Orașul nostru, împreună cu alte șapte mari orașe din țară generează peste jumătate din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.


În cadrul conferinţei „Cities of Tomorrow”, de marți, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klod a afirmat că este mare nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de motoare de creştere economică.

Potrivit Monitorului de Cluj, ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat, totodată, că, până în anul 2050, trei sferturi din populaţia lumii va locui în oraşe, echivalentul a circa 7 miliarde de oameni.

Produsul intern brut (PIB) al județului Cluj se cifrează la 8,9 miliarde de euro, în 2018, o valoare dublă față de 2008.

Dintre județele ce au mari orașe ca reședință, cea mai mare concentrare economică de la nivel regional se înregistrează în Timiș, 50,2% din PIB al Regiunii Vest fiind produs în acest județ.

Ponderea Timișului la nivel de regiune e în creștere față de 2008, când județul deținea o pondere de 47,7% din economia Regiunii Vest.

Al doilea județ care concentrează mult din economia regională e Constanța, 43,3% din PIB al Regiunii Sud-Est producându-se în acest județ.

În cazul Constanței, avansul ponderii față de anul 2008 e mare, în acel an județul concentrând 35,3% din economia regiunii. Practic, toate județele din această regiune au pierdut din cotă în favoarea Constanței.

Județul Cluj este pe locul trei în ceea ce privește concentrarea PIB regional, 38,5% din ceea ce se produce anual în economia Regiunii Nord-Vest ținând de acest județ.

Și în acest există o creștere a ponderii județului fanion în economia regională față de 2008 (34,9% din PIB al regiunii).

Mă aflu în ţara aceasta de doi ani şi ceva (…) Opt cele mai mari oraşe din ţară generează mai mult de jumătate din PIB-ul naţional. Aceste oraşe sunt motoare ale creşterii economice şi sunt raze de dezvoltare pentru întreaga ţară. Acestea sunt centre culturale importante care atrag turişti, studenţi, investitori şi experţi de profesie. Suntem de acord cu toţii că România are nevoie de mai multe astfel de motoare de creştere, iar întrebarea dificilă este cum să creăm astfel de pool-uri de dezvoltare în mod sustenabil. Nu cred că există o reţetă care să se aplice peste tot în ceea ce priveşte strategiile de dezvoltare urbană. Orice strategie trebuie să cuprindă un melanj corespunzător de abordări de sus în jos şi de jos în sus. Administraţiile locale şi centrale, guvernele trebuie să asigure cadrul care să răspundă cererilor din ce în ce mai mare de servicii publice şi de infrastructură. Călătorind prin ţară a văzut multe companii, în special germane, care deja aplică principiile responsabilităţii corporatiste„, a menţionat oficialul german Cord Meier-Klod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here