Colegiile in care se da batalia parlamentara la Cluj

Guvernul a anunţat ca alegerile legislative vor avea loc pe 9 decembrie. La Cluj, alegatorii vor opta intre feţe cunoscute, in mare parte actuali parlamentari, şi politicieni care au activat preponderent la nivel local. Foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean, Alin Tişe şi Marius Nicoara, sunt doua din numele de la bursa pariurilor electorale, dar şi politicienii mai tineri spera la un scaun in Parlament. Gazeta de Cluj va prezinta care sunt clujenii care va vor cere votul in decembrie şi cum işi impart partidele poziţiile eligibile.

Partidele trebuie sa-şi nominalizeze candidaţii cat mai curand, pentru a avea timp sa se pregateasca de campania electorala. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ca pana saptamana viitoare vor fi finalizate negocierile intre echipele USL pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare. El a spus ca va avea loc o intalnire cu liderii de grupuri parlamentare ai USL, vicepreşedinţii, preşedinţii celor doua Camere pentru a discuta programul Guvernului pana in 9 decembrie şi intocmirea ofertei de guvernare a USL.

Cum se impart scaunele

Imparţirea candidaturilor nu va fi o sarcina uşoara pentru mamutul USL, dat fiind ca mai intai acestea trebuie negociate de cele doua componente ale USL: Alianţa de Centru-Stanga (ACS) PSD-UNPR, respectiv Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) PNL-PC. Intr-o a doua faza, social-liberalii trebuie sa nominalizeze oameni din cadrul fiecarei formaţiuni. Numarul de colegii care va reveni fiecarui partid se va stabili la nivel central.
De cealalta parte, PDL a decis ca organizaţiile partidului sa prezinte pana pe 20 septembrie lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, citat de Realitatea.net. Preda a aratat, referitor la constituirea Alianţei Romania Dreapta, ca este spre finalizare protocolul de alianţa electorala cu forţele de centru din Romania, protocol care va stabili şi eventualele candidaturi.
Alin Tişe a confirmat ca PDL poarta negocieri pentru formarea Alianţei Romania Dreapta, cu mai multe formaţiuni, pentru semnarea unui protocol. In acesta se va stipula daca membrii lor vor primi funcţii, dar inca nu este nicio alianţa incheiata.

Bataie pe primul colegiu

Gazeta de Cluj va prezinta o analiza a potenţialilor candidaţi pentru colegiile uninominale din judeţul Cluj, atat pentru Camera Deputaţilor, unde exista 10 colegii, cat şi pentru Senat, unde sunt 4. O parte din actualii parlamentari au confirmat ca intenţioneaza sa candideze pentru un nou mandat, ceilalţi fiind in continuare nehotaraţi, dar niciunul din ei nu a declarat ca vrea sa se retraga. De asemenea, s-au vehiculat nume noi pentru candidaturile de anul acesta, din randul politicienilor activi la nivel local, printre care cel al preşedintelui PSD Cluj-Napoca sau al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, din partea PDL.

In Colegiul 1, care cuprinde o parte din cartierul Manaştur, plus cartierul Grigorescu, deputatul Mircia Giurgiu, in prezent independent, are de gand sa-şi depuna din nou candidatura. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj ca este in discuţii informale cu mai multe partide, dar inca nu a luat o hotarare. Intenţia sa, insa, ramane de a candida in acelaşi colegiu in care a fost ales in 2008.
Mircia Giurgiu poate fi considerat de departe cel mai activ dintre deputaţii clujeni, in termeni de proiecte de lege depuse in Parlament, precum şi relaţia cu societatea civila. Proiectele de lege pe care le-a iniţiat sau susţinut in acest mandat se ridica la cifra impresionanta de peste 400, doar la inceputul acestei sesiuni parlamentare inregistrand 14 interpelari. Doua din proiectele de lege iniţiate de Giurgiu au trecut saptamana trecuta in mod tacit la Camera Deputaţilor. A candidat la Primaria Cluj, obţinand insa doar sub doua procente, insuficient pentru un scaun in Consiliul Local al municipiului. Giurgiu şi-a inceput cariera politica in cadrul Partidului Romania Mare, cu care a intrat in Parlament in 2004. Şi in perioada 2004-2008 a fost unul dintre cei mai prolifici deputaţi, cu 242 de luari de cuvant şi 206 proiecte legislative.

Tot pentru Colegiul 1 este vehiculat drept candidat din partea PDL numele lui Adrian Papahagi. Adrian Papahagi a studiat limbi clasice şi istorie medievala la Sorbona şi lcureaza in prezent la Universitatea „Babeş-Bolyai”, la Facultatea de Istorie. Susţinator al cauzelor PDL, printre care protestul prin neparticipare la referendum şi razboiul mediatic impotriva lui Victor Ponta, Papahagi este unul din membrii noii generaţii de intelectuali apropiaţi de democrat-liberali, printre care ii mai amintim pe Mihai Razvan-Ungureanu şi Mihail Neamţu. Papahagi a fost ţinta unei serii de atacuri in discuţiile televizate, fiind acuzat ca şi-a inceput studiile in Franţa cu ajutorul tatalui sau, regretatul Marian Papahagi, sau ca „are patru apartamente”.

Aceasta afirmaţie a fost facuta la Realitatea TV Cluj de catre posibilul sau contracandidat, Liviu Alexa. Fostul jurnalist clujean şi-a anunţat intenţia de a candida in Colegiul 1 in urma cu cateva saptamani, platforma sa electorala fiind bazata pe lupta cu E.ON pentru a nu mai gauri strazile oraşului şi colecta de bani pentru cumpararea unei ambulanţe care sa deserveasca cartierele Manaştur şi Grigorescu.  Alte nume vehiculate pentru acest colegiu sunt Olah Emese din partea UDMR şi Sebastian Moga din partea USL.

Toţi vor in centru

In Colegiul 2, care cuprinde cartierul Zorilor şi cealalta parte a cartierului Manaştur, in 2008 a fost ales deputat preşedintele PDL Cluj Daniel Buda. Daca „dreptul de preempţiune” uzual in cadrul PDL se aplica in acest caz, Buda va candida, probabil, pentru un nou mandat. Acesta nu a confirmat inca intenţia de a candida, imparţirea colegiilor fiind stabilite şi in acest partid la nivel central. Daniel Buda este preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor Buda are şi o activitate profesionala şi academica bogata.  Doctor in filosofie al Universitaţii „Babeş-Bolyai” cu teza “Raporturile Parlamentului cu principalele instituţii ale statului”, preda ştiinţe politice la aceeaşi universitate. Buda este notar din 2007, pana cand a activat ca avocat, fiind şi absolvent al Facultaţii de Drept.

Colegiul uninominal 3 pare sa fie una dintre circumscripţiile pentru care concurenţa va fi mare anul acesta. In prezent, deputatul ales in acest colegiu este Petru Calian. Calian este membru in Comisia pentru finanţe şi banci a Camerei Deputaţilor, unde a fost ales in doua mandate, prima data cu PRM, de unde s-a mutat la PC, iar a doua oara cu PDL. Surse din PDL susţin ca şansa unui al treilea mandat s-ar putea sa nu-i mai surada lui Calian.
In locul acestuia, PDL l-ar putea susţine pe Adrian Papahagi, fie ca membru al partidului, fie in capacitatea de vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate, sau pe Florin Stamatian. In USL batalia este şi mai acerba pentru scaunul de deputat in acest colegiu, care acopera cartierul Gheorgheni şi Centrul oraşului. De la PNL consilierul local Steluţa Cataniciu, dar şi consilierul judeţean Ioan Petran, ravnesc la acest colegiu, iar din PSD, atat Aurelia Cristea, cat şi Mircea Jorj vor sa candideze pentru aceasta poziţie. Jorj şi Petran au mai candidat şi in 2008 tot in Colegiul 3, fiind insa invinşi de Calian. Şi Csoma Botond vrea sa-şi incerce din nou norocul, dat fiind ca in 2008 a ieşit pe locul 2.

Fara parlamentari

Nici deputatul ales in Colegiul 4 nu e sigur ca işi va pastra scaunul de parlamentar. Adrian Gurzau nu mai este susţinut de partid pentru a fi nominalizat in aceasta circumscripţie, potrivit aceloraşi surse. Gurzau este unul dintre deputaţii cu mai puţina iniţiativa, avand 36 de luari de cuvant şi 54 de propuneri legislative, şi deşi locuitorii din Maraşti care sunt arondaţi la colegiul sau l-au votat in proporţie de peste 50% in 2008. In locul sau ar putea candida fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, in cazul in care nu opteaza pentru o candidatura la Senat.

Colegiul 5 a ramas fara deputat in urma alegerilor locale din luna iunie, cand, Horea Uioreanu, alesul locuitorilor din Gherla şi satele din imprejurimi, a parasit scaunul de parlamentar pentru cel de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. La alegerile din 10 iunie, Uioreanu l-a intrecut pe Alin Tişe in cursa pentru aceasta funcţie cu o diferenţa de 700 de voturi. Din partea USL, colegiul unde liberalii au şanse bune pentru a caştiga este ravnit, in egala masura, de consilierii judeţeni Marius Manzat şi Mihai Szeplekan, primul dintre ei fiind favorit in cadrul partidului, şi mai apropiat de inima lui Nicoara.

La Dej, tot USL ar putea sa-şi pastreze supremaţia, de data aceasta printr-un candidat din partea PSD. Actualul deputat Cornel Itu este menţionat ca singurul candidat in aceasta circumscripţie, unde social-democraţii sunt bine-vazuţi, inregistrand un scor considerabil la locale. Itu a ramas singurul parlamentar PSD de Cluj, partid in care este membru din 1996, Itu a ocupat din partea acestui partid scaunul de consilier local la Dej, unde este şi preşedintele filialei locale, intre 2000-2004 şi cel de consilier judeţean pana in 2008, cand a fost votat deputat.

Schimbari de trupe

Colegiul 7, in care alesul din 2008 este Vasile Soporan, va avea un alt candidat PSD, pentru a pastra echilibrul de la alegerile locale, la care cetaţenii s-au aratat constanţi in opţiunile electorale. Vasile Soporan a trecut la UNPR şi a declarat pentru Gazeta de Cluj ca nu doreşte sa mai candideze pentru un scaun de parlamentar. Soporan, fost membru al PSD, a trecut in noiembrie 2009 in randul independenţilor, fiind unul dintre fondatorii celui mai tanar partid din Parlament, Uniunea Naţionala pentru Progresul Romaniei. Vasile Soporan a fost deputat şi in mandatul 2004-2008 din partea PSD. In locul sau, social-democraţii ar putea nominaliza pe Petre Pop. Gazeta de Cluj a scris despre Pop atunci cand tineretul social-democrat din Campia Turzii a cerut retragerea sa din partid pentru ca ar fi facut „blat” cu raposatul primar Ioan Vasinca.

Un alt colegiu ramas „fara stapan” este cel din zona Turda. Virgil Pop a fost arestat in 2008, la scurt timp dupa ce a fost ales, pentru trafic de influenţa şi condamnat anul acesta la cinci ani de inchisoare. Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea politicianului, hotarare menţinuta de completul de cinci judecatori al ICCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea sa recunoasca faptele de corupţie de care a fost acuzat, in schimb a incercat sa ascunda adevarul prin influenţarea complicelui sa minta procurorii, o pedeapsa cu executare fiind singura capabila sa-l „reeduce” pe demnitar, titreaza Mediafax.
Pentru a „spala” onoarea circumscripţiei, USL va da, potrivit unor surse, poziţia eligibila la alegerile parlamentare lui Cristian Matei. Matei este preşedintele PSD Turda şi a candidat in vara impotriva lui Tudor Ştefanie pentru scaunul de primar al municipiului Turda. UDMR s-ar putea sa o nominalizeze pe Hegedus Csilla pentru acelaşi colegiu.

Colegiul 9, cel care acopera comunele de munte, este de asemenea fara deputat, in urma decesului lui Palfi Zoltan, ales de pe listele UDMR. S-a speculat indelung in legatura cu nominalizarile pentru alegerile parţiale care trebuiau organizate in acest colegiu, dar locul lasat liber de Palfi nu a mai fost ocupat in acest mandat.

Mate Andras Levente a ramas sa reprezinte maghiarii din Cluj in Parlament, chiar daca şi el a candidat la alegerile locale, pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Mate este deputat in Colegiul 10, din zona Huedin şi va candida cel mai probabil din nou pentru o funcţie in aceasta circumscripţie. Mate Andras Levente practica avocatura din 1999, a fost consilier local al municipiului Cluj-Napoca intre 2000 şi 2004 cand a fost ales deputat UDMR, reales in 2008.

Cine vrea la Senat

In ceea ce priveşte candidaturile pentru Senat, numele lui Marius Nicoara, Şerban Radulescu şi Alexandru Cordoş, dar şi al lui Alin Tişe, au fost date ca sigure pentru listele electorale. Nicoara a confirmat in vara pentru Gazeta de Cluj ca va candida din nou, cel mai probabil in acelaşi colegiu, şi anume colegiul 3, din zona Gherla, Dej şi Campia-Turzii. Marius Nicoara a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj in perioada 2004-2008, in care au fost semnate contracte controversate, dintre care le amintim pe cele cu Nokia şi Iulius Mall.

Şi Şerban Radulescu ar putea sa incerce din nou in colegiul sau, din Cluj-Napoca. Doctorul Radulescu a fost ales in 2008 in Colegiul 2, din partea PDL. Intre timp, Radulescu a intrat in randul independenţilor, iar apoi in USL. Din partea USL, candidatul pentru Colegiul 1 ar putea fi senatorul Alexandru Cordoş, care a fost ales in Colegiul 4.  Alin Tişe, dar şi Eckstein Kovacs, ar putea de asemenea sa candideze pentru poziţii de senatori, insa aceasta informaţie nu a fost inca confirmata.

Intrebat de Gazeta de Cluj daca poate confirma candidatura pentru Senat sau Camera Deputaţilor, Alin Tişe a declarat ca este prematur şi s-a hotarat inca. „La noi candidaturile sunt inca in faza de discuţie pana la finele lunii. Cei care doresc sa candideze se vor inscrie, iar din aceştia vor fi aleşi prin sondaj cei care vor fi nominalizaţi”, a afirmat Tişe, aratand ca sondajele vor fi efectuate pe colegii. Alin Tişe a confirmat ca exista dreptul de preempţiune pentru actualii parlamentari, dar in cazul in care sunt mai mulţi candidaţi pe o poziţie, cel nominalizat de PDL va fi ales tot prin sondaj.

Diana Gabor

Cand mergem la vot?

Executivul a stabilit in şedinţa din 1 septembrie, ca data de desfaşurare a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat sa fie 9 decembrie 2012, a anunţat purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu. Decizia a fost luata prin hotarare de guvern.
Victor Ponta anunţase iniţial ca data de principiu 2 decembrie, deşi s-a declarat nemulţumit de aceasta data, deoarece venea dupa 1 Decembrie, ziua Naţionala, şi pe 2 este Ziua Sfantului Andrei, iar asta va duce la o prezenta mai mica, transmite Adevarul.ro. Ponta ar fi preferat ca data sa fie 25 noiembrie, insa PDL i-a atras atenţia ca legea nu permite acest lucru.
Potrivit Constituţiei, data alegerilor trebuie sa respecte doua condiţii: de la data alegerilor nu pot trece mai mult de 20 de zile pana se reuneşte noul Parlament şi alegerile trebuie ţinute in maximum 3 luni de la expirarea mandatului in curs. Astfel incat alegerile nu pot avea loc inainte de 2 decembrie şi mai tarziu de 17 martie.

Colegiile uninominale pentru Camera Deputaţilor

Colegiul 1 – Municipiul Cluj-Napoca: o parte din cartierul Manaştur şi cartierul Grigorescu
Colegiul 2 – Municipiul Cluj-Napoca: cealalta parte a cartierului Manaştur şi cartierul Zorilor
Colegiul 3 – Municipiul Cluj-Napoca: o parte din cartierul Maraşti şi cartierul Gheorgheni
Colegiul 4 – Municipiul Cluj-Napoca: cealalta parte din cartierul Maraşti
Colegiul 5 – Municipiul Gherla. Comunele: Aluniş, Apahida, Aşchileu, Borşa, Chinteni, Corneşti, Dabaca, Fizeşu Gherlii, Garbau, Geaca, Iclod, Panticeu, Recea-Cristur, Sanmartin, Sanpaul, Ţaga, Vultureni
Colegiul 6 – Municipiul Dej. Comunele: Bobalna, Caşeiu, Caţcau, Chiuieşti, Cuzdrioara, Jichişu de Jos, Mica, Mintiu Gherlii, Unguraş, Vad
Colegiul 7 – Municipiul Campia Turzii. Comunele: Bonţida, Buza, Caianu, Camaraşu, Catina, Ceanu Mare, Frata, Jucu, Mociu, Palatca, Sic, Suatu, Tritenii de Jos, Viişoara
Colegiul 8 – Municipiul Turda. Comunele: Aiton, Cojocna, Ploscoş, Sanduleşti
Colegiul 9 – Comunele: Baişoara, Beliş, Calaraşi, Calaţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Maguri – Racatau, Marişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Rişca, Sacuieu, Tureni, Valea Ierii
Colegiul 10 – Oraşul Huedin. Comunele: Aghireşu, Baciu, Capuşu Mare, Floreşti, Gilau, Izvoru Crişului, Manastireni, Sancraiu, Savadisla

Colegiile uninominale pentru Senat

Colegiul 1 – Municipiul Cluj-Napoca
Colegiul 2 – Municipiul Cluj-Napoca
Colegiul 3 – Municipiul Dej. Comunele: Bobalna, Caşeiu, Caţcau, Chiuieşti, Cuzdrioara, Jichişu de Jos, Mica, Mintiu Gherlii, Unguraş, Vad.
Municipiul Campia Turzii. Comunele: Bonţida, Buza, Caianu, Camaraşu, Catina, Ceanu Mare, Frata, Jucu, Mociu, Palatca, Sic, Suatu, Tritenii de Jos, Viişoara
Municipiul Gherla. Comunele: Aluniş, Apahida, Aşchileu, Borşa, Chinteni, Corneşti, Dabaca, Fizeşu Gherlii, Garbau, Geaca, Iclod, Panticeu, Recea-Cristur, Sanmartin, Sanpaul, Ţaga, Vultureni
Colegiul 4 – Municipiul Turda. Comunele: Aiton, Cojocna, Ploscoş, Sanduleşti
Oraşul Huedin. Comunele: Aghireşu, Baciu, Capuşu Mare, Floreşti, Gilau, Izvoru Crişului, Manastireni, Sancraiu, Savadisla
Comunele: Baişoara, Beliş, Calaraşi, Calaţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Maguri – Racatau, Marişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Rişca, Sacuieu, Tureni, Valea Ierii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.