Comuna Recea Cristur este dominata de “baronii locali” Toma Rus si Alexandru Rus. Satenii îl acuza de primarul Rus Alexandru ca s-ar fi dedat la mai multe acte cu iz penal. De asemenea, surse bine informate afirma ca primarul  Rus Alexandru s-ar fi îmbogatit prin mijloace ilicite. În campania eletorala, Rus Alexandru recurge la amenintari si la “mita electorala” pentru a-si asigura voturile necesare obtinerii unui nou mandat de primar în comuna.

Comuna Recea Cristur este una dintre comunele cu probleme din judetul Cluj. Aceste probleme apar din cauza micilor baroni locali care au domiciliul în respectiva zona. Cetatenii din comuna respectiva se plâng ca primarul liberal Alexandru Rus împreuna cu Toma Rus, fostul sef al BCCO Cluj, ar institui un regim de teroare în comuna, amenintându-i pe locuitorii acesteia ca în cazul în care nu respecta dorintele acestora vor fi aspru pedepsiti.

Schimbarea schimbarii

Comuna Recea Cristur este una dintre comunele clujene în care interesele unor anumite persoane influente trec de multe ori peste interesul cetateanului. Astfel, primarul din comuna si Toma Rus sunt acuzati de mai multi sateni de faptul ca ar „face legea” în comuna, actele la care acestia se dedau fiind de multe ori cu caracter penal. Totusi, nu de putine ori, autoritatile abilitate au deschis dosare împotriva celor doi, însa actele care îi vizau au disparut ca prin minune din arhivele tribunalului sau ale politiei. Primarul Alexandru Rus este la primul mandat ca primar, fiind candidatul PNL  pentru un nou post de edil în comuna. Totusi, apele sunt destul de tulburi pentru primarul din Recea, cetatenii fiind extrem de nemultumiti de prestatia primarului, fiind hotarâti sa faca o schimbare la alegerile din iunie.

Penal non-stop
Am aflat din surse sigure ca primarul Rus Alexandru ar fi concesionat exploatarea a peste 90 de hectare de padure din fondul primariei unei firme apropiate acestuia fara ca în vistieria primariei sa intre vreun leu. Din aceleasi surse am aflat ca Rus Alexandru ar fi obtinut în urma concesionarii respectivului serviciu un autoturism Honda CRV, masina care valoreaza aproximativ 30.000 euro. Din aceleasi surse am alat ca masina cu pricina este achizitionata pe numele patronului firmei care a concesionat exploatarea celor 90 de hectare de padure. Totusi, masina aceea este condusa tot timpul de primar, nicidecum de catre patronul respectivei firme. Masina este înmatriculata cu numere de leasing, fiind foarte putin probabil ca Alexandru Rus sa-si poata permite sa îsi achizitioneze o asemenea masina, chiar si în acest sistem de plata. Astfel, pe pagina electronica a unui dealer care comercializea acest tip de masina, ratele pentru acest tip de masina ajung la 600 euro pe luna, adica peste 2100 RON, adica aproximativ salariul lunar al primarului. Ar mai fi de precizat ca primarul Alexandru Rus a fost anchetat de catre politia Dej pentru mai multe ilegalitati din domeniul forestier, însa dosarul a disparut ca prin minune. Din informatiile pe care le detinem, respectivul dosar ar fi fost „rezolvat” de catre Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj împreuna cu apropiatul acestuia, comisarul Toma Rus, fostul sef al BCCO Cluj-Napoca.
 

Afaceri cu caminul

O alta ilegalitate comisa de catre Rus Alexandru face referire la situatia caminului cultural din satul Ciubanca, comuna Recea Cristur. În momentul de fata, spatiul cu pricina a fost închiriat unei societati comerciale, în respectiva locatie funtioneaza în momentul de fata un bar. Din surse sigure am aflat ca primarul Rus Alexandru a concesionat respectiva locatie, dar din informatiile noastre, nu exista un contract scris, nu s-a stabilit o redeventa clara, contractul facându-se numai verbal, iar banii care ar fi trebuit sa intre în conturile primariei intra lunar în buzunarul primarului. În aceste conditii nu putem stabili exact câti bani intra în conturile primarului de pe urma acestei afaceri.  

Spaga contra subventii

Un alt exemplu care ne întareste ideea ca Alexandru Rus este un primar care ar trebui cercetat imediat de catre organele abilitate este faptul ca a concesionat 125 de hectare de pasune aceleiasi firme de la care a primit autoturismul Honda, redeventa ceruta fiind de 1000 RON pentru toata suprafata concesionata. Asta în conditiile în care UE împreuna cu Statul român aloca subventii de 300 de euro pentru fiecare hectar. Asta înseamna ca primaria a pierdut peste 37.500 euro, bani care ar fi provenit daca ar fi depus o cerere pentru acordarea de subventii. Totusi, Rus nu a facut acest lucru, el preferând sa concesioneze acel teren pentru o suma derizorie, creând o paguba substantiala bugetului local. Mai mult, din informatiile noastre rezulta ca în urma concesionararii respectivului teren, Rus a încasat o suma cu multe zerouri.

Locuinta de primar

O alta problema sesizata vizavi de situatia ciudata în care se afla primarul Rus este faptul ca acesta, desi nu are alt venit în afara de salariul de primar, are cea mai frumoasa si moderna casa din comuna, evident dupa locuinta comisarului sef Toma Rus aflata în satul Caprioara. Este curios de observat care este modalitatea prin care primarul a reusit sa obtina fonduri pentru a-si construi casa, în conditiile în care, conform declaratiilor mai multor sateni, înainte de a prelua functia de primar, acesta era un om modest. Singurele supozitii legate de modalitatea prin care Rus Alexandru a reusit sa obtina fondurile necesare refacerii locuintei sunt în principal de natura penala, fiind foarte posibil ca acesta sa fi obtinut banii necerari pe acelasi tipar ca si în cazul masinii pe care conduce în momentul de fata. Mai mult decât atât, surse bine informate din anturajul acestuia ne-au declarat sub rezerva anonimatului ca mobila din casa acestuia a fost trecuta pe aceeasi factura cu mobila achizitionata pentru primarie, factura platita, evident, din banii contrubuabilului.

Amenintari si bani

În campania electorala primarul Rus Alexandru nu se dezice de actele ilegale cu care acesta a obisnuit pe toata lumea în decursul acestor ani de când a preluat functia de edil peste comuna Recea Cristur. Astfel, din spusele satenilor, Alexandru Rus recurge frecvent la amenintari îndreptate în principal împortiva persoanelor care au curajul sa canideze pe alte liste decât cele ale PNL. Mai mult decât atât, el a recurs frecvent si la o alta forma de „publicitate electorala”, combatuta prin legile în vigoare. Astfel actele normative în vigoare interzic cu desavârsire acordarea de bani în schimbul voturilor. Totusi, mai multi sateni au afirmat ca Rus, împreuna cu mai multi dintre apropiatii acestuia au facut mai multe vizite nocturne la diverse familii din sat, oferindu-le acestora plicuri care contineau diverse sume de bani, în schimbul unui vot favorabil în 1 iunie.
Precizam faptul ca primarul din Recea Cristur nu a putu fi contactat pentru a-si exprima pozitia cu privire la aspectele semnalate.       

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here