Alegerile locale s-au încheiat în mare parte din localitatile din judetul Cluj, iar partidele politice au început sa analizeze rezultatele alegerilor, de la caz la caz, bune sau dezamagitoare. Cei mai multi dintre liderii partidelor din Cluj se declara în general multimiti de rezultatele obtinute, iar esecul îl pun pe seama luptei inegale dintre candidati, lipsei fondurilor din campanie sau fraudei electorale.

Principalii câstigatori ai alegerilor locale de la Cluj sunt Emil Boc si Partidul Democrat Liberal. Primarul Clujului, Emil Boc a câstigat al doilea mandat consecutiv, dupa ce la alegerile de la 1 iunie a obtinut 76,1% din voturi, conform rezultatelor oferite de Biroul Electoral Municipal. Pe locul doi s-a situat Laszlo Attila, reprezentantul UDMR, cu un procent de 8,2 %, urmat de Remus Lapusan (PSD) cu 5,3 %, iar pe ultimul loc al clasamentului s-a aflat Gheorghe Funar cu un procent de doar 4,7 %. Conform aceleiasi surse, Alin Tise – candidatul PD-L – a câstigat fotoliul de Presedinte al Consiliului Judetean Cluj cu un procent de 37,77 %. Pe locul imediat urmator s-a aflat Marius Nicoara, din partea Partidului National Liberal (PNL) care a obtinut 24,92 % din votul electoratului. Pe locul trei s-a aflat Vasile Soporan (PSD), cu un procent de 16, 33%.

PSD – rezultat dezamagitor la Cluj

Membrii PSD Cluj au indurat pe 1 iunie o mare înfrângere, situându-se abia pe locul trei, dupa PD-L si UDMR. Desi deceptionati de rezultatele slabe obtinute, pesedistii i-au felicitat pe învingatori. Candidatul la presedintia Consiliului Judetean Cluj, Vasile Soporan s-a declarat dezamagit de numarul scazut de clujeni care au participat la vot si de lipsa de interes a acestora pentru alegeri. ”Ma asteptam la un rezultat mai bun”, a declarat Soporan. “Alegerile au fost câstigate majoritar de PSD si nu de PD-L, cum aratau sondajele în prima zi dupa alegeri. Fata de alegerile europene am câstigat 7,8 procente si am reusit un salt în judetul Cluj. Cred ca a fost o campanie omogena, nu am gresit cu nimic. Avem un plus fata de PD si PNL. Pe viitor ne propunem mobilizarea celor care atrag dupa sine voturile electoratului”, a declarat Vasile Dâncu la câteva zile dupa alegeri.

PD-L conduce Clujul

Culoarea portocalie a devenit reprezentativa pentru rezultatele alegerilor locale de la Cluj de anul acesta. PD-L a reusit performanta de a avea câstigatori si la presedintia Consiliului Judetean  si la Primaria municipiului Cluj – Napoca. Astfel, în urmatorii patru ani, Alin Tise va conduce deliberativul judetean. Diferenta de scor a fost una considerabila, Tise acumulând un total de 37,77%  iar Nicoara doar 24,92%. “Am obtinut cel mai mare scor din tara, cel mai bun rezultat. Sunt rezultatele la care ne asteptam, pentru ca am avut o campanie foarte buna, dusa la parametrii maximi. Pe viitor ne propunem respectarea angajamentului fata de cetateni, care ne-au sustinut într-un numar foarte mare”, a declarat presedintele PD-L Cluj, Daniel Buda. “Ma simt onorat si în acelasi timp simt ca acum am o responsabilitate foarte mare fata de cetateni. Vreau sa le multumesc acestora ca au acordat aceasta sansa celui mai tânar dintre candidatii la Consiliul Judetean Cluj. Pe viitor propun o serie de proiecte noi si în acelasi timp continuarea celor vechi, începute de predecesorul meu. Deocamdata nu vreau sa vorbesc mai mult despre aceasta pentru ca înca nu sunt oficial validat prin hotarâre judecatoreasca. Ar fi nefiresc si nepoliticos fata de ceilalti candidati la aceasta functie”, a declarat Alin Tise.

Uioreanu supraliciteaza

În urma alegerilor de la 1 iunie, PNL-ul a obtinut rezultate nu tocmai satisfacatoare, scorul în municipiu fiind sub rezultatele de la europarlamentare, iar Marius Nicoara pierzând fotoliul de presedinte al judetului. Cu toate acestea Horia Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca, spune ca rezultatele alegerilor nu pot fi considerate slabe. „Scorul total a fost undeva la 16 – 17 %. Într-adevar, se putea si mai bine, însa nu poate fi considerat un rezultat slab. Aceasta a fost vointa populara, a fost un vot corect. Oamenii au decis ca PD-L e partidul în care au încredere, desi consider ca monopolul nu este un lucru bun. Noi suntem încrezatori în continuare, mai sunt înca 18 localitati din judet unde va avea loc turul doi de alegeri pentru postul de primar si unde spreram ca o sa câstigam”, a declarat Uioreanu.

UDMR – multumiti de rezultate

La nivel national Uniunea Democrata a Maghiarilor din România (UDMR) a obtinut 148 de mandate de primar în primul tur al alegerilor, 78 de candidati aspiranti la aceasta functie intrati în turul doi. Principalii contracandidati ai UDMR la al doilea tur al alegerilor sunt membrii Partidului Democrat Liberal (PD-L) si cei din Partidul Civic Maghiar (PCM), dupa cum a declarat Kelemen Hunor, seful de campanie al UDMR. Acesta s-a declarat multumit de rezultatele alegerilor de la 1 iunie, însa declara ca în judetul Cluj UDMR si-ar fi dorit mai mult.“ În Cluj ne-am fi asteptat la rezultate mult mai bune. Dar pozitia strategica a PCM la Cluj ne-a costat doua sau chiar trei locuri în Consiliul Local al municipiului”, a spus  Hunor. “Candidatii nostri au fost mereu în mijlocul oamenilor, am vorbit cu ei despre solutii si despre ce au ei nevoie. Ne-am concentrat asupra programului si profilului votantilor nostri si mai putin pe contracandidati. A fost cea mai buna campanie din ’90 încoace. Unul dintre motive pentru care am avut acest rezultat a fost aparitia PCM, dar si indiferenta oamenilor fata de politica”, a continuat acesta. Candidatul UDMR la functia de presedinte al CJ Cluj, Mate Andras s-a declarat însa nemultumit de prezenta scazuta la vot a maghiarilor. “Consider ca alegatorii nu si-au dat seama de impotranta votului, iar comunicarea dintre partid si cetateni a fost slaba”, a declarat acesta. Totusi, el s-a aratat multumit de numarul de cinci consilieri pe care UDMR-ul îi va avea în Consiliul Local si de cei cinci în Consiliul Judetean: ”Cu acesti cinci consilieri vom fi  echilibrul în Consiliul Local”, a încheiat acesta.

PRM, cu vechea “placa”

Rezultatele centralizate de BEC dupa numararea voturilor arata ca PRM a scazut dramatic în procentaje. Candidatul PRM la primaria Clujului, Gheorghe Funar se situeaza sub pragul electoral de 5%, obtinând doar 4,7 % din votul electoratului. Acesta considera ca alegerile locale de la începutul lunii au fost fraudate. “La alegerile locale de la 1 iunie au fost înregistrate modalitati de fraudare a alegerilor. Prin urmare eu nu pot comenta rezulatul unor alegeri fraudate. Tocmai datorita fraudelor s-a ajuns la un asemenea rezultat în ceea ce priveste Partidul România Mare. Cine poate sa creada ca PRM a înregistrat un scor atât de mic în judetul Cluj? Din pacate, nu numai la nivelul judetului alegerile au fost fraudate. Acest lucru este valabil la nivel national. Aceste nereguli vor iesi curând la suprafata. PRM se va asigura de acest lucru. Pe viitor ne propunem gasirea unor solutii de împiedicare a acestor incorectitudini”, a declarat secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.