Familia răposatului Radu Timofte, fost şef al SRI, a rămăs şi după decesul acestuia apropiată serviciilor. De-a lungul timpului, Ioan Băncilă Timofte, fratele acestuia a intrat în afaceri cu personaje controversate, în timp ce nepoata lui Timofte, Ioana, a fost pusă sub acuzare pentru că, din funcţia de directoare la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, ar fi organizat un grup infracţional prin intermediul căreia a delapidat instituţia.

Ioana Timfote a învâtit banii ISCIR după cum a avut chef

Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR, a fost înființată ca o organizație tehnică de stat, prin Legea nr. 491/12.02.1910 și Legea nr. 1050/04.04.1928.

În prezent ISCIR este organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

ISCIR a fost membru asociat în Confederația Europeana a Organismelor Independente de Control (CEOC) din anul 1998, iar din anul 2000 a devenit membru cu drepturi depline.

În mai 2023, Ioana Timofte a fost pusă sub acuzare pentru mai multe infracțiuni comise în calitate de directoare generală a ISCIR, printre care se numără constituirea unui grup infracțional organizat și delapidarea. Împreună cu subordonați din instituție și patroni de firme private, Timofte ar fi orchestrat un mecanism prin care bugetul ISCIR era prejudiciat prin aproape 500 de achiziții fictive. Reţeta era una simplă: ISCIR achiziționa materiale consumabile, care erau plătite, dar niciodată livrate, iar sumele de bani erau însușite de liderii grupului, inclusiv de Timofte. Mai mult, procurorii au instalat camere de supraveghere în birourile directorilor de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor și au descoperit că aceștia învârteau genți și saci cu bani proveniți din delapidare.

Conform comunicatului DIICOT „La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară,  efectuează 39 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei)  au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora. 

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. 

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)

Ioana Timofte şi-a folosit copilul bolnav pentru a scăpa de arest

La data de 25 mai 2023 Ioana Timofte a fost reținută de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, urmând ca apoi să fie prezentată Curţii de Apel propunerea de arestare preventivă a inculpatei. Însă, Spre deosebire de ceilalţi  inculpați, Timofte a scăpat de arest preventiv   invocând că are un copil bolnav. Ulterior, judecătorii i-au revocat și arestul la domiciliu şi au pus-o sub control judiciar. Timofte nu s-a împăcat cu ideea şi a  decis să conteste și această măsură. Avocatul milionarei Timofte a susţinut revocarea acestei măsuri arumentând că „Din cauza faptului că inculpata şi-a pierdut locul de muncă, întâmpină dificultăţi în a-şi întreţine fiul minor, care suferă de (…). Lăsarea în deplină libertate a inculpatei, fără nici o măsură preventivă, nu ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal”. Mai mult, citată de ReporterIS, Timofte a susţinut revocarea măsurii aducând în discuţie, în faţa completului de judecată, problemele financiare cu care se confruntă: „situaţia sa şi a familiei sale este una care se apropie de disperare. În ultimele 8 luni a trăit din economii şi din pensia mamei sale de 3.700 lei. (…). Diagnosticul de (…) a venit împreună cu multe alte diagnostice adiacente. Orice întrerupere în acest tratament, chiar dacă nu este unul medicamentos, poate duce la un regres în starea copilului şi la lipsa oricărei posibilităţi ca el în viitor să poată avea o viaţă aproape de normalitate. Nu se va sustrage şi nu va comite infracţiuni. Doreşte doar să poată asigura traiul copilului şi al familiei sale. Din cauza situaţiei în care se află inculpata şi din cauza mediatizării cazului, în condiţiile în care nici măcar nu este trimisă în judecată, orice cerere de angajare pe care a înaintat-o multor angajatori i-a fost respinsă, pentru că a apărut în ziar şi la televizor”.

Ioana Timofte a rămas fără Penthouse-ul din nordul capitalei înainte să fie condamndată

Agenția din cadrul Ministerului Justiției, responsabilă de gestionarea bunurilor sechestrate în cadrul anchetelor penale, a reușit să vândă un imobilul deţinut de Ioana Timofte înainte ca aceasta  să fie condamnată. Prețul obținut a fost de 600.000 de euro. Noutatea constă în faptul că imobilul a fost valorificat înainte de pronunțarea unei hotărâri definitive. Acesta a fost scos la licitație publică, la care au participat șapte ofertanți, iar prețul final a depășit 600.000 de euro. Astfel, Prin vânzările la licitație finalizate, ANABI a reușit să obțină aproximativ 700.000 de euro, sumă semnificativ mai mare decât estimarea inițială, reușind astfel să recupereze în jur de 30% din prejudiciul estimat de procurorii DIICOT în acest caz.

Partenerul Ioanei Timofte, Felix Branişte, s-a plimbat prin funcţii publice

Felix Branişte şi-a început cariera traiseistă la Consilul Judeţean Argeş, după care a avut opriri pe la Ministerul Economiei, Garda Națională de Mediu, Ministerul Transporturilor și Senat. În 2022, comisarul șef de poliție Felix Braniște a ocupat mai multe funcții importante: a fost director adjunct la Ministerul Transporturilor, șef de serviciu la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, și a fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Apelor Minerale și al SN Băița SA. De asemenea, a fost administrator special al Vinalcool SA. În 2023, el a fost numit de premierul  Ciolacu ca membru în Consiliul de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). În februare 2024, Branişte a fost numit  șef al Corpului de control la Hidroelectrica.

Fratele lui Radu Timofte, afaceri cu soţia fugarului Mihai Necolaiciuc

La începutul anilor 2000, Necolaicuc a devenit şef peste CFR. Cunoscut, ulterior, ca „Ţarul CFR” acesta a intrat în atenţia publică 2005 când a fugit din țară în America, din cauza a trei anchete penale în care era vizat pentru devalizarea CFR. În timp ce Necolaicuic trona peste CFR, în anul 2003 se înfiinţau la Iaşi două societăţi comerciale: Compania Construcţii Feroviare SA şi Ferovia Prest SRL, ambele înfiinţate în aceeaşi zi. În acţionariatul celor două societăţi se regăseau Ioan Băncilă Timofte, fratele fostului şef de servicii, şi Sînziana Rariţa Necolaiciuc, soţia şefului fugar de la CFR.

În prezent, cei doi au ieşit din acţionariatul celor două societaţi. Însă, o parte din acţiuni, s-au transmis, la fel ca genele familiei Timofte, nepoatei anchetate de DIICOT: Ioana Timofte deţinând, în momentul actual, acţiui în Ferovia Prest SRL.

5 COMENTARII

  1. Uitați-va bine la acest personaj……care cică lucra pentru ruși la greu..pana în anul 1990.. dovedit de CI -ul de atunci după..nu se mai știe..!!!!! el l-a promovat pe Cecan Simion…pe la Bucuresti..Mureș ete……..trage-ti concluziile!!

  2. E necesara o corectura:madam Timofte n a lucrat la ISCIR (inspectie de stat)ci la CNCIR(companie nationala) Pe aceasta a devalizat o.N avea nici in clin nici in maneca cu obiectul de activitate al companiei A fost parasutata acolo si ,, s a pus pe treaba” cu o lacomie feroce!

  3. Ar fi interesant de analizat urmatorul fapt:ISCIR ca si CNCIR era in subordinea Ministerului Economiei.Cum s a mutat ministrul de resort la Ministerul Energiei,hop si madam Timofte cu CNCIR ul dupa el.!(si cu cadoul de aniversare de doar vreo cateva mii de euro pregatit de livrare dar DIICOT ul le a stricat feng shui ul !

  4. No las ca-i bine asa! Poate ii fac băieții o vizita pe la 3 noaptea sa îl întrebe de sanatate. Ăștia trebuiesc jefuiți în pizza mamii lor de golani și apoi băgați la pușcărie. Golanii dracu ce sunt. De aceea este tara asta săracă ca am avut mulți hoți care au furat fără masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.