Comasarea alegerilor – democratie la reduceri

Guvernul a anuntat ca-si va asuma raspunderea pe proiectul de lege referitor la comasarea alegerilor locale cu cele legislative. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au anuntat ca ratiunea acestei masuri este reducerea costurilor si finantarea, din economiile facute, a proiectelor de infrastructura. Proiectul ridica, insa, mai multe semne de intrebare, legate de numarul parlamentarilor, dar si al formei administrative teritoriale in care se vor desfasura alegerile.

Reprezentantii Guvernului au anuntat ca Executivul a decis in 5 decembrie sa-si angajeze raspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare si locale in 2012 precum si pe un proiect de lege privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si la Parchet General.
Ministerul Administratiei si Internelor a pus in dezbatere publica pe 2 decembrie, timp de zece zile, proiectul de lege privind organizarea simultana a alegerilor locale si parlamentare din 2012, ceea ce va presupune o reducere a cheltuielilor de personal cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru investitii. „Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului”, a informat MAI intr-un comunicat.

Economii la buget

Cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. Desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica), iar costurile de personal ar fi injumatatite, de la 43 de milioane de euro la circa 22 de milioane de euro, precizeaza sursa citata. Conform informatiilor furnizate de MAI, in anul 2008 costul total al organizarii alegerilor locale si parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere in structura costurilor avand-o cheltuielile de personal, cu 54%.
“In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea ca aceasta comasare a alegerilor in anul 2012 este oportuna, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizand un singur tur de scrutin, vor fi redirectionate catre zona de investitii”, a declarat ministrul Traian Igas, potrivit comunicatului MAI.
Proiectul de lege propune suspendarea aplicarii pana la data publicarii rezultatelor alegerilor din anul 2012 in Monitorul Oficial a unor prevederi din legislatia actuala privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, alegerea autoritatilor administratiei publice locale, privind administratia publica locala si Statutul alesilor locali.
Totodata, proiectul de lege propune si modificarea Legii administratiei publice locale astfel incat numarul membrilor fiecarui consiliu local si fiecarui consiliu judetean sa se stabileasca in functie de numarul locuitorilor comunei, orasului sau municipiului raportat de Directia pentru Evidenta Persoanelor la data de 1 ianuarie a anului in care se desfasoara alegerile. Pentru implementarea acestui proiect de lege vor fi elaborate mai multe hotarari de Guvern.

Cati deputati vom avea?

Proiectul MAI pastreaza, insa, actualul numar de locuri in Parlament, 471 de deputati si senatori.
Concret, proiectul guvernamental mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, la alegerile locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru legislative, cea inregistrata la 31 octombrie 2011, relateaza Mediafax.
Potrivit acestui proiect, supus, vineri, dezbaterii publice pana la data de 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.
Coalitia de guvernare se intelesese initial ca numarul deputatilor sa scada de la 334 la circa 300, iar cel al senatorilor de la 137 la 89, insa presedintele Traian Basescu a reprosat liderilor PDL numarul mare de parlamentari stabilit prin negocierile cu UDMR, pentru viitoarea legislatura, si le-a cerut democrat-liberalilor sa voteze un proiect al Opozitiei, care pastreaza Parlamentul bicameral, dar reduce numarul de alesi in jurul a 300, in Camera plus Senat.
Decizia Guvernului Boc de asumare a raspunderii pe comasarea alegerilor locale si parlamentare va transforma Romania intr-un subiect de dezbatere in forurile europene, potrivit liderului grupului europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, care a anuntat ca va sesiza pe aceasta tema atat Parlamentul European si ambasadele statelor UE, cat si Consiliul European sau Comisia de la Venetia. „Nicaieri, in Europa civilizata, nu se intampla asa ceva! Decizia incalca in mod flagrant recomandarile Comisiei de la Venetia, in materia procedurilor electorale. Singurul precedent pe care il cunosc este Bulgaria, unde alegerile comasate s-au dovedit a fi un fiasco total, din cauza fraudelor constatate”, argumenteaza europarlamentarul iesean.

Mai usor cu regiuni

In ciuda criticilor, reprezentantii Partidului Democrat Liberal se declara in continuare sustinatori ai proiectului guvernamental de comasare a alegerilor, evidentiind avantajele acestuia. Vicepresedintele PDL Elena Udrea a afirmat ca alegerile locale si cele parlamentare trebuie comasate in primul rand pentru o participare mai mare la vot, dar si pentru reducerea cheltuielilor intr-un an dificil din punct de vedere economic.
„Cred ca aceasta comasare trebuie facuta, dar trebuie obligatoriu insotita de celelalte modificari legislative pe care le-am promis, in sensul: Parlament unicameral, asa cum romanii au votat in 2008, si votul uninominal intr-un tur majoritar”, a spus Elena Udrea, la Realitatea tv. Potrivit acesteia, este nevoie de o participare mai mare la vot, indiferent daca se voteaza pentru primar sau pentru Parlament, acesta fiind de altfel un prim argument pentru comasarea alegerilor.
Un al doilea argument al liderului democrat-liberal se refera la reducerea cheltuielilor care ar fi mai mari in cazul organizarii a doua randuri de alegeri intr-o perioada de dificultate economica. Elena Udrea accepta ca exista si o parte „criticabila”, pentru ca „se tot nasc suspiciuni”. In opinia acesteia, „este pacat ca nu se accepta regionalizarea”. „Ar fi mult mai usor daca am avea regiuni”, a spus Udrea, in context.
Dan Sova, senator PSD, a relatat ca la sedinta din Parlament la care se discuta despre proiectul de buget, s-a constatat ca Ministerul Administratiei si Internelor nu a primit niciun leu organizarea alegerilor din 2012. Luati la intrebari de Opozitie, parlamentarii Puterii au explicat ca deocamdata nu se stie exact costul real al alegerilor si vor finanta procesul electoral din fondul de rezerva al Guvernului. La momentul lansarii in dezbatere publica ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, aproxima costul alegerilor la 20 de milioane de euro.

Hop, si cu referendumul

„La discutia de ieri din Parlament la un moment dat am constatat ca in bugetul MAI pentru 2012 nu sunt prevazuti bani pentru alegerile din 2012. Am intrebat si noi iar ei ne-au raspuns ca deocamdata nu stiu exact suma care va fi cheltuita si vor finanta alegerile din fondul de rezerva al Guvernului. Nu s-a mai intamplat niciodata acest lucru, de fiecare data alegerile au fost bugetate”, a declarat Dan Sova pentru DeCe News.
Conform articolului 30, alin.2 din Legea 500/2002 a finantelor publice: Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar. Alegerile nu se inscriu in nicio categorie de acest fel. Nu reprezinta un eveniment urgent sau neprevazut pentru ca anul in care vor avea loc alegeri este stabilit cu mult timp inainte si cheltuielile pot fi prevazute in buget.
Referendumul pentru modificarea Constitutiei ar putea fi organizat odata cu alegerile locale si parlamentare, anunta vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean. „Am putea organiza referendumul pentru modificarea Constitutiei odata cu alegerile locale si parlamentare”, a declarat Oltean, in cadrul unui interviu acordat Ring.
Oltean raspunde si Opozitiei, care nu este de acord cu comasarea alegerilor. „Ei cred ca traim intr-o tara fara educatie. Romanii sunt un popor educat, un popor intelept. Sa nu uitam ca, in 2008, alegerile locale au fost destul de complexe si romanii s-au descurcat. 2012 adauga un plus de complexitate prin faptul ca aducem alegerile parlamentare in acelasi moment. Din acest punct de vedere exclud teoria ca romanii nu se vor descurca sa voteze”, a afirmat oficialul PDL.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.