Şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), Valerică Carp, este cercetat penal pentru că a încercat să muşamalizeze un accident rutier în care a fost implicat. Dosarul va fi analizat de magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Alături de comisarul Carp, sunt cercetate şi alte două persoane, una dintre acestea fiind agentul constatator şi un bărbat, angajat al Ocolului Silvic Bistriţa, care a susţinut că la momentul producerii accidentului s-ar fi aflat la volan.
În noaptea de 23 spre 24 aprilie, în jurul orei 01.00, maşina personală a comisarului de poliţie Valerică Carp (WV Passat cu numărul de înmatriculare BN 27 LVL) a lovit un cap de pod la intrarea în municipiul Bistriţa, dinspre cartierul Viişoara, în apropierea unei staţii de benzină. Impactul a fost atât de puternic, încât capul de pod a fost smuls din pământ şi aruncat la o distanţă de circa patru metri.
Deşi un martor al accidentului susţine că la volan s-a aflat comisarul Carp, la Poliţie s-a prezentat un alt bărbat, angajat al Ocolului Silvic Bistriţa, care a declarat că el conducea maşina pe care, chipurile, ar fi împrumutat-o de la poliţist. Astfel, s-a încercat muşamalizarea cazului. „Şoferul” declarat a primit doar un avertisment şi a rămas cu permisul de conducere în buzunar, comisarul Carp s-a văzut curat ca lacrima, şi astfel toată lumea a fost mulţumită.
„Şofer” de împrumut
Ghinionul comisarului Valerică Carp a fost, însă, faptul că în zona accidentului, taman la acea oră târzie din noapte, se aflau câteva persoane, care au fost la un pas de a fi spulberate de maşina sa, dacă aceasta nu s-ar fi oprit în capul de pod. Impactul a fost atât de puternic, încât capul de pod a fost mutat cu patru metri mai în faţă. În plus, şeful Serviciului de Ordine Publică a suferit leziuni uşoare în zona feţei, destul însă cât să rămână urme care în final l-au dat de gol, cu atât mai mult cu cât cel care se declarase şofer în momentul accidentului nu prezenta vreo leziune.
Unul dintre martorii aflaţi la locului a anunţat producerea accidentului prin 112, fără să-şi decline identitatea, relatând că în maşină este o singură persoană, care a reuşit să iasă singură, dar se clatină şi miroase a alcool.
Primele informaţii au arătat că la locul accidentului s-au prezentat un agent de poliţie, un agent de la Ordine Publică şi un jandarm, iar varianta acestora a fost alta faţă de cea relatată de martori, cu toate că au stat de vorbă şi cu martorii. Astfel, în cele din urmă, vinovat pentru producerea accidentului şi dus la sediul IPJ BN, a fost un angajat al Ocolului Silvic Bistriţa, prieten al comisarului Carp. Pentru că accidentul nu s-a soldat cu victime, iar la controlul cu aparatul etilotest rezultatul a fost negativ, „şoferul vinovat” a primit doar un avertisment.
Martorul gonit a mirosit „şmenul”
Lucrurile s-ar fi oprit aici dacă martorul care a sunat la 112 şi a anunţat accidentul nu ar fi revenit cu o sesizare scrisă la poliţie, prin care a cerut redeschiderea cazului, întrucât datele nu corespundeau realităţii. Surse din Poliţie susţin că ceea ce martorului i-a dat de bănuit că agentul constatator de la Poliţia Rutieră încearcă să îl scoată basma curată pe şeful Serviciului de Ordine Publică a fost reacţia acestuia în seara producerii accidentului, când poliţistul i-ar fi spus „Tu nu ai văzut nimic! Pleacă!”.
În urma sesizării scrise, s-a aflat „oficial” şi la nivelul IPJ BN că şeful Serviciului de Ordine Publică a încercat să se sustragă de la faptele comise. Proba cea mai tare din declaraţia martorului, care i-a venit de hac comisarului Carp, a fost descrierea exactă a leziunilor suferite în zona feţei de poliţist.
Aceleaşi surse susţin că spre locul accidentului s-ar fi îndreptat pe lângă agentul constatator şi o patrulă mixtă compusă dintr-un jandarm şi un agent de Ordine Publică. Acestora din urmă, în momentul în care ar fi ajuns aproape de zona accidentului li s-ar fi spus că nu mai este nevoie de ei şi în concluzie nu au văzut decât de la distanţă o parte din eveniment.
Toţi Doamne, şi toţi trei
Cert este că în urma sesizării scrise a martorului, s-a dispus o anchetă asupra acestui caz. Astfel, la IPJ BN în prezent se derulează o anchetă internă, prin care sunt cercetaţi trei poliţişti – comisarul Valerică Carp, agentul constatator şi agentul din cadrul Serviciului de Ordine Publică. „La IPJ BN s-a înregistrat o lucrare penală, fiind efectuate cercetări faţă de un ofiţer de poliţie, un agent constatator şi un civil, în urma depunerii unei sesizări a unui martor, prin care un ofiţer de poliţie ar fi săvârşit un accident de circulaţie. De asemenea, s-a dispus şi cercetarea prealabilă a acelui ofiţer de poliţie şi a doi agenţi de poliţie (n. r. – agentul constatator din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră şi a agentului din cadrul Serviciului de Ordine Publică)”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ BN, agent principal de poliţie Claudia Creţa.
Întrucât în urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni şi pe numele agentului constatator şi al comisarului de poliţie, bănuit că s-a aflat la volan, au fost întocmite dosare penale, şi dat fiind faptul că este vorba de un ofiţer superior, cazul a intrat în atenţia magistraţilor Curţii de Apel Cluj. „Cazul a fost declinat Curţii de Apel Cluj, prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ BN. Prin urmare, şeful Serviciului de ordine Publică va fi cercetat pentru instigare la fals în declaraţii şi participarea improprie la săvârşirea unui act de neglijenţă în serviciu, agentul constatator de la Poliţia Rutieră, prezent la locul accidentului va fi cercetat pentru neglijenţă în serviciu, iar angajatul Ocolului Silvic Bistriţa – pentru fals în declaraţii.
În cazul în care nu s-ar fi încercat muşamalizarea accidentului din noaptea de 23 spre 24 aprilie, agentul de la Poliţia Rutieră trebuia să anunţe şefii ierarhic superiori ai comisarului Carp, mai precis pe unul dintre şefii adjuncţi ai IPJ BN sau chiar pe şeful Inspectoratului, comisarul şef de poliţie Ioan Sidor Bodescu pentru cercetarea la faţa locului.
Preferat de Mureşan, la Ordine Publică via Poliţia TF
Comisarul Valerică Carp a mai fost subiectul unei investigaţii a Gazetei de Bistriţa, în aprilie 2005. La acea vreme s-a scos în evidenţă modul în care Carp a fost promovat la şefia Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ BN, el fiind se pare unul dintre preferaţii şefului de atunci a Inspectoratului, pensionat tot în 2005, comisarul şef Ioan Mureşan. Astfel, într-o primă fază, mai precis în anul 2002, Valerică Carp a ajuns de la Dej la Bistriţa direct în fruntea Poliţiei feroviare bistriţene, printr-un transfer facilitat de Ioan Mureşan. Transferul lui Carp de la Dej la Bistriţa a fost, se pare, înlesnit la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor de un personaj extrem de controversat, Pandelea Pelmuş, director al Direcţiei de Resurse Umane din minister, care apare pe lista dată publicităţii de Mugur Ciuvică şi Marius Oprea în februarie 2003 (pe când aceştia erau consilieri prezidenţiali), listă care cuprinde numele persoanelor care au beneficiat de credite preferenţiale de la Bancorex.
Şefia de la Poliţia TF bistriţeană nu a durat foarte mult, Ioan Mureşan ajutându-l să acceadă la şefia Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ BN. Evident, promovarea lui Carp a avut loc cu acte în regulă, prin intermediul unui concurs, deşi gurile rele susţineau pe atunci că a fost chiar pe lângă subiect şi că situaţia respectivă a creat nemulţumire printre ofiţerii din poliţia bistriţeană care spuneau că sunt mult mai competenţi.
Liana Mureşan
Numărul accidentelor de circulaţie a crescut îngrijorător anul acesta. Astfel, în primele patru luni au avut loc 85 de accidente, din care 27 doar în luna aprilie. Cele 58 de accidente de circulaţie care au avut loc în primele trei luni ale acestui an, s-au soldat cu 15 răniţi grav şi doi morţi.
Cele mai multe accidente s-au produs în municipiul Bistriţa – 17, DN17D – 8 şi DN17 – 15.
Carp V nu afost protejatul lui muresan ci a ocupat postul prin concurs organizat de catre IGP la timpul respectiv.
D-na Liliana,d-ta vorbesti ca o lelita de la tara,din auzite(gurile rele);scrie doamna fapte reale,daca tot esti platita;d-ta esti total pe linga subiect.