Cel mai cunoscut manuscris medieval occidental anluminat, Codex Aureus, aflat într-o colecţie din România, la Biblioteca „Batthyaneum” din Alba Iulia, ar urma să intre în acest an pe Lista Patrimoniului UNESCO.

Anunțul a fost făcut de Managerul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, la Târgul de Carte Alba Transilvana.

„Vă conjur să nu credeţi niciuna dintre aberaţiile pe care le puteţi auzi legate de Codex Aureus. Codex-ul este în oraşul dumneavoastră, este sută la sută original.

Nu foarte târziu în cursul acestui an, dar nu depinde de noi, m-aş bucura să vă dau şi o veste bună legată de intrarea acestui Codex Aureus în Patrimoniul UNESCO. Intrare care nu presupune plecarea lui din ţară.

Dosarul a fost trimis după regulile secolului XXI, o copie digitală, ultraperformantă, care este disponibilă oricui”, le-a spus Adrian Cioroianu celor prezenţi vineri seara pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia la conferinţa „Dilemele şi problemele patrimoniului naţional”, organizată în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana.

Adrian Cioroianu a adăugat că ştie că există tot felul de temeri, fiind întrebat inclusiv de „oameni foarte importanţi din ministerele ţării, din guvernul ţării” dacă „oare e bine, oare e înţelept să trimitem Codex-ul în Germania”.

Managerul Bibliotecii Naţionale a României a subliniat că pentru dosarul necesar înscrierii a fost trimisă doar o o copie virtuală.

„El (Codex-ul – n.r.) este în ţară. (…). Ideea că cineva ar trimite undeva în lume Codex Aureus este o aiureală, răuvoitoare sau rău intenţionată. Locul lui este alături de familia de Codex-uri pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi asta se va întâmpla fără să părăsească o clipă teritoriul ţării. Sper să dăm în curând această veste”, a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a vorbit şi despre necesitatea renovării clădirii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, menţionând că este în favoarea unui parteneriat cu administraţia judeţeană şi locală.

Codex Aureus, din anul 810

Codex Aureus, un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia bibliotecii, se află depozitat în camera intitulată Tezaur, în fapt o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

Sursa: alba24.ro

Citește și: În spatele cortinei literare. Uniunea Scriitorilor Români (USR) din Cluj trăiește într-un turn de fildeș – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.