Consilierii PSD, PNL şi UDMR au părăsit şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna trecută. Coaliţia PDL-PSD se clatină la Cluj. Stadionul în pericol. În interiorul administraţiei judeţene nu mai există colaborare între partide din luna aprilie. Banii înapoi!

Alianţa PDL-PSD scârţâie din toate încheieturile. Mai mult decât atât, alianţa dintre PDL şi UDMR care a existat până acum, atât la nivelul Consiliul Judeţean Cluj, cât şi la nivelul deliberativului municipiului Cluj-Napoca e pe cale să se destrame. Săptămâna trecută, la o “banală” şedinţă de Consiliu Judeţean, a început o mică “revoluţie”. Liderii PSD au hotărât să părăsească sala de şedinţe, iar membrii PNL şi UDMR i-au urmat ca nişte “oiţe”. Totuşi, acest fapt nu a fost întâmplător, fiind premeditat cu trei zile înainte, când membrii PSD şi cei ai PNL s-au întrunit să stabilească datele “complotului”. Deşi unii consilieri care au părăsit sala de şedinţe nu vroiau să facă acest lucru în mod deliberat, surse din interiorul partidelor susţin că ei au trebuit să urmeze o “decizie politică”. Nu doar unele proiecte care erau pe ordinea de zi au rămas blocate, dar şi un proiect esenţial al judeţului nu a fost aprobat. Astfel, după doar un an în care Tişe a fost numit preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, proiectele acestuia sunt “sabotate” de către anumiţi consilieri. Chiar dacă între PDL şi UDMR există o “coaliţie”  neoficială în CJ, aceasta nu a fost respectată săptămâna trecută. Astfel, membrii UDMR în frunte cu Fekete Emoke, vicepreşedintele CJ Cluj, au părăsit sala. Proiectele nu au mai putut fi votate în continuare, din cauza lipsei de cvorum. Consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi UDMR şi-au permis să facă o “aroganţă“ pe bani publici şi să blocheze proiectele care au urmat. Mai mult, această alianţă a blocat şi unul dintre cele mai importante proiecte ale judeţului, turnul de lângă stadionul municipal. Respectivii consilieri judeţeni nu vor ca proiectul stadionului să fie dus la capăt, mai ales că derularea acestuia e în strânsă legătură cu ridicarea turnului. Deşi, până în prezent, consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi UDMR erau de acord cu majoritatea proiectelor propuse de Tişe, începând de săptămâna trecută aceştia au schimbat “placa”. Dacă Tişe a fost acuzat că este “în ilegalitate”, “dictator”, “aberant”, preşedintele Consiliului Judeţean a considerat că opozanţii săi “trăiesc într-o stare de incompetenţă de opt ani”. Majoritatea celor care au plecat de la şedinţă au recunoscut că, până acum, a existat un parteneriat benefic, iar de acum a început o perioadă plină de certuri.

Ultima comunicare dintre partide în aprilie

Valentin Cuibus, liderul PSD Cluj, a recunoscut că au început probleme în Consiliul Judeţean. “Am lucrat în parteneriat corect şi ne-am respectat până în prezent, însă acum au început problemele. Nici noi nu ne putem explica motivele pentru care au început aceste probleme”, a declarat Cuibus. Liderul social-democraţilor consideră că în înteriorul administraţiei judeţene nu mai există comunicare din luna aprilie. “Am fost deschis cu Tişe şi i-am explicat opiniile noastre, dar în momentul în care nu mai găseşti comunicare, este imposibil să continui. Mi se pare aberant să discuţi cu el şi nu am mai comunicat din aprilie”, a explicat Cuibus.

“S-au coalizat în a bloca proiecte”

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a susţinut că partidele care au părăsit sala nu doresc ca stadionul să fie finalizat. “S-au coalizat în a bloca proiectele judeţului. Finalizarea turnului este esenţială pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului stadionului. În respectiva clădire, trei etaje sunt destinate funcţiilor adiacente stadionului, cum ar fi un sediu pentru cluburile sportive, săli de conferinţe şi diverse săli destinate sportului, în general. De asemenea, dacă vă uitaţi în proiectul stadionului, acesta este legat printr-o pasarelă de proiectul turnului. Nu putem finaliza stadionul dacă nu avem acea legătură cu tribuna. Nu vom putea inaugura stadionul cu o gaură în tribună. Celor care au plecat, nu le convine faptul că proiectul stadionului a înaintat atât de rapid şi că ei nu au reuşit să facă nimic până acum, mai mult decât atât, se află de opt ani într-o stare de incompetenţă”, a declarat Tişe. Preşedintele Consiliul Judeţean Cluj consideră că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost vina unor tertipuri politice. “Deşi nu mă aşteptam ca în politica modernă să se mai întâmple aceste lucruri, pot spune că acţiunea acelor consilieri judeţeni care au părăsit sala nu a fost nimic mai mult decât un tertip politic”, consideră Tişe. Preşedintele CJ Cluj susţine că singura soluţie pentru ca respectivul proiect să nu fie oprit este explicarea către cetăţeni a importanţei acelui turn şi a faptului că imobilul nu va fi înstrăinat din patrimoniul CJ Cluj. “Pentru a mă asigura că acest proiect va fi aprobat de consilieri, voi prezenta cetăţenilor că acest turn este într-o directă legătură cu stadionul şi că nu putem finaliza lucrările la stadion dacă nu avem turnul. Să văd atunci care vor fi explicaţiile pe care le vor da acei consilieri către locuitorii judeţului Cluj. De asemenea, le vom prezenta clujenilor faptul că acel turn nu va fi înstrăinat din patrimoniul CJ Cluj. E normal ca, dacă o firmă va construi acel turn, să aibă în folosinţă spaţiul pe o anumită perioadă de timp, pentru că nimeni nu construieşte gratis”, a continuat preşedintele CJ Cluj.  Tişe intenţionează să scadă veniturile consilierilor pentru şedinţa pe care au părăsit-o.

Banii publici, daţi înapoi

Consilierul liberal Ioan Petran recunoaşte că în politică este foarte bine să lupţi până la capăt, deşi reprezentanţii PNL nu au făcut acest lucru. “Da, desigur că în politică este foarte bine să lupţi până la capăt, însă membrii PNL au hotărât că decizia de a părăsi şedinţa este cea mai bună. Noi credem că Tişe nu a procedat corect pentru că nu a oferit fonduri în direcţiile care trebuie”, a declarat Petran. Petran consideră că ar putea oferi toţi banii înapoi pe care îi merita pentru acea şedinţă pe care a părăsit-o. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Fekete Emoke, care a fost numită în această funcţie în urma colaborării dintre PDL şi UDMR, a fost şi ea una dintre persoanele care l-au “trădat” pe Tişe. “ Nu vroiam să fiu părtaşă la ilegalităţi, de aceea am părăsit şedinţa. Nu putem accepta ca Tişe să se comporte ca şi cum ar fi şeful peste acele consilii locale unde a împărţit banii diferit faţă de cereri”, a declarat Fekete Emoke. Vicepreşedintele CJ susţine că Tişe ar fi întins prea tare “coarda”. “Deşi e logic ca în politică să lupţi până la capăt, practica arată altceva. A întins prea tare limitele ilegalităţii şi nu puteam să fim prezenţi la o astfel de atitudine”, a continuat Fekete Emoke. Politicianul UDMR consideră că ar trebui să primească toţi banii pentru acea şedinţă, chiar dacă nu a stat în sala de consiliu să voteze toate proiectele de pe ordinea de zi. “Nu consider că trebuie să dau bani înapoi pentru că am stat în Consiliul Judeţean până la şapte, în acea zi”, a explicat vicepreşedintele CJ. Social-democratul Dănuţ Canta îl acuză pe Tişe de atitudine dictatorială. “Consider că alegerea noastră de a părăsi sala de şedinţe a fost una corectă deoarece atitudinea lui Tişe a fost una dictatorială”, consideră Canta.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.