Recent, Guvernul a fost informat cu privire la activitățile nelegale și prejudiciabile săvârșite în perioada 2012-2018 de către administratorii speciali ai Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi și de către administratorul judiciar și se cere sesizarea DNA și DIICOT cu privire la potențialele fapte penale săvârșite în dauna societății. Nu e prima dată când izbucnește un scandal în jurul imprimeriilor Coresi, însă se pare că nu s-a întâmplat nimic până acum, motiv pentru care directorul Coresi Cluj își mai încearcă o dată norocul.

Compania Națională a Imprimeriilor (CNI)  Coresi este societate comercială cu capital integral de stat, având ca acționar unic Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii. Compania are sediul central în Casa Presei din București, care se află în proprietatea sa, și are trei sucursale regionale: Imprimeria Oltenia Craiova, Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea.

În octombrie 2013 CNI Coresi a intrat în insolvență, la solicitarea directorului interimar de atunci, Marius Bogdan Ilie, iar din iunie 2016 se află în stare de reorganizare judiciară. După intrarea în insolvență, administrator judiciar al companiei a fost desemnată firma Victrix Capital SPRL, și până în prezent s-au perindat trei administratori speciali, care au deținut și funcția de director general interimar al companiei.

Directorul CNI Coresi Cluj, Mircia Giurgiu a dezvăluit și în trecut modul dezastruos în care a fost și este condusă Compania Națională a Imprimeriilor Coresi, s-au depus denunțuri la DNA, DIICOT, însă fără rezultat. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Mircia Giurgiu a făcut o nouă adresă către Ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz și către prim-ministru Viorica Dăncilă prin care transmite informări privind activitățile nelegale din cadrul societății, denunțând faptul că singura preocupare a administratorilor este înstrăinarea patrimoniului și lichidarea companiei.

Primul administrator special ”înhățat” de DNA

În anul 2013 a fost desemnat primul administrator special, respectiv Marius Bogdan Ilie care a deținut această funcție până în anul 2016. Potrivit lui Mircia Giurgiu, Marius Bogdan Ilie nu s-a preocupat de redresare companiei, ci a urmărit să înstrăineze cât mai repede activele acesteia, îndeosebi pe cele aparținând imprimeriilor din Cluj-Napoca, Craiova și Oradea. Mircia Giurgiu mai arată că în 2012, Marius Bogdan Ilie a fost numit director general interimar al companiei, având susținerea fostului ministru al Culturii, Puiu Hasotti. Ilie a venit cu misiunea să lichideze CNI Coresi, scop în care a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în septembrie 2013, ”inducând în eroare Consiliul de Administrație, Adunarea Generală a Acționarilor, Ministerul Culturii și instanța de judecată, prin prezentarea unui cuantum total al datoriilor care nu era conform cu realitatea”.

”Primul obiectiv pe care Marius Bogdan Ilie l-a urmărit și l-a realizat în calitate de administrator special a fost vânzarea frauduloasă și extrem de păguboasă, în cursul anului 2014, a sediului Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova, cu toate că în iulie 2013 se hotărâse revocarea măsurilor de înstrăinare a patrimoniului, în baza mandatului ministrului Culturii”, arată Mircia Giurgiu.

Terenul și construcțiile Imprimeriei Oltenia Craiova s-au vândut fără licitație, prin negociere directă la un preț subevaluat unei societăți obscure din Galați care a fost înființată cu doar câteva luni înainte și nu se desfășurase nicio activitate comercială. Ulterior, această firmă a revândut apoi terenul la un preț cu un milion de euro mai mare unei alte societăți care a inițiat demersuri pentru construirea unui supermarket Kaufland.

În schimb, imprimeriile din Cluj-Napoca și Oradea au avut parte de mai mult noroc și nu s-au vândut,deoarece a intervenit opoziția, iar directorii și angajații acestora au protestat. În plus, au beneficiat de sprijinul autorităților locale, ce au intervenit la Guvern și la Ministerul Culturii.

În urma afacerii dubioase de la Imprimeria Oltenia Craiova, Ilie s-a ales cu un dosar penal la DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu, fiind și schimbat din funcție după un control efectuat de Corpul de control al primului ministru.

Ilie a fost succedat de în martie 2017 de către Marius Cristian Căluți, însă și acesta s-a arătat a fi preocupat să vândă terenurile și construcțiile imprimeriilor, fiind schimbat din funcție în prima jumătate a lunii septembrie 2018, în urma unui control al Corpului de control al primului ministru, care a constatat un management defectuos al companiei.

Avrămoiu, implicat în afaceri obscure

”De parcă nu ar fi fost suficientă experiența păguboasă cu Marius Bogdan Ilie, în septembrie 2018 a fost desemnat director general interimar și administrator special al CNI Coresi, Pavel Avrămoiu, care de la numire și până în prezent și-a exprimat clar, prin vorbe și fapte, intenția de a lichida rapid compania prin vânzarea activelor sale”, spune Mircia Giurgiu.

Noul administrator special și-a devoalat intențiile din primele zile , exprimându-se că vrea să vândă tot, începând cu Casa Presei. Avrămoiu dorește și vânzarea sediilor sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea, deși prima dintre acestea se află de mai multe luni pe profit, iar cealaltă este pe cale de redresare.

”Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj și-a achitat toate datoriile și este pe profit de opt luni, iar numărul comenzilor este în creștere, având asigurate lucrări pentru anul în curs”, spune directorul Coresi Cluj.

În mod stupefiant, hotărârea AGA prin care Pavel Avrămoiu a fost numit administrator special al CNI Coresi este semnată, alături de reprezentantul administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, si de Avramoiu, fapt care atrage nulitatea absolută a acesteia. Pe românește, Avrămoiu s-a autonumit administrator special.

Pavel Avrămoiu a deținut funcțiile de director general la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS), consilier personal al fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu și administrator special și director general interimar la SC World Trade Center SA București. Din toate funcțiile deținute, Avrămoiu s-a ales cu citații de la DNA sau de la DIICOT.

Primul scandal în care apare numele lui Avrămoiu datează din perioada în care a deținut funcția de director general la AVAS si este legat de fabrica Timpuri Noi din Bucuresti. În perioada 2005-2006, Avrămoiu a intervenit la doi directori succesivi de la SC Timpuri Noi S.A. pentru vânzarea terenului de 5,5 ha., pe care era amplasată fabrica și care este situat în mijlocului Bucureștiului. Avrămoiu a intervenit pentru vânzarea terenului respectiv unei societăți de afaceri imobiliare, RaiffesenEvolution, care făcuse o ofertă de 13 milioane de euro, în condițiile în care terenul era evaluat la 30 milioane de euro.Coincidența face că în perioada respectiv firma RaiffesenEvolution a fost reprezentată de avocatul Octavian Avrămoiu, fiul directorului general Pavel Avrămoiu de la AVAS. Ulterior, o firmă aparținând fiului lui Avrămoiu, denumita Neo, a fost implicată în trei proiecte imobiliare de anvergură, intitulată Neo Floreasca Lake, Neo Mamaia și Neo Timpuri Noi.

Al doilea scandal în care apare numele lui Avrămoiu datează din aceeași perioadă și este legat de neregulile constatate la SC Fortus S.A. Iași (fostul Combinat de Utilaj Greu). Conform unui raport a Corpului de control al primului ministru întocmit în octombrie 2009, principalele nereguli constatate au fost vânzarea acțiunilor Fortus la un preț de 35 de ori mai mic decât prețul stabilit în caietul de sarcini și aprobarea de AVAS a unor acte adiționale la contract după încheierea efectivă a acestora. Principalul vinovat este, potrivit acestui raport, Pavel Avrămoiu, care a deținut în perioada respectivă funcția de director general al Direcției Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din AVAS. Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA, dar nu se știe dacă dosarul a fost soluționat sau ce soluție a fost emisă în cauză.

Pavel Avrămoiu a fost și angajat ca și consilier personal de către fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. L-a consiliat atât de bine încât Oprescu a ajuns în ghearele DNA, care a obținut arestarea sa și l-a trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție. În timpul mandatului lui Oprescu, respectiv în cursul anului 2012, Avrămoiu a fost propus de către Primăria Generală a Capitalei și a fost desemnat de Adunarea Generală a Acționarilor, administrator special la SC World Trade Center SA, care detine complexul cu acelasi nume si Hotelul Pullman din Bucuresti.

În scurt timp a fost însă suspendat din funcție, ca urmare a unor activități efectuate cu încălcarea mandatului. În 2014, Avrămoiu a fost din nou pus în funcția de administrator special al World Trade Center. După renumire, prima măsura a administratorului special Pavel Avrămoiu a fost concedierea, fără motiv și fără preaviz, a directorului general al World Trade Center, Cristina Chiriac, care reușise o redresare a firmei, crescând profitul cu un milion de euro.. După trei ani de procese, Cristina Chiriac a obținut în 2014 anularea deciziei de concediere și reintegrarea sa în funcția de director general al World Trade Center.

Principalul obiectiv al lui Avrămoiu a fost să vândă activele companiei, în mod special Hotelul Pullman. În acest scop l-a angajat consilier personal pe afaceristul Dragoș Bâlteanu, fost președinte – director general al SIF Banat-Crișana, devenit cunoscut din presa mondena ca soț al cântăreței Cristina Rus din trupa Blondy. Bâlteanu a fost arestat de catre DIICOT in 2014, pentru manipularea pieței de capital, delapidare și spălare de bani. SIFF Banat-Crișana controla SAI Muntenia Invest, care era administratorul SIFF Muntenia, societate ce era acționar la World Trade Center.

În dosarul respectiv, care nu a fost finalizat până în prezent, a fost cercetat și audiat și Pavel Avrămoiu. Acesta a semnat documente atât ca director general, dar și ca manager, invocând un contract de management încheiat între el si Valor SPRL, noul administrator judiciar al firmei World Trade Center, cât și ca administrator special. Fiul său, avocatul Octavian Avrămoiu, a fost angajat director general adjunct la SIF Banat-Crisana și director la SIF Hoteluri, în perioada în care Dragoș Bâlteanu a deținut funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație și director general la SIF Banat-Crișana.

Societatea de insolvență și legăturile cu Securitatea

Despre societatea de insolvență Victrix Capital SPRL, Mircia Giurgiu spune că a fost desemnată nelegal administrator judiciar, întrucât nu a întrunit voturile creditorilor care dețineau mai mult de 50% din valoarea totală a creanțelor, cum stipulează articolul 57 alineatul 2 din Legea insolvenței nr. 85/2014.

”După ce a fost desemnat nelegal administrator judiciar, societatea Victrix Capital SPRL a încasat până la finalizarea controlului suma totală de 1.099.161 lei de la CNI Coresi, în circumstanțele în care judecătorul sindic nu s-a pronunțat asupra deliberării privind onorariul administratorului judiciar”, spune Mircia Giurgiu.

Administratorul coordonator al societății de insolvență Victrix Capital SPRL, avocatul Marius Cristian Ghiță, este cercetat de DIICOT în legătură cu lichidarea nelegală a activelor unei societăți hoteliere cunoscute, SC Hercules SA Herculane. Potrivit unor informații apărute în presă, în octombrie 2017, avocatul Marius Cristian Ghiță a fost ridicat, în calitate de reprezentant a administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, de către procurorii DIICOT și ofițerii DGA din sala de judecată a Tribunalului Caraș-Severin, alături de alte șase persoane. Potrivit DIICOT, cei șapte reținuți au fost suspectați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălarea banilor, abuz în serviciu, șantaj, sustragerea de sub sechestru.

Recent, au apărut informații în presă că în apartamentul în care se afla sediul Victrix Capital SPRL și-ar fi înregistrat sediul și o firmă de consultanță la care este asociat unic și administrator controversatul general Silviu Predoiu, fost ofițer de securitate care a deținut funcția de șef operativ al SIE în perioada 2005-2018. Conform unor surse citate de Mircia Giurgiu, avocatul Marius Cristian Ghiță ar fi rudă apropiată cu un alt fost general de Securitate, Grigore Ghiță, care a fost acuzat pentru masacrul de la Aeroportul Otopeni din decembrie 1989, în calitate de comandant al Trupelor de Securitate din România.

Se așteaptă răspuns de la ministrul Culturii

În concluzie, Mircia Giurgiu îi cere ministrului Culturii, Daniel Breaz, revocarea din funcție a administratorului special CNI Coresi, Pavel Avrămoiu și înlocuirea administratorului judiciar Victrix Capital și sesizarea organelor de parchet competente – DNA, DIICOT, cu privire la potențialele fapte penale săvârșite de aceștia în dauna companiei.

În urmă cu câteva zile, problema a fost ridicată și de către deputatul PNL, Adrian Oros care îi solicită ministerului Culturii să soluționeze memoriul scris de Mircia Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.