Colegiul electoral numarul 9 din judetul Cluj include comunele Baisoara, Belis, Calarasi, Calatele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Maguri Racatau, Margau, Marisel, Mihai Viteazu, Moldovenesti, Petrestii de Jos, Poieni, Râsca, Sacuieu, Tureni si Valea Ierii. Data fiind suprafata pe care un candidat trebuie sa o acopere, acesta va fi unul deosebit de dificil de abordat.

Exista deja voci care afirma ca împartirea colegiilor electorale nu ar fi fost deloc inspirata. Dincolo de criticile vehemente aduse pentru influenta politicului, nici din punct de vedere geografic sectionarea judetului nu a fost tocmai exemplara.

Deja, unii politicieni au protestat fatis împotriva organizarii teritoriale a circumsciptiei 13, a judetului Cluj si, mai ales, aparitia unor “anomalii teritorial-elctorale” ca de exemplu colegiul 9 . Partidul Democrat-Liberal Cluj, prin vocea presedintelui Daniel Buda a definit ca “extrem de dificila misiunea viitorului deputat din acest colegiu”.  Cei care vor candida vor avea de depus o munca titanica, iar cel care va câstiga nu va avea o misiune usoara daca va încerca sa fie la modul real un reprezentant al zonei. Viitorul deputat de Apuseni va trebui sa se adapteze unor conditii speciale, nu va avea avantajul de a putea “pune tabara” într-un oras si va avea de rezolvat problemele unei categorii de cetateni mereu lasati pe din-afara, a taranilor de la munte, a celor care nu au întotdeauna acces la retele de electricitate, apa, canalizare, a caror scoli sunt, de multe ori, amenintate sa fie închise, care nu au medici în localitate si, ce e mai rau, au acces la o infrastructura deplorabila…

Multe dintre cele 21 de comune incluse în colegiul 9 include sate rasfirate, tipice zonelor de munte. Deci, un candidat, în prima instanta, si un reprezentant al zonei, ulterior, va avea probleme serioase în a comunica cu oamenii pe care îi reprezinta si dedoleantele carora, în mod normal, ar trebui sa se ocupe.

Zarurile au fost aruncate! Ne adaptam

Vasile Sopran, presedintele filialei judetene a Partidului Social Democrat si, în acelasi timp, deputat de Cluj în Parlamentul României a declarat pentru Gazeta ca, în acest moment, este prea târziu pentru a se mai dezbate problema colegiilor electorale, deoarece în 7 iulie problema a fost transata. El a precizat ca ar fi fost de preferat, ca în momentul delimitarilor colegiilor sa se tina seama de configuratiile administrative existente pentru o gestionare mai clara a situatiei.

Vasile Soporan a declarat ca, în acest caz, prtidul tebuie sa fie unit, sa existe o adevarata solidaritate între membrii acestuia pentru a reusi sa comunice cu cetatenii din zona si pentru a obtine un scor bun. El a recunoscut ca o problema speciala cere o solutie diferita si ca PSD a recurs în cazul Colegiului de Sacrificiu la o divizare a acestuia în doua subcolegii. Primul dintre acestea se întinde de la Negreni pâna la Maguri Racatau, iar cel de-al doilea de la Valea Ierii, pâna la Luna. “ Din pacate, când s-a facut împartirea nu s-a tinut seama de faptul ca în componenta colegiului intra localitati din doua foste judete diferite si ca acoperirea zonei va fi mult mai dificila, dar vrem sa facem un effort mai mare pentru a-i convinge pe oameni fiindca fiecare vot conteaza”, a precizat presedintele PSD Cluj.

 “Candidati de sacrificiu pentru 9”

Deputatul independent, Mircia Giurgiu a protestat si el în cadrul unei conferinte de presa împotriva omisiunilor care au permis aparitia unui colegiu electoral atât de dificil ca cel din zona montana a judetului. El a afirmat , “toti au fost de accord cu forma actuala a colegiului 9, dar acesta va fi, fara îndoiala, cel mai greu de abordat, iar cei care vor candida în aceasta zona vor fi clar dezavantajati fata de ceilalti politicieni înscrisi în lupta electorala”.

El a afirmat ca, din pozitia sa de candidat independent, este total dezavantajat de noua legislatie. Astfel, daca un partid obtine 5% dintre voturile elegatorilor, acesta poate miza pe un loc în Parlament, în timp ce un independent este nevoit sa obtina cu un vot mai mult decât jumatate dintre sufragii, pentru a accede la acelasi post. Giurgiu a afiramt ca, potrivit noii legi, se va ajunge la situatia hilara când ultimele mandate vor fi trase la sorti si nu vor fi atribuite în functie de preferintele alegatorilor, asa cum ar fi normal.

 “Cine sapa groapa altuia…”

În urma cu câteva saptamâni, presedintele filialei judetene a PD-L, Daniel Buda a criticat modul în care au fost împartite colegiile si a declarat ca reprezentantii PSD si PNL sunt responsabili pentru situatia din teren.

Adrian Popa, vicepresedintele Partidului Democrat- Liberal a recunoscut ca problema alegerilor generale nu l-a preocupat prea mult. El a evitat sa critice criteriile dupa care s-a facut împartirea circumscriptiilor, dar, subtil si vadit amuzat, le-a amintit liberalilor si social democratilor ca „ cine sapa groapa altuia, de obicei, cade singur în ea”…

De fapt, democrat-liberalii nu au fost invitati sa participe la negocierile pentru împartirea teritoriala a judetului. Din aceasta pozitie ei se simt îndreptatiti sa critice deciziile celorlalte partide.

Nici Emil Boc, presedintele PD-L nu a fost multumit de împarteala facuta si i-a criticat pe cei care au avut puterea de a decide ca au respectat niciun criteriu logic pentru a demarca colegiile. El a afirmat pentru NewsIn ca în judetul Cluj va câstiga, oricum alegerile si "sa si le faca cum vor, ca oricum îi batem. Evident ca se vede de la distanta ca este rezultatul negocierilor dintre PSD si PNL, ca nici cu foarfeca nu cred ca as putea sa merg sa creez asemenea circumscriptii care nu au niciun fel de logica. Sunt create pentru a avantaja pe unii sau pe alti de la ei".

Deputat de Apuseni…

Asa zisa zona a Apusenilor va fi o reduta greu de cucerit pentru politicienii clujeni. Chiar daca favoriti ar putea fi considerati reprezentantii Partidului România Mare, data fiind cunoscuta înclinare a motilor catre un vot nationalist, partidul se afla în „cadere libera”, fapt demonstrat de ultimele alegeri locale. De asemenea, social-democratii se pot lansa în competitie cu sanse reale de câstig, dat fiind faptul ca la alegerile locale au obtinut mai multe fotolii de primar, decât celelalte partide. Si PNL a reusit sa se impuna la alegeri în Belis, Marisel, Recea Cristur, iar democratii în Ciurila, Luna sau Râsca…Fara prea multe sanse, în schimb, pornesc reprezentantii uniunii democrate a maghiarilor din România, care se asteapta sa mizeze totul pe colegiul Huedinului, unde au sanse reale de victorie.

Rezultatul poate fi, deci, o surpriza. Cel care va câstiga alegerile pentru colegiul 9, în cazul în care mandatul aferent zonei nu va fi atribuit de la centru, în urma redistribuirii va trebui sa se ocupe de locuitorii unei arii extinse si, mai rau, fara a avea avantajele existentei unui oras în colegiu. Colegiul 9 este unul exclusiv rural, nu exista orase sau municipii deci parlamentarul de Apuseni va avea probleme în a-si alege un sediu pentru un viitor „birou parlamentar”.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.