Atacurile venite din partea preşedintelui PSD Mircea Geoană la adresa lui Traian Băsescu dau motive de îngijorare în ceea ce priveşte soarta coaliţiei pentru guvernare dintre PDL şi PSD. Pe de altă parte, liderul PSD, Mircea Geoană a anunţat că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale ar putea regândi această coaliţie şi nu exclude posibilitatea unei guvernări alături de un alt partid . PDL acuză încălcarea protocolului încheiat cu PSD. Liderii clujeni ai celor două partide nu cred că există probleme în alianţă

Ultima perioadă a fost marcată de atacuri dure din partea PSD la adresa preşedinţiei, fapt ce îi nemulţumeşte pe democrat-liberali care îşi acuză partenerii de guvernare că îşi fac campanie electorală pentru prezidenţiale încă de pe acum. Preşedintele PSD a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie să verifice “afacerile” familiei Băsescu. În replică, democrat-liberalii îl ameninţă pe Geoană că nu va primi funcţia de conducere a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). PDL ia în considerare şi rediscutarea protocolului dintre cele două partide, protocol care, ei sunt de părere că este încălcat de PSD.

“Va mai rezista, dar cât?”

Analistul politic Adrian Ivan crede că este doar o problemă de timp până când această alianţă se va desface. “Problema nu se pune dacă va mai rezista această alianţă dintre PDL şi PSD, ci cât va mai rezista. Principala problemă este că această coaliţie nu funcţionează, iar cel mai grav este că nu funcţionează la nivelul instituţiilor. Un exemplu clar este dat de situaţia din Republica Moldova. Preşedintele Traian Băsescu l-a lăsat pe Cristian Diaconescu să-şi rupă capul cu această situaţie când ar fi putut foarte bine să convoace Consiliul Europei, al cărui membru este, şi să rezolve problema ca o ţară europeană. Întrevăd anul acest o situaţie similară cu cea din 2007: o cvasi-coaliţie împotriva lui Traian Băsescu. Ar putea fi, deasemenea, mai multe motive pentru ruperea acestei alianţe. Scandalul declanşat de numirea lui Geoană la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării ar putea fi unul dintre motivele pe care PSD le-ar invoca pentru desfacerea alianţei. Aici PDL a greşit mult prin faptul că l-a ameninţat pe Geoană că nu va primi această funcţie, pentru că acum Geoană are un pretext. Totodată, un pretext pentru ruperea protocolului dintre cele două partide ar putea fi reprezentat de bătălia pentru europarlamentare. Este cât se poate de clar că în această bătălie vor exista foarte multe contre între cele două partide. Majoritatea analiştilor sunt de părere că această alianţă se va rupe imediat după aceste alegeri europarlamentare”, este de părere Ivan.

“Nu avem o înţelegere cu Băsescu”

Liderul filialei judeţene a PSD, Vasile Soporan spune că această coaliţie pentru guvernare funcţionează şi trebuie să funcţioneze. “Fiecare coaliţie îşi are misiunea istorică pe care trebuie să o aibă. România nu este într-o situaţie favorabilă, iar această coaliţie trebuie să găsească soluţiile viabile pentru cetăţeni. Coaliţia PDL – PSD funcţionează din punctul meu de vedere. Atâta timp cât deciziile la nivel înalt se iau în comun de către cele două partide putem spune că funcţionează”, ne-a declarat Soporan. În ceea ce priveşte acuzele de încălcare a protocolului prin declaraţiile făcute de preşedintele PSD, Mircea Geoană la adresa preşedintelui Traian Băsescu, dar şi la adresa familiei acestuia, preşedintele PSD Cluj spune că nu au nicio legătură cu funcţionarea coaliţiei. “Noi nu avem o înţelegere pentru guvernare cu preşedintele Traian Băsescu. Noi am semnat un protocol de guvernare cu PDL, astfel că acest protocol nu a fost încălcat în niciun fel”, este de părere Vasile Soporan.

“Chiar şi patru ani”

Deputatul democrat-liberal Petru Călian dă şanse de reuşită maxime alianţei dintre PDL şi PSD. “Această problemă trebuie privită pe două fronturi. În primul rând există miza alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale, la fel de importante atât pentru PDL, cât şi pentru PSD. Pe de altă parte aceste atacuri dintre cele două partide sunt fireşti. Atâta timp căt nu depăşesc limita şi dacă această coaliţie îşi va face treaba şi vor fi respectate toate promisiunile. În acest caz coaliţia pentru guvernare poate dura chiar şi până la sfârşitul mandatului. Din punctul meu de vedere, politic mă refer, Partidul Democrat Liberal şi-a onorat toate promisiunile şi a respectat toate prevederile pactului pentru guvernare”, este de părere deputatul clujean.

“Fără probleme”

La nivel local înţelegerea pentru guvernare dintre PDL şi PSD pare să funcţioneze cât se poate de bine, în pofida faptului că existau disensiuni serioase între cele două partide până la semnarea protocolului. Primaru democrat-liberal, Sorin Apostu s-a rezumat la a declara că această coaliţie funcţionează foarte bine, atât la nivel local, cât şi la nivel central. “Înţelegerea dintre PDL şi PSD la nivel local merge fără niciun fel de problemă. Şi la nivel central merge foarte bine, dacă este să mă întrebaţi pe mine”, ne-a declarat Apostu.

Viitorul, incert

Liderul PSD Cluj-Napoca, consilierul local Remus Lăpuşan vede şi el, deocamdată, cu ochi buni această colaborare. Totuşi, Lăpuşan nu ştie ce se va întâmpla după alegeri, lăsând loc chiar şi unei posibile reorientări a PSD către o guvernare cu un alt partid. “Din punctul meu de vedere a fost încheiat un acord între PSD şi PDL şi sunt multe lucruri stabilite în acest acord. Au apărut şi disfuncţionalităţi, dar acestea vor fi rezolvate.

 
La semnarea acestui protocol erau foarte multe necunoscute şi s-a ajuns, pe parcurs la situaţii în care a trebuit să renunţăm la anumite chestiuni la care atât noi, cât şi cetăţenii ţineam foarte mult. În acest moment există un protocol care poate nu funcţionează tot timpul aşa cum ne dorim, dar facem tot posibilul. Sper din tot sufletul ca Mircea Geoană să ajungă preşedinte. Eu doar atât spun, că există în acest moment un protocol care trebuie respectat. Ce va fi peste şase luni nu se ştie”, este de părere Lăpuşan.

Simona Curcian

2 COMENTARII

  1. Nu putea sa convoace „Consiliul Europei”. Poate, saracu’ „analist politic” se gandea la „Consiliul European”. Si la ce bun daca il convoca pe acesta? Republica Moldova nu este stat membru al UE, iar criza de la Chisinau nu afecta politica de vecinatate a UE. Dar saracul „analist politic” nu prea are vreme sa citeasca atata carte ca sa si inteleaga ce se intampla prin jur.

  2. Nu putea sa convoace „Consiliul Europei”. Poate, saracu’ „analist politic” se gandea la „Consiliul European”. Si la ce bun daca il convoca pe acesta? Republica Moldova nu este stat membru al UE, iar criza de la Chisinau nu afecta politica de vecinatate a UE. Dar saracul „analist politic” nu prea are vreme sa citeasca atata carte ca sa si inteleaga ce se intampla prin jur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.