Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR se reunește astăzi, de la ora 17.00, la Parlament, pentru a discuta despre aplicarea unor noi măsuri în domeniul energiei.

Mai exact, liderii politici vor să găsească o nouă soluție de sprijinire a populației, care să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Președintele PNL Florin Cîțu susține orice soluție ”care nu discriminează”.

Florin Cîțu este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie. În acelasi timp, Florin Cîțu a avertizat că aceste soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problema structurală a prețurilor din energie. Trebuie un plan de investiții multianual, asumat transpartinic, pentru a asigura securitatea energetică a României.” – au afirmat sursele liberale pentru Știrile Pro TV.

Ulterior, Cîțu a confirmat aceste informații, într-o declarație de presă susținută la Senat, unde a afirmat că reducerea TVA doar pentru un anumit domeniu ar fi o măsură ”necinstitiă”.

”Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector. Atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit, unui anumit sector, versus altele în economie şi eu nu sunt de acord cu astfel de …” – a spus Cîțu înainte de ședința coaliției.

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineața, înainte de ședința coaliției de guvernare, că pachetul de măsuri cu privire la preţurile la energia electrică şi gaze naturale este finalizat.

“Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie. Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum”, a spus Ciolacu la sediul PSD.

El a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz “este suportabilă de către bugetul statului” și că această măsură ar putea fi introdusă chiar de la 1 februarie.

Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta.”, a mai afirmat liderul PSD.

Scandalul facturilor. Ministrul Energiei: Vom modifica legea plafonării şi compensării

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, duminică, faptul că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie.

“Săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă, să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării”, a declarat ministrul Energiei la Profit.ro, potrivit News.ro.

El a menţionat că nu crede “să privească cu ochi buni furnizorii această imposibilitate de debranşare, dar ne-au arătat că n-au fost de bună credinţă”.

Eu înţeleg că facturile trebuie plătite, dar trebuie plătite facturile corect. Nu facturile întocmite într-un mod eronat. De aceea ţin la această măsură de blocare a debranşărilor pe perioada de valabilitate a acestei legi”, a subliniat Virgil Popescu.

Popescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori “din prostie”.

El a adăugat că ANRE putea să aibă discuţii cu furnizorii şi să îi verifice din decembrie dacă au aplicaţiile informatice actualizate.

“Ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi”, a punctat Popescu.

Ministrul Energiei a menţionat că, pe lângă persoanele fizice şi companii, sunt şi şcoli, spitale, grădiniţe care au facturi întocmite eronat, dar şi acolo preţul trebuie plafonat.

Popescu a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie la sfârşitul săptămânii sau în cea următoare.

“Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (…) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă. Vom discuta de la 1 februarie pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii”, a detaliat ministrul Energiei.

El a admis că aceste soluţii presupun o presiune suplimentară, deci trebuie făcută o analiză de către Ministerul de Finanţe.

Scandalul facturilor la energie și gaze. PSD vrea TVA zero

Referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, ministrul Popescu a explicat:

“Tot Ministerul de Finanţe trebuie să ne spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero. Ştiu că se discută o directivă la nivelul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanţe care este mult mai updatat la nivelul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei”.

Citește și: VIDEO Simion Colta, surprins în timp ce vinde câini fără factură „N-am procedat la chestii d-astea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here