România este prima ţară europeană care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum răspunderea depăşeşte cadrul naţional şi regional, întrucât România este esenţială pentru securitatea energetică a întregii Europe, a declarat, luni, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Sefcovic, care are în portofoliu coordonarea Uniunii Energetice, a participat la un forum organizat la Bucureşti pe tema oportunităţilor în sectorul energetic în timpul preşedinţiei României la Consiliul UE.

Declaraţia sa vine în contextul în care Comisia Europeană a declanşat de mai mulţi ani o procedură de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.

„Chiar dacă nu toată lumea îşi aduce aminte de aceste lucruri, România este prima ţară europeană care a exportat gaz, aţi marcat aceste lucruri în Europa, aţi arătat ce înseamnă interconectivitatea înainte ca aceasta să devină tema şi efortul Uniunii Energiei. Cunoaşteţi aceste lucruri încă de acum 60 de ani, când aţi început proiectele energetice. Care este diferenţa între ce se întâmpla atunci şi acum? Acum sunteţi parte a celei mai mari economii a Planetei şi răspunderea dumneavoastră depăşeşte cadrul naţional şi cadrul regional şi sunteţi un partener important pentru siguranţa energetică a întregii Europe”, a susţinut Sefcovic.

El a amintit că România poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră.

„Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european.

4 COMENTARII

  1. În regulă – afară din UE, căci ne putem gestiona cu siguranță mult mai bine afacerile interne. Ar fi și cazul să re-aducem facturile lunare, la niveluri suportabile.

  2. Aderarea României la U.E. în situația în care România era în situația de necompetență din toate punctele de vedere(economie distrusă, așa-ziși politiceni, majoritatea covârșitoare, cozi de topor în slujba străinătății, etc..), a avut drept consecință, punerea statului român la cheremul și a celor mari și a celor mici, România devenind un câmp de bătălie și de întrecere, pentru aceștia. Poate, termenul de colonie nu este adecvat, dar nu am altul la dispoziție. Am devenit niște slugi umile, fiind oricând gata de a răspunde afirmativ la orice dorință a celor mari. Ce mai are România de înstrăinat? Resursele! Este timpul să se trezească decidenții pentru a constata că în vocabularul limbii române este și cuvântul NU pentru orice cerere de genul aceleia care se pune pe tapet astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here