La biserica Sfântul Gheorghe din București a avut loc miercuri, 23 martie 2016, un moment comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani. Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, după cum ne informează Departamentul de comunicare al Institutului, scrie site-ul basilica.ro al Patriarhiei Române.
Conform sursei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat la început slujba Parastasului, după care a rostit un cuvânt în care i-a evocat pe românii din sudul Dunării ucişi la începutul secolului trecut.
Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că românii martiri au lucrat pentru cultivarea identităţii şi unităţii noastre naţionale, precum şi a identităţii de limbă şi de credinţă.
De asemenea, ierarhul a făcut referire şi la Părintele Haralambie Balamace care în data de 23 martie 1914, împreună cu alți trei români/aromâni, a fost martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească, potrivit basilica.ro.
„Părintele Haralambie Balamace a fost scos din sânul familiei în noaptea de Paşti înainte de a merge la slujbă în timp ce clopotele anunţau preaslăvita sărbătoare a creştinătăţii pentru că în satul său Corcea din Albania a înfiinţat şcoală şi biserică, instituţiile fundamentale care au lucrat de-a lungul secolelor pentru consolidarea conştiinţei noastre naţionale pentru cultivarea identităţii de neam, de credinţă şi de limbă. Astăzi ne închinăm în faţa memoriei lor”, a arătat ierarhul.
Au urmat o serie de alocuțiuni în care s-a subliniat necesitatea instituirii de Parlamentul României a unei zile de comemorare a martirilor români de la sud de Dunăre.
Eugen Tiberiu Popescu, Directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe, a spus că este pentru prima oară când se face această pomenire a martirilor români din Balcani.
„Această zi noi vrem să rămână ca zi a martirilor români din Balcani şi să fie şi legiferată ca atare la nivelul Parlamentului României. Vrem ca ei să fie pomeniţi atât în Biserica Ortodoxă Română care a fost alături de noi (n.red.: prin Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul) şi nu încetez să mulţumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru acest lucru, dar vrem să fie pomeniţi şi în şcoală, în edificiile de cultură şi în mass-media”.
Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 500 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.
Sursă: AncheteOnline