Se apropie sărbătorile de iarnă şi toate oraşele din România au început amenajarea pieţelor şi străzilor cu decoraţiuni de Crăciun. Firme specializate în iluminat public de sărbători participă la diferite licitaţii de contracte pentru decorarea oraşelor.

 

La fel ca în anii trecuţi, de împodobirea oraşului Cluj-Napoca se va ocupa asocierea firmelor ELBACOM şi NEON-LIGHTING, cu care Primăria a încheiat un acord-cadru în 2013.

„Avem un contract în derulare, care prevede decorarea pieţelor, bulevardelor, şi  a străzilor din cartiere. Conform contractului, firmele trebuie să vină cu propuneri pentru Executivul Primăriei, care  alege un model de decorare pentru anul respectiv”, declară Ioan Bîldea, consilier local.

Primăria Cluj-Napoca nu poate, încă, să ofere multe informaţii despre cum va arăta iluminarea oraşului din acest an, potrivit Ziarului de Cluj.

„În Consiliul Local Cluj-Napoca nu au fost, încă, nici un fel de discuţii despre iluminarea Clujului de sărbători”, spune Ioan Bîldea.

Totuşi, Primăria consideră potrivite pentru acest an luminile albe,  în lumină caldă, aşa cum doresc cetăţenii clujeni. Anul trecut au fost amplasate corpuri de iluminare de un albastru electric, care au stârnit reacţii  de nemulţumire în rândul populaţiei, explică Ziar de Cluj.

„E frumos, dar e foarte mult albastru. E rece. Iluminatul cu becuri albe sau aurii face  atmosfera mult mai caldă. Domnule Boc, vă rog anul viitor spuneţi-le celor care se ocupă cu iluminatul de sărbători să nu mai pună beculeţe albastre. Nicăieri.”, a scris clujeanca Lucia Lapadean Nikolaou, pe pagina de facebook al lui Emil Boc.

În ciuda acestui fapt, corpurile de iluminat şi ghirlandele din pieţi au plăcut altora.

De exemplu,  Alex Jecan a scris: „Am o părere excelentă, să ne trăiască Primarul mulţi ani în fruntea Primăriei”, postată pe pagina evenimentului Târgului de Crăciun, desfăşurat în Piaţa Unirii, anul trecut.

 

ioan bildea

Banii clujenilor pentru decorarea de sărbători

Sumele acordate firmelor responsabile pentru furnizarea produselor de iluminat ornamental-festiv  au fost anul trecut în jur de 2 milioane de lei. În aceeaşi ordine de idei, consilierul clujean spune că suma cheltuită pentru acest an va fi în jur de 400 de mii de euro, în total.

„Anii trecuţi, de asemenea, sumele cheltuite s-au încadrat în 2 milioane de lei, pentru că, potrivit acordului-cadru cu firma Elba, încheiat acum 2 ani, contractul este semnat pe 7,4 milioane de lei”, declară Ioan Bîldea.

 

Piaţa Mihai Viteazul va fi decorată de clujeni

Decorarea Pieţii Mihai Viteazul pentru Crăciunul 2015 va fi făcută. Aceasta va fi iluminată de cetăţeni ai Clujului.

„Am văzut în presă un concurs despre cum va fi decorată sau trebuie să fie decorată Piaţa Mihai Viteazul, este un concurs iniţiat de firma Daisler Print House în parteneriat cu Primăria şi Asociaţia Plai.”, precizează Bîldea.

Pentru împodobirea Pieţii Mihai Viteazul de sărbători, compania Daisler Print House a desfăşurat concursul „Lights On”,  prima ediţie. Prin acest concurs se doreşte  identificarea soluţiei optime de amplasare a corpurilor de iluminat şi amenajarea unui spaţiu public, precizează  site-ului concurs.daisler.ro. Câştigătorii, Diana Siminic şi Barbu Precup, anunţaţi la 24 octombrie, au înaintat juriului proiectul „Snowballs”. Este primul lor concurs câştigat.

„Am început să aplicăm proiectul imediat după ce am fost anunţaţi câştigători. Iniţial, ne-am întâlnit cu cei de la Primărie, Daisler Print House şi cu reprezentanţii unei firme care face decoraţiuni pentru Cluj, cu cei de la Neon-Lighting”, declară Barbu George Precup, unul dintre câştigători.

Implementarea proiectului a întâmpinat câteva obstacole, chiar de la început.

„Cei din Primărie erau stresaţi, pentru că erau presaţi de timp şi de bugetul care este foarte restrâns. Noi trebuia să punem în practică efectiv proiectul cât mai repede, şi o lună e destul de puţin timp pentru aceasta”, mai precizează Precup.

 

Proiectul „Back to Wonderland”

„Snowballs”, de la proiect la aplicare

„Trebuia să schimbăm soluţia propusă în concurs pentru a putea fi pusă în aplicare de cei de la Neon. Globurile-bulgări de zăpadă trebuiau să fie dintr-o pânză pe o structură metalică, cu lumină în mijloc, care să lumineze noaptea. Aceasta s-a dovedit un pic mai greu de făcut şi atunci cei de la Neon au venit cu o alternativă şi acum globurile o să fie din plastic translucid”, detaliază autorul. Şi cei de la Daisler Print House au venit cu câteva sugestii.

Ligia Subţirică, preşedintele juriului competiţie „Lights On”, arhitectul-şef al municipiului Cluj-Napoca, a adus la rândul ei câteva adăugiri: „Pânza de apă din spatele statuii Mihai Viteazul trebuie să fie populată de aceleaşi globuri de zăpadă, care se regăsesc şi în interiorul pieţii. Menţionăm că, la intrarea dinspre strada Bariţiu, în capătul pieţii Mihai Viteazul, dorim să se regăsească un brad, într-o prezenţă care să fie agreabilă atât pe timpul zilei, cât şi în timpul nopţii şi ni s-ar părea potrivit ca o parte dintre globurile acestea să fie ridicate de la sol ca să dea o senzaţie de plutire, eventual de ninsoare, ceva legat de anotimp”.

Câştigătorii  proiectului şi-au îndeplinit partea lor de muncă.

„Acum e în plină producţie proiectul. Nu mai depinde de noi, de la un moment dat e treaba  Primăriei şi firmei Neon-Lighting, însă, în cea de-a doua jumătate a lunii  îi vom însoţi în piaţă pentru a marca punctele unde vor fi <bulgării>. În general, noi am elaborat conceptul, am venit cu ideea, ne-am documentat în primă fază cum s-ar putea face  efectiv, am propus o soluţie pentru amenajarea unui spaţiu public, în cazul de faţă, Piaţa Mihai Viteazul. Apoi, cei de la firmă au venit cu un prototip, care a fost un compromis între ce am propus noi şi ce pot face ei. Am decis şi cu cei de la Primărie că  prototipul  va fi varianta finală”, conchide Precup.

Clujenii pot să vadă cum va arăta Piaţa Mihai Viteazul, pe schiţele de pe site-ul concurs.daisler.ro.

Proiectul  este finanţat de Primărie şi, din cauza bugetului mic, nu vor mai fi în acest an decoraţiuni speciale pe Someş şi  pe Canalul Morii. Potrivit schiţei iniţiale, se planifica extinderea proiectului  pe lângă podul Horea şi pe strada Andrei Şaguna, cu sfere luminoase flotante.

 

Clujul în lumină caldă, de la 1 Decembrie

Restul spaţiilor publice din oraş vor fi iluminate, conform deciziilor luate de Primărie, după setul de propuneri ale companiilor ELBACOM şi Neon-Lighting.

Toate decoraţiunile vor fi amplasate până la 1 Decembrie, exact la timp pentru începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. Consilierul Ioan Bîldea asigură: „Se va păstra tradiţia din anii trecuţi şi se vor aprinde beculeţele în 1 Decembrie”. La fel spune şi Barbu Precup: „Implementarea proiectului „Snowballs” ar trebui finalizată  tot până atunci”.

Nicoleta Corcodel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.