Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului a acordat marţi raport favorabil la OUG 52/2017 privind restituirea taxei auto, plătită de un milion de români.Ordonanţa reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Actul normativ are în vedere necesitatea armonizării legislaţiei naţionale cu hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi evitarea posibilei declanşări a unei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru al UE.

Beneficiarii acestei ordonanţe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea 9/2012, şi timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG 9/2013, aprobată cu modificări prin Legea 37/2014.

De prevederile ordonanţei vor beneficia contribuabilii cărora nu li s-au restituit banii până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe şi care vor solicita restituirea în scris organului central fiscal competent, până la 31 august 2018.

Plenul Senatului va dezbate şi vota, în calitate de primă Cameră sesizată, OUG 52/2017 împreună cu raportul Comisiei de buget.

De asemenea, Comisia pentru buget a acordat marţi un aviz OUG 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, propunând amendarea ordonanţei.

Comisia pentru buget a propus amânarea introducerii plăţii lunare la bugetul de stat de către autorităţi sau instituţii publice sau persoane juridice a unei sume reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

„Astfel, se păstrează până la 1 aprilie 2018 forma actuală din Legea nr. 228/2006, republicată 2008, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap in condiţiile prevăzute, pot opta pentru achiziţia de produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe baza de parteneriat, în suma echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute. Această măsură este luată tocmai pentru a analiza acest caz şi a propune o soluţie corectă, fără a crea prejudicii celor aproximativ 700 de unităţi protejate din ţară, în care lucrează 3.900 de angajaţi, dintre care 2.000 sunt persoane cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei de buget transmis, marţi, AGERPRES.

Comisia pentru muncă se va exprima prin raport asupra OUG 60/2017, decizia finală aparţinând plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.