Una dintre cele mai cunoscute firme de producere a maselor plastice din Cluj Napoca, SC Bellplast SRL, a intrat în insolvenţă pentru că a garantat un împrumut făcut între două persoane care nu au nici o legătură cu societatea. Craioveanca YOUNESS AMAL VANESSA l-a împrumutat pe arhitectul clujean Rareş Vasile Drăgan cu 110.000 de euro, iar acest împrumut a fost garantat de firma Bellplast. Pentru că arhitectul nu a mai înapoiat banii, YOUNESS a cerut deschiderea procedurilor de insolvenţă împotriva firmei Bellplast pentru a-şi recupera banii.
Din anul 2010 până în prezent, una dintre cele mai cunoscute firme clujene din domeniul maselor plastice, SC Bellplast a mers numai pe pierderi, cel mai greu an fiind 2015, când societatea a raportat o pierdere de peste 1,3 milioane de lei.
Firma este deţinută acum de Beatrice şi Ion Paşcanu, cel din urmă fiind şi unul dintre foştii directori ai companiei Napochim. În acţionariatul firmei se mai află firma Napochim condusă de milionarul clujean Dan Pitic. Prin acţionariatul Bellplast s-a mai ”plimbat” şi omul de afaceri Marius Ciurche, implicat în dosarul de corupţie al fostului şef de Consiliu Judeţean Cluj, Horia Uioreanu.
Chiar dacă de şapte ani firma mergea pe pierdere, insolvenţa companiei a fost deschisă de o persoană care nu a avut de-a face cu afacerile Bellplast. Este vorba de craioveanca YOUNESS AMAL VANESSA care locuieşte în Canada şi care a reuşit performanţa de a deschide procedurile de insolvenţă ale firmei fără ca, direct, societatea clujeană să fi avut vreo treabă cu ea.
Judecătorul sindic Nicoleta Koşa de la Tribunalul comercial Cluj a acceptat deschiderea insolvenţei pe următoarele considerente.
YOUNESS l-a împrumutat pe arhitectul clujean Rareş Viorel Drăgancu suma de 110.000 de euro, iar acesta a garantat împrumutul respectiv cu un bilet la ordin emis de firma Bellplast. Cu alte cuvinte, dacă arhitectul nu-şi plăteşte datoria, YOUNESS este îndreptăţită să recupereze banii de la SC Bellplast, ceea ce se întâmplă acum. Pe lângă YOUNESS, şi firma arădeană GAZECHIM PLASTICS ROM NIA SRL s-a înscris în tabelul creditorilor pentru suma de 265.000 de lei.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, arhitectul Viorel Rareş Drăgan a refuzat să comenteze orice detalii legate de modul în care a reuşit să obţină garantarea unui împrumut de către firma Bellplast.
Reprezentanţii Bellplast nu au putut fi contactaţi pentru a îşi exprima un punct de vedere.
Două etaje cu dedicaţie pentru coniţa Vanessa
Arhitectul Drăgan nu este la prima întâlnire pe care o are cu YOUNESS AMAL VANESSA.
Firma arhitectului clujean, AtelierRVD SRL i-a proiectat lui YOUNESS două blocuri într-un cartier de case. Lucrarea, care s-a edificat prin anul 2008 s-a lăsat cu scandal şi cu procese intentate de vecinii nemulţumiţi. Cele două construcţii au fost ridicate pe strada Aurel Ciupe, iar municipalitatea clujeană a aprobat un regim de înălţime de S+P+2E, cu un etaj mai mult decât prevederile Planului urbanistic de detaliu pentru toate parcelele din zonă. Este lesne de înţeles că blocurile s-au făcut fără acordul vecinilor. Parcela de pe strada Aurel Ciupe numărul 3 a fost reglementată în 2005 printr-un Plan urbanistic de detaliu (PUD) care prevedea pe parcelele respective locuinţe familiale dispuse pe maxim D+P+E. Vechiul plan urbanistic de detaliu face însă parte dintr-o zona L3c, care prevedea maxim P+2 pentru locuinţe individuale şi colective mici. Iniţial, vecinii nemulţumiţi au reuşit anularea autorizaţiei de construcţie în instanţă, dar municipalitatea clujeană a emis rapid o altă autorizaţie astfel că lucrările s-au finalizat.
YOUNESS AMAL VANESSA are două firme în Cluj Napoca: una cu sediul în cartierul Mărăşti, YOUNESS SRL, şi alta pe strada Aurel Ciupe, YOUNESS Medical SRL.
În cadrul primei firme, YOUNESS l-a cooptat şi pe Andrei Lişinşchi jr. (fiul miliardarului Andrei Lişinschi din Galaţi, n.red.). În 2009 el a devenit acţionar al societăţii, iar după un an de zile a renunţat la acţiuni pe care i le-a dat înapoi craiovencei. Ulterior ea a deschis o clinică de wellness la vreo 50 de km de Bucureşti unde îi tratează pe cei cu venituri consistente.
Pentru a avea o minimă idee despre această afacere trebuiesc avute în vedere următoarele date financiare raportate de YOUNESS SRL la Finanţe. În 2012, firma a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei şi un profit de 300.000 de lei, fără nici un angajat. Cifra de afaceri a scăzut simţitor în anii următor, culminând cu declararea sumei de 375 de lei ca cifră de afaceri şi a unei pierderi de 190.000 de lei.
S-a încercat o fuziune, dar a ieşit un fâs
Pentru salvarea Bellplast, Napochim şi o altă firmă din domeniul maselor plastice, Calista SRL, au încercat o fuzionare, dar afacerile nu au mers. Intenţiile de fuzionare au venit din partea SSIF Broker SA, unul dintre acţionarii Napochim. ”Unul dintre aceste proiecte în care SSIF BROKER participă activ este proiectul NAPOCHIM SA. La începutul anului 2012, Consiliul de Administraţie al SSIF BROKER SA a luat decizia de a se implica în salvarea societăţii NAPOCHIM SA Cluj-Napoca, împreună cu alţi acţionari preocupaţi de evoluţia acestei societăţi de tradiţie în domeniul producţiei de mase plastice din România. Direcţia de dezvoltare a societăţii NAPOCHIM din punctul de vedere al producţiei de mase plastice a fost consolidată prin relocarea producţiei, furnizarea capitalului de lucru şi asigurarea unei echipe executive cu o vastă experienţă în domeniul producţiei şi în domeniul vânzărilor. De asemenea în baza analizei de business efectuată la nivelul conducerii administrative a NAPOCHIM SA, unde SSIF BROKER este reprezentată, se are în vedere consolidarea poziţiei NAPOCHIM SA prin fuziunea cu societăţile BELLPLAST SRL CLUJ NAPOCA şi CALISTA SRL CLUJ NAPOCA, producători zonali din domeniul maselor plastice, fuziune ce va genera o creştere a cifrei de afaceri şi a cotei de piaţă. Consiliul de Administraţie al SC NAPOCHIM SA a adus la cunoştinţa publicului aprobarea de principiu a aceste fuziuni prin adresa nr. 152 din data de 27.02.2013, urmând ca fuziunea să fie realizată după parcurgerea tuturor procedurilor legale.”, arata reprezentanţii companiei.”
Draga Razvan Robu, imi pare rau ca acest comentariu il vom vedea doar noi doi datorita vizibilitatii ziarului vostru. De vreo doisprezece ani orice poveste legata de mine sau de Arcada se transforma intr-un complot cu tatal unui asociat care era preot si in final se ajungea la Horea, ambii neavand nici o legatura cu subiectul. In loc sa te intrebi de ce eu, dupa o „pasagera prezenta” de la infiintarea din 2002 pana in 2015, 13 ani, mai mult decat toate studiile tale, am plecat din firma, uiti de garantia ciudata data de firma si actionariatul ei actual pentru un arhitect si incerci sa legi problema de orice, mai putin de realitate. Problema de fond e ca productia merge greu, Bellplast a investit in utilaje scumpe, criza din 2008 a distrus piata, iar de revenirea sin ultimii ani Bellplast nu a reusit sa profite, la fel ca Napochim ce devine firma imobiliara demoland fabrica.