Comisia Europeană a aprobat alocarea a 47 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea și utilarea Spitalului Regional de Urgențe Cluj.

Raportat la valoarea totală a investiției, suma aprobată de Comisia Europeană nu pare a fi foarte mare, însă contextul actual demonstrează necesitatea investițiilor cât mai urgente în sistemul de sănătate.

„Realitatea acestor zile ne arată tuturor că România are nevoie vitală de investiții majore în sistemul sanitar, pentru ca românii să poată găsi salvare și alinare a suferințelor în spitale, iar cadrele medicale să poată performa cu adevărat”, declară ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Horia Șulea: Primăria Florești a pus umărul pentru a se ajunge în această fază

Cu privire la finanțarea Comisiei Europene, Horia Șulea a reamintit că Primăria Florești a pus umărul pentru a se ajunge în această fază, fiind o parte integrantă și activă a proiectului.

„Comisia Europeană a aprobat 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru Spitalul regional de Urgență Florești. Este vorba de construirea şi echiparea spitalului.

Primăria Florești este o parte integrantă și activă a grupului de entități (autorități publice locale, autorități naționale și europene, actori financiar și tehnici) care au pus umărul din plin pentru a se ajunge în această fază premergătoare depunerii cererii de finanțare.

Este de ajuns a aminti aici că Primăria Florești este cea care a eliberat Certificatul de Urbanism aferent viitoarei construcții, a realizat Planul Urbanistic Zonal și apoi a lucrat la modificările succesive ale acestuia, care s-au făcut pentru a fi în concordanță cu cele solicitate de consultanții tehnici internaționali. De asemenea, administrația publică locală floreșteană s-a ocupat și de obținerea avizelor și acordurilor necesare pentru ase ajunge în această fază a proiectului.
SRU Florești va avea peste in jur de 900 de paturi și 120.000 mp construiți . (Zonă tratament pacienți – 43.315 mp, Zonă tratament ambulatoriu – 11.400 mp, Suprafețe de Diagnostic și Tratament – 19.265 mp, Servicii de suport – 15.055 mp, Suprafețe de instruire – 3.195 mp, Suprafețe tehnice și de circulație – 27.670 mp). Saloanele vor fi de 1-2 paturi și vom avea un număr de peste 42.000 de internați per an și 270.000 cazuri de ambulatoriu per an. Spitalul va putea procesa undeva la 100.000 de cazuri de urgențe anual”, a precizat Horia Șulea.

În luna martie a acestui an, ministrul Ion Ștefan anunța că la nivelul Guvernului a fost semnat contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, investiția fiind de 500 milioane de euro. (Citește detalii AICI).

Șimon Ștefana Cătălina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.