun fie el și cu întârziere și cred că toți parlamentarii ar trebui să lase în urmă astfel de proiecte care să producă efecte după ce ei nu mai sunt în funcție. Eu mă bucur că a fost adoptat pentru că înseamnă că colegii din parlament l-au considerat că era de importanță națională.

Reporter: Care este viziunea PSD Cluj pentru județ în materie de politici de mediu?

Alexandru Cordoș: Putem privi situația din mai multe perspective. Una din soluțiile propuse de actuala administrației este actualul centru integrat de deșeuri. S-a realizat acest centru cu transparență care a lăsat de dorit dar e bine că există și e gestionat. Acest centru trebuie redefinit și să dea posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să depoziteze deșeurile și apoi trebuie integrat într-un circuit de reciclare.

Pe de altă parte cred că traficul crează o mare bază a poluării în Cluj. Eu cred că pentru a tranzita cât mai repede mașinile prin Cluj ar trebui creată acea “undă verde” care se practică și în alte state. De la intrarea de la aeroport și până la ieșirea pe Calea Florești toate mașinile în afară de traficul greu tranzitează municipiul Cluj-Napoca. Obligatoriu trebuiesc finalizate centurile ocolitoare ale orașului. S-au făcut niște pași în direcția asta dar încă există lipsuri. Spre exemplu nu este nici până azi realizată legarea centurii Apahida cu autostrada Transilvania fiind un proiect destul de important. Fiind vorba doar de 7 km, în acest moment dacă am crea această legătură am scoate traficul greu din municipiul Turda și am elimina o mare parte din poluare. Mă gândesc și am în plan și un proiect de reîmpădurire la nivelul județului. Proiecte de acest gen s-au mai realizat dar ritmul și modul în care se realizează nu este suficient. Sunt mai multe proiecte care trec dincolo de această zonă de mediu. Consiliul județean cred că ar trebui să aibe un corp de lucru distinct care să se ocupe de probleme de mediu.

Un alt proiect de mediu la care țin foarte mult este reorientarea tinerilor către mediul rural. Consiliul Județean aici poate să vină și să achiziționeze case sau terenuri în mediul rural și să asigure continuitatea și poate chiar inițierea unor afaceri acestor tineri care se mută.  

Reporter: Unde credeți că actualul președinte de CJ a dat dovadă de o slabă gestionare administrativă. Ce ați fi făcut diferit?

Alexandru Cordoș: În primul rând aș fi modifica organigrama consiliului județean și aș fi făcut-o mai funcțională și mai transparentă. Cred că s-a greșit în gestionarea relațiilor de colaborare cu unitățile din subordine. Mă refer aici la Aeroportul Internațional și la Direcția de Asistență Socială. Cred că m-aș fi ocupat mai mult de rentabilizarea acestor unități din subordinea consiliului județean precum UniversT, pe care chiriile de la mall îl mai salvează, sau de direcția de drumuri județene. Cred că delegarea sarcinilor către vicepreședinții care nu au reușit să coordoneze bine situația a fost un minus în acești 4 ani.

Reporter: Ce soluții vreți să aduceți dumneavoastră la nivel de județ pentru micii antreprenori, afectați în ultima perioadă de pandemie?

Alexandru Cordoș: Plecând de la o statistică, pandemia a afectat aproximativ 70.000 de persoane. Aceste persoane au avut contractele fie suspendate fie reziliate cu totul. Avem un număr impresionant de 30-35% de întreprinderi mici și mijlocii care au decis că fie vor să se închidă fie să se reorienteze în afaceri.

O relație mai bună cu antreprenori reprezintă derogări transparente sau subvenții acordate la fel de transparent imm-urilor prin care să putem să-i ajutăm. Nu în ultimul rând cred că lipsește un departament care să se ocupe de imm-urile ce vor să se ocupe cu domenii de activitate pe care se pot accesa fonduri europene. Acest departament ar ajuta antreprenorul de rând de a ajunge mai ușor la aceste fonduri europene cu care ne lăudăm și care ajung deseori la întreprinderile mari. Dezbaterile cu antreprenorii cred că sunt extrem de importante în acest sens. Să aflăm de la ei de ce au nevoie. O  relație apropiată și un sprijin transparent și legal cred că este o combinație puternică în sprijinirea imm-urilor din județul Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.