Clujul va avea un nou Centru Integrat de Transplant cu 300 de paturi. Proiectul unic în Europa, urmează să fie construit pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, conform informațiilor oferite de către Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Ideea a pornit de la Vasile Mureșan, Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca. 

Concursul de soluții pentru acest proiect este deja finalizat și trimis către lansare. Acesta este unul dintre cele mai importante concursuri organizate în ultimii 30 de ani și care are o valoare de peste 20 de milioane de lei. Funcțiunea centrului va fi în principal medicală dar și de formare profesională, conform declarațiilor Managerului Dr. Vasile Mureșan și va avea un mare impact la nivel național, fiind un concept unic și inventiv. 
Centrul Integrat de Transplant care se va construi pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie va realiza operaţiuni de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă sau ficat. 

Reporterul Gazeta de Cluj a vorbit cu Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello care a vorbit despre unicitatea acestui proiect: 

Reporter: Ce presupune acest centru de Transplant?
Manager Dr. Vasile Mureșan: „Ideea acestui proiect a plecat de la noi și este o idee nouă la nivel European pentru că până la acest moment toate sunt separate, deci acesta ar fi un mare avantaj al nostru. Centrul va cuprinde toate tipurile de transplant, și cardiac și pulmonar și hepatic și renal. Vor fi laboratoare comune de imagistică și laboratoare de analize medicale care vor fi comune. Pentru început vom împărți în 4 clădirea, fiecare departament să ia aproximativ un sfert de clădire, ceea ce înseamnă în jur de 70-80 de paturi. Fiecare dintre acestea o să aparțină de spitalul respectiv până vedem că este centru viabil din punct de vedere financiar și medical, iar mai apoi o să capete personalitate juridică.”
Reporter: De unde v-a venit ideea unui astfel de proiect, având în vedere că este unicul din Europa?
Manager Dr. Vasile Mureșan: „Inițial am vrut să facem un centru pentru pneumologie, adică să fie reabilitare numai pentru transplant pulmonar dar într-o bună zi m-am gândit că ar fi mai bine să fie un centru integrat cu toate tipurile de transplant. Șansele au crescut astfel, prin intermediul acestei idei în ceea ce privește obținerea fondurilor europene și mai mult decât atât, impactul este mai mare și pentru imaginea Clujului și a Centrului Universitar. Propunerea mea a fost îmbrățișată foarte rapid de domnul Președinte al Consiliului Județean Cluj care a început deja demersurile în acest sens”.
Reporter: Cât de important este pentru Cluj-Napoca un astfel de proiect?
Manager Dr. Vasile Mureșan: „Un astfel de proiect este foarte important pentru Cluj-Napoca dar și pentru întreaga națiune. Noi o să punem accent foarte mare pe formarea profesională a personalului Centrului deoarece ne dorim ca acesta să devină un centru de excelență și ulterior un nucleu de formare pentru toată țara. 
Reporter: Care este implicarea Spitalului Leon Daniello în acest proiect? 
Manager Dr. Vasile Mureșan: „De la noi a plecat ideea, noi am avut deschiderea necesară iar terenul deja există, unde în trecut a fost început un proiect de mall, Akademia Center, la care s-a renunțat. Mai mult decât atât avem deja fundația construită care a rămas de la firma care a pierdut procesul anterior pentru acel teren și atunci e mult mai simplu să construiești. Consiliul Județean Cluj a început deja demersurile pentru concursul de soluții iar noi în continuare ne vom ocupa de tot ceea ce ține de formarea profesională și medicală a personalului astfel încât generațiile următoare să aibă o bază.”

Președintele Consiliului Județean Cluj a oferit mai multe detalii despre schema financiară a proiectului și despre desfășurarea Concursului de Soluții. 

Reporter: Ce operațiuni se vor realiza la acest centru și de ce este necesar un astfel de proiect în Cluj-Napoca?
Președintele CJ CLuj, Alin Tișe: „Proiectul are un puternic caracter inovator, urmărind realizarea primului centru de transplant din țară care acomodează toate facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: transplant de cord, transplant de plămân, transplant hepatic și transplant renal. Centrul Integrat de Transplant își propune să ofere un exemplu de bune practici atât în ceea ce privește arhitectura medicală, cât și în ceea ce privește inserția unui volum de arhitectură contemporană într-un sit istoric, eterogen. Acest proiect reprezintă cel mai mare concurs de soluții lansat vreodată în Românie, cu o valoare de proiectare de 4.252.500 euro + TVA ”
Reporter: Când se va lansa concursul de soluții pentru acest proiect? 
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „Concursul a fost deja aprobat de sistemul public de licitații – SICAP, urmând să fie vizibil pentru ofertanți în câteva zile. Prezentarea soluțiilor se va face în data de 28 august 2020.”
Reporter: Care este valoarea proiectului și de unde vor veni finanțările? 
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „Valoarea finală a proiectului, după construirea centrului, va fi stabilită prin soluția cea mai bună. Totuși, cu aproximație, costurile ridicării Centrului Integrat de Transplant pot fi aproximate la 14 milioane de euro. Obiectivele pe care Consiliul Județean Cluj le urmărește sunt următoarele: Dezvoltarea unui centru de transplant integrat care să ofere o arie largă de servicii medicale de transplant de organe, de calitate și accesibile tuturor pacienților;  Realizarea unei clădiri noi de spital, proiectată în conformitate cu standardele internaționale din domeniu, o clădire în care profesionalismul și promptitudinea cadrelor medicale să fie susținute de designul specializat; Crearea unui spațiu centrat în jurul nevoilor pacientului, utilizând finisajele propuse și relațiile dintre spații pentru a crea un mediu terapeutic, capabil să reducă stresul generat de actul medical; Completarea țesutului construit cu o inserție urbană contemporană, capabilă să medieze disfuncționalitățile actuale identificate atât în cadrul Ansamblului Clinicilor Universitare, cât și în zona adiacentă. ”

6 COMENTARII

  1. Este o initiativa buna. Adevarul istoric este faptul ca in 1991 s-a aprobat proiectul unui spital de chirurgie toracica si transplant pulmonar, la acea vreme fiind aprobate si decontate cheltuielile de proiectare, proiect posibil existent in arhiva Directie Sanitare Judetene.
    Locatia a fost identica cu cea dorita acum.
    Finantarea a fost sistata in 1992 prin centralizarea investitiilor de la nivel judetean la nivel national.

  2. Nu prea am incredere!! Deocamdata pe hartie si declarativ suna bine..dar avand in vedere situatiile cu care s-a confruntat acest manager in perioada Ordonantelor de urgenta(lipsa combinezoanelor a mastilor inchiderea unor sectii din spital relatiile cu colegii medici etc ..m-ar surprinde sa duca la bun sfarsit proiectul!

    • Problemele combinezoanelor ,mastilor si altele au fost in toate spitalele din lume in tari puternic dezvoltate nu doar in spitalul din cluj . Daca crezi ca proiectul nu va fi dus la capat atunci poate o s il faci tu daca esti asa capabil domnu tudor

  3. Domnul Vasile…!! imi cer scuze dar sa vedem si fapte nu numai vorbe care dau bine pt.opinia publica! uneori in viata fiecare suntem surprinsi de anumite evenimente ce vin ca un bumerang peste noi.Atunci insa se face diferenta intre un manager si un functionar oarecare, prin calitati si prin spirit organizatoric si de echipa in special de echipa…LUCRURI ce un leader trebuie sa le REZOLVE OPTIM incat team-ul sa nu sufere, fapt ce va fi extrem de benefic pentru cei ce vor ajutor.Orice manager este o persoana publica, iar criticile opiniei publice nu trebuie sa supere pe nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.