Avocata Ana Popa și-a exprimat opinia cu privire la atitudinea celor trei judecători de la Curtea Supremă care s-au plâns la Inspecția Judiciară cum că UNBR face presiuni asupra lor.

Cu privire la sloganul viral invocat de supranumitul ,, Complet negru” comform căruia „Autoritatea de lucru judecat reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai statului”, celebra avocată a transmis următoarele considerente:

„Opiniile noastre sunt convergente cu ale dvs. pana in punctul in care autoritatea de lucru judecat nu mai e chiar autoritate de lucru judecat. De aceea, atunci cand am protestat, am protestat si pentru dvs., pentru judecatori. Sa nu mai fiti niciodata pusi in situatia de a va renega propriile hotarari judecatoresti, pentru ca un procuror are impresia ca ati savarsit abuz in serviciu atunci cand ati pronuntat o hotarare ramasa definitiva in caile de atac. Pentru ca, intr-adevar, autoritatea de lucru judecat reprezinta unul dintre pilonii fundamentali ai statului de drept, sau ce o mai fi ramas din el, daca a existat vreodata.

6. Revenind, demersul nostru este orientat catre apararea independentei justitiei. Aveti distinsi colegi magistrati care s-au alaturat demersului nostru si au iesit public. Ii cunoasteti, sunt convinsa, fac cinste magistraturii si oameni ca ei ne dau noua speranta ca inca mai putem visa la acel stat de drept care, in prezent, e in vacanta. Aveti, in realitate, mai multi colegi magistrati care sustin, ca si noi, independenta justitiei, dar nu ies public, pentru ca au fost la randul lor supusi unor abuzuri. Au copii, familii, rate la banca, o viata personala si le este teama.”

Avocata Ana Popa a mai susținut că prin intermediul comunicatelor UNBR nu s-a exercitat nicio formă de presiune asupra niciunui magistrat, neexistând vreun motiv pentru care aceștia să se simtă intimați sau ofensați.

„7. Comunicatele UNBR si ale Barourilor din tara nu pot reprezenta o forma de ‘presiune inacceptabila’ nici asupra dvs. si nici asupra colegilor dvs. care vor fi investiti cu solutionarea cailor extraordinare de atac. Repet, ca poate nu s-a inteles, aceste comunicate ne apara noua independenta si va roaga pe dvs., intre altele, sa respectati termenul de motivare a deciziei pronuntate. Termenul este de 30 de zile de la pronuntare. Se implineste pe 16 ianuarie 2021.

Oameni (caci, da, isi pastreaza aceasta calitate chiar daca sunt condamnati) stau in inchisoare, dupa o achitare la fond, fara sa stie de ce se afla acolo. Poate, daca ati merge la penitenciar si ati vedea conditiile de acolo, ati intelege de ce este important ca motivarea hotararii judecatoresti de condamnare la pedeapsa cu inchisoarea sa fie publicata odata cu pronuntarea solutiei de condamnare. Dar, inteleg, nu este o imagine cu care ati fi confortabili. Reflectati, insa, va rog. Sau nu reflectati, dar motivati decizia pana in data de 16 ianuarie 2021.

„Completul negru” – „material de studiu în facultățile de drept din țară”, a concluzionat avocata

8. Nu stiu ce magistrati s-au simtit intimidati de comunicatele UNBR si ale Baroului Bucuresti, avand in vedere reactiile publice ulterioare ale unor colegi de-ai dvs. care sunt in sens contrar fata de ceea ce afirma domniile dvs. in sesizarea adresata Inspectiei Judiciare.

9. Scopul ‘demersului’ nu a fost ‘modificarea sau desfiintarea in caile extraordinare de atac’ a deciziei pronuntate de dvs., ci apararea noastra si a magistratilor in fata abuzurilor.

10. Motivarea deciziei pronuntate de dvs. este necesara doar pentru promovarea unora dintre caile extraordinare de atac reglementate de CPP, nicidecum pentru ca m-ati putea convinge de vinovatia nevinovatului. Avocat fiind, sunt constienta ca nici macar dvs., la ICCJ, nu puteti sa admiteti apelul declarat de DNA pentru alte motive decat cele continute in Rechizitoriu, motivele de apel si concluziile scrise ulterioare. Vor ajunge, cel mai probabil, material de studiu in facultatile de drept din tara”.

Sursa: evz.ro

Citește și: Avocatul Toni Neacșu: Stelian Ion spune negru pe alb că referendumul pe justiție a fost o cacealma politică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here