Grija pentru mediul înconjurător, solidaritatea față de cetățenii ucraineni și tehnologia își dau mâna în cadrul unui proiect inedit realizat de asociația clujeană Art Mirror cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Principalul scop al proiectului intitulat „Orașe unite prin artă” este acela de a mobiliza mai multe orașe din țară, cât și din străinătate, care se vor uni virtual prin cinci portaluri digitale live, să se implice în într-un demers comun de creștere a gradului de conștientizare asupra principalilor factori care cauzează cele mai nocive probleme de mediu. 

Inițiatorii proiectului își propun să realizeze o serie de activități, expoziții și evenimente menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la principalele probleme de mediu și să arate importanța deosebită pe care o are reciclarea. 

Portaluri cu transmisie live, realizate din materiale reciclate 

Cinci orașe din Europa, printre care se numără Cluj-Napoca, Bistrița, Chișinău, Londra și Barcelona, vor fi conectate prin intermediul unor portaluri digitale live realizate din materiale reciclate. Acestea vor comunica între ele printr-o platformă live, iar oamenii din diferite locuri pot interacționa între ei. 

În municipiul Cluj-Napoca vor fi amplasate două portaluri digitale live: în Piața Unirii, în perioada 3-5 iunie și  în Parcul Central,  la Centrul de Cultură Urbană care va găzdui o serie de instalații artistice realizate din deșeuri, obiecte neconvenționale sau rămase fără întrebuințare și imposibil de reciclat.

Persoanele interesate vor avea ocazia să vadă cum resturi de fire de cupru, ventuze de EKG, dopuri de vin, resturi de sticlă, tone de hârtie etc. se transformă în lucrări artistice care demonstrează că toate aceste deșeuri pot fi și ele niște resurse valoroase din care putem crea ceva frumos și cu un mesaj puternic. Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 20:00 în perioada 6-9 iunie. 

În cadrul evenimentului, vor fi expuse zeci de lucrări și ilustrații ale artiștilor ucraineni, iar prin intermediul portalurilor video, mesajele de solidaritate pot ajunge la ucrainenii aflați în mai multe colțuri ale lumii. 

„Anul acesta ne vom arăta solidaritatea față de artiștii ucrainieni, urmărind să mobilizăm cât mai multe orașe pentru un scop comun, acela de a lupta împreuna pentru planeta noastră și împotriva schimbărilor climatice, în loc de a ne lupta între noi.”, susțin membrii asociației.  

Asociația cultural-artistică Art Mirror a fost fondată în anul 2015, de către Cristina Cantemir, din dorința de a promova conceptul de artă reciclată (recycled art și upcycling), precum și pentru creșterea nivelului de conștientizare a importanței reciclării.

„Ideea proiectului a prins contur anul trecut, când asociația noastră a organizat primul eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Noi activăm în municipiul Cluj-Napoca de aproape 7 ani. Colectăm materiale și deșeuri pe care încercăm să le valorificăm în instalații artistice, în lucrări de artă și să creștem gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu, asupra schimbărilor climatice, a poluării etc. Astfel ne-a venit ideea, gândindu-ne cum ar fi dacă am putea să facem o expoziție de Ziua Mediului în mai multe orașe, iar aceste orașe să fie conectate între ele.”, a declarat Cristina Cantemir. 

Președintele Asociației Art Mirror, Cristina Cantemir, ne-a relatat că demersurile pentru realizarea proiectului au început anul trecut și că nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea celor 6 membri ai asociației, dar și a voluntarilor. Potrivit Cristinei Cantemir, portalurile digitale live care vor uni virtual cinci orașe din România și din străinătate se ridică la suma de 50.000 de euro, prețul unui portal fiind de 10.000 de euro.  

„Proiectul a început de anul trecut și era menit să fie dedicat mediului, dar pe ultima sută de metri, din februarie, de când a început conflictul în Ucraina,  am schimbat tot conceptul, ne-am dorit mai mult ca niciodată ca vocile noastre să fie auzite pentru că ar trebui să luptăm împreună împotriva schimbărilor climatice, în loc de a ne lupta între noi. Pentru realizarea proiectului lucrează 6 membri ai asociației care vin la atelier zi de zi și depun eforturi mari ca lucrurile să se întâmple și avem în jur de 10 voluntari care, la fel, vin la atelier, ne ajută cu reciclarea materialelor, cu asamblarea lor în instalații. Costurile pentru un portal, mă refer la tot ce ține de suport tehnic, materiale, transport, logistică se ridică la aproximativ 10.000 de euro.” 

Artă, tehnologie și solidaritate cu Ucraina

 În prezent, Asociaţia Art Mirror derulează proiecte educative și culturale, destinate dezvoltării şi creşterii comunităţii precum ateliere şi workshopuri dedicate îmbunătăţirii ecosistemului, evenimente culturale şi vernisaje cu strângere de fonduri, colaborări cu diverse organizaţii civice.

Asociația Art Mirror a organizat în ultima perioadă o serie de workshop-uri intitulate „Letters for humanity” (Scrisori pentru omenire), în cadrul cărora a invitat refugiații ucraineni să scrie pe hârtie reciclată câteva cuvinte despre ceea ce simt și să împărtășească o poveste societății. Scrisorile urmează a fi expuse în cadrul proiectului „Orașe unite prin artă”. 

Asociația clujeană și-a manifestat solidaritatea față de cetățenii ucraineni în repetate rânduri, organizând, în luna martie, o expoziție cu lucrări realizate din produse reciclate și neconvenționale la Centrul de Cultură Urbană de la Casino. 

Evenimentul a reprezentat un manifest pro cultural despre aportul pe care femeile îl aduc în societate atât pe timp de pace, cât și în vreme de război, iar banii obținuți din vânzarea lucrărilor și ilustrațiilor au mers spre refugiații și locuitorii din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.