Ieri, Comisarul european pentru Migraţie Dimitris Avrampoulos a declarat, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, adăugând că decizia este una politică şi a cerut statelor membre să dea „undă verde” aderării ţării noastre.

„Când am fost desemnat comisar m-am angajat să fac toate eforturile necesare pentru ca România şi Bulgaria să devină membre ale spaţiului Schengen.Acum, după 4 ani şi jumătate, nu pot decât să spun că poziţia României a fost clară şi consecventă tot timpul. S-a încheiat evaluarea Schengen în 2011 şi pot să afirm cu fermitate că România este gata pentru aderarea la spaţiul Schengen. Decizia acum este politică. Statele membre trebuie să decidă în unanimitate. Şi astăzi, din nou, am chemat toate statele membre să dea undă verde acestei decizii, astfel încât în timpul Preşedinţiei (României la Consiliul UE – n.r.) această minunată ţară să poată adera la Spaţiul Schengen”, a declarat Dimitris Avrampoulos, la conferinţa de presă susţinută alături de ministrul de Interne, Carmen Dan, după reuniunea Consiliului JAI.

La rândul ei, Carmen Dan a afirmat, că discuţiile în cadrul Consiliului JAI despre Schengen au vizat măsurile necesare pe termen scurt şi mediu care să restabilească buna funcţionare a Spaţiului, în contextul efectelor generate de migraţie şi terorism cu care s-a confruntat UE.

„În privinţa Spaţiului Schengen, discuţiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt şi mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcţionare a acestei zone, funcţionare afectată de crizele generate de terrorism şi migraţie prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce priveşte extinderea statelor Schengen în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate”, a declarat ministrul român de Interne.

„Mă bucur că pe acest subiect poziţia Comisiei Europene este una constantă în sensul susţinerii aderării României şi Bulgariei. Ca preşedinte în exerciţiu al Consiliului JAI, dar mai ales ca ministru de Interne român, voi continua discuţiile la nivel bilateral cu miniştrii de interne ai statelor care se opun acestui proces de extindere având convingerea că acest efort va fi unul susţinut şi de colegii mei din Guvern de către Preşedintele României”, a adăugat Dan.

Reuniunile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au loc, joi şi vineri la Parlament, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.