Guvernul a decis, miercuri, înfiintarea unui grup de lucru care sa elaboreze un cod de bune practici pentru reglementarea relatiilor dintre producatorii agricoli si hypermarketuri, a anuntat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spataru.
Potrivit acesteia, din acest grup vor face parte reprezentanti ai ministerelor Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Economiei si Finantelor si al celui pentru IMM-uri, Turism si Profesii Liberale. Între patronatele si sindicatele din industria alimentara, pe de o parte, si supermarketuri, pe de alta parte, a izbucnit în ultima luna un conflict major în privinta tarifelor practicate la unele produse alimentare. Patronatele si sindicatele din industria alimentara acuza hypermarketurile de majorarea profiturilor prin cresterea nejustificata si artificiala a preturilor de vânzare si folosirea unor taxe ascunse. Patronatele sustin ca supermarketurile exercita un abuz de putere prin impunerea unor conditii contractuale excesive. Din cauza acestor conditii, sustin reprezentantii patronatelor, producatorii din România ajung sa lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, rata de profit a producatorilor fiind una extrem de mica. Lipsa de transparenta a constituirii pretului de raft creeaza confuzie în rândul consumatorilor în ceea ce priveste adaosul comercial real. Astfel, patronatele sustin ca prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vânzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge sa se situeze între 30 la suta pâna la 60 la suta, iar producatorii si consumatorii înregistreaza pierderi. De asemenea, patronatele propun elaborarea unui cod de bune practici comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor. (A.S.)