Compania de Apă Someș a dat un contract de peste 600.000 euro firmei Triada Prod Impex S.R.L., deținută de Mircea Eugen Burada. Patronul firmei, în vârstă de 73 de ani, este autorul și scenaristul filmului Nea Mărin Miliardar, unul dintre cele mai vizionate filme românești. Burada este implicat și într-o serie de dosare penale alături de creatoarea de modă Adina Buzatu.
Compania de Apă Someș S.A. a atribuit contractul ”Racorduri universale de largă toleranță (cuplaje de largă toleranță), cu sistem autoblocant” firmei Triada Prod Impex, care a fost singura societate înscrisă la licitație. Prețul cu care a fost adjudecat contractul a fost de 656.814,68 euro.
Firma are pe anul 2017 o cifră de afaceri de aproape 27 milioane lei, un profit de 5,7 milioane și 41 de angajați. Gazeta de Cluj a încercat să obțină un punct de vedere referitor la modalitatea în care scenaristul român, în vârstă de peste 70 ani, a aflat de licitația respectivă, a participat la ea și, fiind singurul ofertant, a și câștigat-o, însă angajații firmei Triada au refuzat să ofere vreun detaliu.
”De ce vreți să scrieți?! Domnul Burada nu e aici, vă dau o adresă de mail și întrebați-l acolo ce doriți dumneavoastră!”.
Eugen Burada este implicat, alături de creatoarea de modă Adina Buzatu într-o anchetă a DIICOT.
“Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul a 20 de societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate. În baza facturilor emise de firmele ”fantomă”, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit și T.V.A. dedus în mod ilegal”, se arată într-un comunicat al Poliției Române. Sumele de bani rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în cuantum de 117.746.750 de lei. Odată cu creatoarea de modă, la audieri au fost aduse alte 26 de persoane. Numele Adinei Buzatu a mai fost vehiculat într-un dosar penal, în urmă cu doi ani, când Parchetul Capitalei a demarat o amplă investigație într-un alt dosar de evaziune fiscală. Creatoarea de modă era suspectata că ar fi făcut afaceri cu haine contrafăcute, sub diferite mărci renumite.
Dosarul ”unității de elită” a DNA a rămas în coadă de pește
Dosarul respectiv a fost făcut de ”unitatea de elită” DNA Ploiești. Burada și Buzatu au fost plasați, inițial, sub control judiciar și s-a stabilit o cauțiune de câte 300.000 lei, dar instanța a redus cauțiunea la aproape jumătate din sumă și a dispus ridicarea măsurii judiciare dispuse împotriva lor. Mai mult, și în momentul de față, ancheta se află în derulare.
Potrivit rechizitoriului DIICOT, ”în perioada 20.02.2012-prezent (2016, n.red.), a sprijinit moral și material un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, format din iniţiat şi constituit din mai mulți inculpați. În calitate de asociat unic și administrator al societății T.A.B. MEN STYLE, inculpata a sprijinit moral grupul infracțional organizat, acceptând ca membrii grupului să emită pentru firma TAB MEN STYLE facturi în numele a patru societăţi de tip fantomă. Prin aceasta inculpata le-a creat membrilor grupării convingerea că nu îi va denunţa autorităţilor, creând condiţiile specifice după care funcţionează grupul infracţional organizat şi anume încrederea între membrii grupului. Sprijinul material acordat grupării a constat în plata unor comisioane pentru serviciile prestate, sume care au permis grupului să se finanţeze şi să îşi continue funcţionarea.
În perioada menţionată și în aceeași calitate inculpata a înregistrat în contabilitatea sc T.A.B. MEN STYLE SRL facturi fictive emise de patru societăţi comerciale de tip fantomă (care nu funcţionează la sediul social, nu au activitate comercială reală, nu au angajaţi ), cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent operaţiunilor comerciale efectuate şi de a se reduce totodată cuantumul impozitului pe profit şi dividende datorat bugetului consolidat al statului.
Prejudiciul cauzat de către SC T.A.B. Men Style SRL bugetului de stat este în sumă totală de 1.596.954 lei.
În perioada 2012-martie 2014, inculpata a folosit în interes personal, cu rea credinţă, într-un scop contrar intereselor societăţii, suma de 3.700. 000 de lei, care a fost transferată din conturile societății administrate, în conturile a patru firme fantomă. Acești bani au fost retrași în plus faţă de contravaloarea facturilor fictive prin care s-a prejudiciat bugetul de stat.
În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada menţionată, inculpata a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de cele patru societăţi comerciale de tip fantomă, 101 de documente (facturi fiscale+contracte+procese verbale de predare primire). Înscrisurile justificative au fost înregistrate în contabilitatea SC T.A.B. MEN STYLE SRL şi în baza lor au fost efectuate transferurile de bani în conturile societăţilor de tip fantomă.
În perioada 2012-10.03.2014, inculpata a dispus transferul din conturile firmei pe care o administra, în conturile celor patru firme-fantomă, a sumei totale de 5.330.814,39 lei, sumă care apoi a fost fracţionată şi transferată, în scopul ascunderii originii infracţionale, în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă administrate tot de membrii grupului infracţional organizat. Suma a fost ulterior retrasă în numerar ajungând în posesia inculpatei, aceasta cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii”, precizau procurorii.
Burada l-a inventat pe ”comisarul” Sergiu Nicolaescu
Eugen Burada este unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani. A absolvit cursurile Facultății de Energetică a Institutului Politehnic București. Împreună cu prietenul său de o viață, și co-partener de scris, Vintilă Corbul, s-au stabilit în 1979 în Franța. Printre romanele de succes al celor doi se număra Moarte și portocale la Palermo, Cenușă și orhidee la New York, Asediul Constantinopolului sau Uragan asupra Europei. De asemenea, Mircea Eugen Burada este și scenarist foarte bun, cunoscut în special pentru Nea Marin Miliardar, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, al cărui scenariu l-a scris împreună cu Vintilă Corbul și Amza Pellea. Burada a mai semnat, cu Corbul, și alte scenarii dintre care amintim Un comisar acuza și Revanșă, ambele în colaborare cu Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul și Mircea Gandila. Mircea Eugen Burada s-a născut în 1946 și locuiește la Paris.
Sponsorul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, implicat în anchetă
Printre persoanele care au primit mandat de aducere, pentru a fi audiat, este Alexandru Ștefan Arsenescu, un apropiat al lui Sorin Oprescu, de asemenea prieten cu Mircea Oprescu, fiul fostului primar. Numele lui Alexandru Arsenescu figura în Monitorul Oficial pe lista sponsorilor principali în campania electorală a lui Sorin Oprescu din 2009. Arsenescu este de asemenea membrul fondator al Asociației Portico, ce urma să gestioneze problema câinilor vagabonzi din București, în cadrul Dogtown. În anul 2012, între Asociația Portico și Primăria Capitalei a fost încheiat un parteneriat strategic pentru construcția adăpostului de câini, scria ziare.com.