Ilegalităţile comise de Dan Ioan Popp şi compania Impact au dus România aproape de nivelul de infringement. În urma reglementării unei furnizări de energie fără licenţă de către Impact, care s-a implementat doar după intervenţia directă a Comisiei Europene, membrii organului de la Bruxelles au găsit mai multe nereguli în sistemul energetic românesc. Procedura de infringement ar putea continua dacă Guvernul României nu depolitizează Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE). În momentul de faţă, ANRE este sub comanda primului ministru, iar conducerea acestuia este numită de PDL. În momentul de faţă, preşedintele ANRE este cumnatul liderului grupului PDL din Senat.

Ansamblul “Azur”  Ansamblurile rezidentiale private  din VOLUNTARI , din Bucureşti a funcţionat au fost timp de aproximativ patru ani în ilegalitate din punctul de vedere al furnizării curentului electric. Impact, societatea care a construit ansamblurile, a încercat illegal şi abuziv să fie şi distribuitorul curentului electric în această zonă, deşi nu avea autorizaţies-a autointitulat furnizor/distribuitor  de energie electrica fara a detine pana in 2010 nicio reglementare legala in domeniu. Pentru a se intra în legalitate şi a se aplica legea, cei din ansamblurile mentionate  au trebuit să se judece timp de ani de zile prin tribunale şi să ajungă până la Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles au descoperit cu această ocazie alte ilegalităţi în sistemul românesc de energie, iar dacă situaţia nu se clarifică există posibilitatea ca să se demareze procedura de infringement asupra României.

Curtea de Apel a decis ilegalitatea Impact

Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei  a publicat în “Monitorul Oficial”, în luna decembrie, o notificare prin care arăta o decizie de numire şi de stabilire a contractului-cadru pentru numirea furnizorilor licenţiaţi în zona ansamblurilor mentionate. În aceasta zonă, furnizorul licenţiat era Enel Muntenia şi nicidecum Impact. Curtea de Apel a dat o sentinţă prin care a ratificat şi a validat faptul că Impact nu avea niciun fel de calitate să furnizeze sau să vândă şi să redistribuie energie. Instanţa a subliniat faptul că nu avea nici măcar calitatea de proprietar şi că energia a fost furnizată în mod ilegal.

ANRE şi problemele ei

ANRE funcţionează după Legea 14 cu modificările ulterioare aduse de Hotărârea de Guvern numărul 90/2008. Înainte ca aceste legi să intre în vigoare, ANRE funcţiona după vechile legi valabile din 1999. ANRE a început să emită acte din 1999, fiind singura entitate care avea funcţia reglementării părţii de energie.
Problema majoră a ANRE este un departament “special” care se numeşte departamentul de control. În baza sesizărilor referitoare la ilegalitatea furnizării energiei de către Impact, ANRE trebuia, începând din 2008, să stabilească intrarea în ilegalitate. Chiar dacă atât proprietarii imobilelor din ansamblurile rezidentiale , cât şi oficialii Enel Muntenia s-au plâns la ANRE despre ilegalităţile săvârşite de Impact, urmările nu au venit până la apariţia unor directive adrese ultimative de la Comisia Europeană.

Odată cu aceste sentinţe, cu hârtiile de la Comisia Europeană şi cu notificările făcute, Ansamblul “Azur” şi Ansamblul “Class” au intrat vor intra în legalitate,as cum este mentionat sip e  site-ul ANRE.. Cei de la Comisie au venit şi au făcut presiuni şi vor continua demersurile pentru clauza de infrigement pe energie dacă Guvernul României nu îşi respectă obligaţiile şi acordurile pe care le-au luat referitor la depolitizarea ANRE pentru că această autoritate este condusă de un preşedinte, un vicepreşedinte plus un consiliu director format din 11 persoane numiţi de către primul ministru Emil Boc.
Cei de la Comisia Europeană vor continua procedura de infrigement dacă nu se intră în legalitate şi dacă nu se respectă întru totul directivele comunitare referitoare la furnizarea şi distribuţia energiei electrice.
În continuare, şefii de la ANRE sunt numiţi din partea PDL. Atât preşedintele, cât şi vicepreşedintele ANRE sunt membri PDL numiţi de către primul ministru. Cererea Comisiei Europene ca aceşti reprezentanţi să poată să fie numiţi pe criterii profesionale se poate întâmpla numai printr-o ordonanţă de Guvern care să solicite depolitizarea acestei agenţii profesionale. Ordonanţa de Guvern va trebui votată de Parlamentul României pentru ca legea să devină organică.
Procedura poate să dureze 4-6 luni, ori, până la alegerile de anul viitor nu par a se mişca lucrurile în această direcţie. Ei nu vor face nimic doar dacă cei de la Comisia europeană vor solicita în continuare, la modul imperativ, respectarea acordurilor comunitare la aceste obligaţii.

Patru ani prin tribunale

ANRE era obligată, prin însăşi existenţa ei şi structura organizatorică, să trimită oameni din cadrul corpului de control să verifice dacă lucrurile sunt legale sau nu. Cei de la ANRE nu au dat nici măcar o amendă, iar după patru ani de ilegalităţi şi intervenţia Comisiei Europene, oficialii ANRE nu şi-au exercitat atribuţiile cu care au fost investiţi.
Energia electrică este o marfă care se vinde numai reglementat, iar reglementările sunt date de ANRE. Impact, neavând licenţă de furnizare, nu aveau dreptul nici să factureze, nici să refactureze, nici să vândă, nici să revândă. Dar, cu toate acestea, ei au emis facturi. Unii dintre oamenii din cartierul “Azur”ansamblurile rezidentiale din Voluntari,Constanta,Ploiesti  au plătit de bună credinţă, ca să constate, ulterior, că tarifele sunt mai mari decât la Enel. “De atunci s-a constat încălcarea flagrantă a legii. A trebuit să ne luptăm patru ani de zile ca să ne obţinem drepturile, ceea ce mi se pare jenant. Nu se poate aşa ceva” , a declarat un proprietar anonim dintr-unul din ansamblurile rezidentiale respective.

Energia fără licenţă

Impact a obţinut de la Registrul Comerţului codul CAEN pentru a distribui energie, in anul 2009 ,însă acest lucru nu este de ajuns. Dacă obţii de la Registrul Comerţului acordul că firma ta poate să vândă avioane, nu înseamnă că poţi desfăşura o astfel de activitate până la obţinerea unei licenţe. Din 2004 şi până în 2010, Impact a funcţionat fără o licenţă de la ANRE sau un tariff de distributie in acest sens.. Iar faptul că ANRE nu s-a sesizat, dar nici nu a răspuns diverselor sesizări asupra acestei ilegalităţi, ridică mai multe semen de întrebare.

“Toate aceste ilegalităţi s-au întâmplat cu acordul tacit al Primăriei, al Enel, al ANRE. A fost o “horă a unirii” de nu s-a văzut. După toate demersurile pe care noi le-am făcut către Primărie, către Consiliul Judeţean, către Enel şi ANRE, când ei au început să o valseze de la unul la altul şi au văzut că nu au sorţi de izbândă ne-am adresat Comisiei Europene pentru Energie. Lor le-am pus la dispoziţie documente, poze, contracte. În 26 ianuarie, oficialii Comisiei au trimis o cerere către ambasadorul nostru la Bruxelles în care cerea să reglementeze situaţia”, declară o sursă apropriată ANRE.

Aviz pentru 47 de case în loc de 290

“Cum e posibil să obţii un aviz pentru distribuţia energiei la 47 de case, iar tu să vinzi current electric la 290? Linia de medie tensiune a fost construită de o companie autorizată de ANRE. Toate reţele nu se construiesc decât cu firme autorizate şi abilitate. Când au obţinut în mod fraudulos acel aviz, firma chiar era abilitată. Dar de la punctul de tranformare al liniei de medie tensiune la linia de joasă tensiune trebuia făcută o altă reţea. În mod normal trebuia să se obţină un aviz tehnic pe linia de medii şi un alt aviz pe linia de joase pentru 290 de case. În loc să fie construite de către o firmă abilitată de către ANRE, construcţia a fost făcută de Impact, care nu avea calitatea pentru a desfăşura asemenea lucrări. Oricum, Impact nu avea în domeniul lui de activitate vânzarea energie sau reţele electrice. Abia în 2009 a obţinut aceste avize.

De un an şi jumătate nu plătesc curent electric

“Caracatiţa Impactului s-a întins peste tot. De un an şi jumătate suntem în poziţia în care noi nu plătim curent electric si nu putem incheia contracte cu furnizorul de energie electrica ales . A trebuit să se creeze un scandal. Enel are două entităţi Enel Muntenia SA Furnizare şi Enel Muntenia SA Distribuţie. Enel Distribuţie a fost dat la o parte pentru Impact. Impact a avut un contract de furnrizare cu Enel Muntenia SA . În mai 2006, s-a semnat contractual şi a expirat în decembrie 2006. Nu a durat decât vreo 6 luni. Impact şi-a dorit, apoi, organizarea unui şantier pentru racordarea la sistemul de energie electrică. Trebuia să obţină autorizaţie pentru organizare de şantier şi trebuia să aibă aviz de apă, SANEPID, Ministerul de Interne. El, când a făcut contractul de furnizare, l-a făcut pe linia de medii nicidecum pe linia de joase. Tariful pe linia de medii era de 0,12 bani pe kilowatt şi a făcut un punct de difuzare pe banii noştri. Am semnat contractul cu reţelele de utilităţi şi toate. Asta ne-a costat pe fiecare. Pentru apă, electricitate, gaze, cam 14.000-15.000 de euro plus tva. Fiecare casă a dat pentru utilităţi această sumă. Dacă iei 15.000 de euro de la 290 de case vine aproximativ 4 milioane de euro (n.r. 4,35 milioane de euro). Punctul de tranformare nu costă mai mult de 300.000 de euro. Restul, diferenţa, şi-a băgat-o în buzunar, iar prin punctul de tranformare ne vindea nouă kilowattul cu 0,40 bani. Aici a fost, de fapt, toată şmecheria pe bani. Pentru că aceşti bani nu au fost contabilizaţi de către nimeni.
Sunt procese care sunt pe rol de trei ani de zile.Suntem cu ei procese de trei ani şi jumătate şi tot nu am terminat. Cu unul dintre procese sunt la Curtea de Apel. Firma Impact, din punct de vedere tehnic, e terminată. Acuma, în aprilie, trebuie să-i declare insolvenţa, că are de plătit 33 de milioane de euro la bănci”, susţine o persoană care a dorit să îşi păstreze confidenţialitatea.

Insolvenţa, mană cerească pentru Impact

“Insolvenţa este o mana cerească. În momentul în care eu am datorii către diverşi furnizori şi nu le mai pot onora. Voi solicita aeastă insolvenţă, timp în care nimeni nu mă poate da în judecată. Insolvenţa poate să dureze, ca procedură, şi 3-4-5 ani. Ei cer o amânare şi se suspendă cererea de insolvenţă pe care am avut-o în decembrie anul trecut şi am amânat-o până în aprilie. Este o firmă cotată la bursă. În momentul în care eşti cotat la bursă şi o firmă vine să îţi ceară insolvenţa automat acţiunile tale de la bursă sunt suspendate. Deci nu mai ai voie. Şi atunci ei, dacă nu au mai construit nimic şi nemaiputând să îşi vândă toate casele, terenurile pe care le-au achiziţionat au rămas în aer. Aşa că s-a hotărât că pe partea asta nu mai poate (n.r. Dan Ioan Popp) şi a zis “hai să mai acţionez puţin la bursă, să scot acţiunile şi din acţiuni să mai fac nişte bani”. A trebuit să vândă acţiuni sub preţ. A mai luat 10 milioane de euro din acţiuni. Fiind pe final, el poate să intre şi în insolvenţă şi în faliment, că nu îl mai interesează. Din acel moment, cum are el datorii la mine, eu nu pot să le mai iau că nu am de la cine. Primii care vin la masă sunt companiile de stat, apoi vin băncile, iar apoi societăţile simple. Intrarea în insolvenţă şi în faliment va fi o bomboană. În toată perioada asta, când a cerut suspendarea, din decembrie până în aprilie, au vândut milioane de acţiuni. Carmen Săndulescu şi cu Dan Ioan Popp erau majoritari. Au reuşit să vândă şi, în acest moment, Dan Ioan Popp mai are doar 10 la sută şi Carmen Săndulescu 6-8 la sută. Fondul Proprietatea i-a  înghiţit. Dan Ioan Popp este eliminat. Fondul Proprietatea este un fond administrat de către Stat. Când a fost obligat să cumpere acţiunile, ei au zis aşa: îţi dăm crema, dar ia şi pe Impact, care el, Impactul, din totalitatea volumului, reprezintă 3-4 la sută. Eu, când mă gândesc la acţiunile companiilor Petrom şi la valoarea lor, nu mă mai interesează atât de mult dacă îi preiau şi pe Impact. Numai când au evoluat lucrurile la Comisia Europeană, au zis cei care joacă pe bursă că se strică imaginea, pentru că au fost obligaţi să cumpere şi Impact la pachet cu Oltchim şi Petrom”, a susţinut o sursă din apropierea lui Dan Ioan Popp.
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.